İkinci el araç alacaklar dikkat! İşte doğru bilinen yanlışlar...

İkinci el araç alacaklar dikkat! İşte doğru bilinen yanlışlar...

access_time25 Temmuz 2022 10:47
Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED) Başkanı Ahmet Nedim Erdem, Türkiye'de dolandırıcılık vakalarına en çok konu olan ikinci el araç pazarıyla ilgili uyardı.

TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, kaza geçmişi olan otomobilleri değerinden yüksek fiyata satmak adına başvurulan hileler konusunda bilgi verdi.

Haksız kazanç elde etmek adına bilinçli olarak yanlış beyanda bulunan satıcıların söylemlerinin zaman içerisinde "doğru bilinen yanlışlar" haline geldiğini söyleyen TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, satılan araçtan daha yüksek kar elde etmek için en sık başvurulan "kaskodan para almak için sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut" söylemini hatırlattı.

'Sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut söylemlerine' dikkat!

Erdem, bir kaza yaşandıktan sonra aracın onarım için servise gönderildiğini belirterek şöyle konuştu:

Servisteyken kaza nasıl olmuş, onarım maliyeti nedir, birçok hususu göz önünde bulundurarak bağımsız ve tarafsız sigorta eksperi tespit eder. Ekspere rağmen servis ya da araç sahibi istek ve arzularına göre bir onarım bedeli çıkaramaz. Bu durum tüm sürece aykırı ve mümkün değil. Aslında çok küçük bir hasarı vardı fakat kaskodan para almak adına sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut söylemlerine karşı tüketicilerin dikkatli olmasını tavsiye ediyoruz.

'Karşı tarafın hasar bedeli araca işlenmiş' yalanı

Erdem, en sık başvurulan yalan beyanlardan bir diğerinin "karşı tarafın hasar bedeli araca işlenmiş" olduğunu söyleyerek, böyle bir durumun sistemsel olarak mümkün olmadığını ifade etti.

TÜSED Başkanı, "Hangi araca, kaza sonrası onarım için hangi işlem yapıldıysa, tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenir. Mevzuat gereği hiçbir sigorta şirketi, karşı tarafın hasarını suçlu olunsa dahi aracın hasar bedeline ekleyemez. Karşı tarafın hasarı tramere yansıtılmış, sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut, hasar kaydı var ancak tutar yok gibi söylemler hiçbiri gerçekliği yansıtmamaktadır" dedi.

'Hasar kaydı tutarı plaka sorgulamalarında ortaya çıkmayabiliyor ama sistemde var'

Ahmet Nedim Erdem, tramer kayıtlarında bedelsiz hasarlarla karşılaşılabildiğini bildirerek, eksperlerin tam zamanlı veri aktarımı gerçekleştirdiğini; ama hukuki süreçler, sigorta şirketlerinin olası hatalı bildirimleri ve hatalı poliçe numaraları yüzünden hasar kaydı tutarının plaka sorgulamalarında ortaya çıkmadığını aktardı.

Tüketicilerin bu gibi durumlarda ne yapacakları konusunda Erdem, "Böyle bir durumda araç satın almayı düşünen tüketiciler, satın almayı düşündükleri aracın şasi numarası üzerinden sorgulama yapmalı" açıklamasını yaptı.

İkinci el araç piyasasında kriz: Ağır hasar dönemi!

 

Sigorta karda meydana gelen hangi hasarları karşılıyor

 

Araç sahiplerine kötü haber: Hasarın ancak 3'te biri ödenecek

 

SEDDK'dan trafik sigortası şikayetlerine ilişkin açıklama

 

Taksilerde trafik sigortası primi 18 bin lirayı aşacak!

 

İşte ikinci elde en çok satan markalar

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

access_time17 Nisan 2024 12:43

Ocak ve mart arasındaki dönemde, Türkiye'den 3 milyar doları aşan otomotiv yan sanayi ürünü birçok farklı ülkeye ihraç edildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)