İkinci el araç alacaklar dikkat! İşte doğru bilinen yanlışlar...
TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, kaza geçmişi olan otomobilleri değerinden yüksek fiyata satmak adına başvurulan hileler konusunda bilgi verdi.
Haksız kazanç elde etmek adına bilinçli olarak yanlış beyanda bulunan satıcıların söylemlerinin zaman içerisinde "doğru bilinen yanlışlar" haline geldiğini söyleyen TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, satılan araçtan daha yüksek kar elde etmek için en sık başvurulan "kaskodan para almak için sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut" söylemini hatırlattı.
'Sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut söylemlerine' dikkat!
Erdem, bir kaza yaşandıktan sonra aracın onarım için servise gönderildiğini belirterek şöyle konuştu:
Servisteyken kaza nasıl olmuş, onarım maliyeti nedir, birçok hususu göz önünde bulundurarak bağımsız ve tarafsız sigorta eksperi tespit eder. Ekspere rağmen servis ya da araç sahibi istek ve arzularına göre bir onarım bedeli çıkaramaz. Bu durum tüm sürece aykırı ve mümkün değil. Aslında çok küçük bir hasarı vardı fakat kaskodan para almak adına sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut söylemlerine karşı tüketicilerin dikkatli olmasını tavsiye ediyoruz.
'Karşı tarafın hasar bedeli araca işlenmiş' yalanı
Erdem, en sık başvurulan yalan beyanlardan bir diğerinin "karşı tarafın hasar bedeli araca işlenmiş" olduğunu söyleyerek, böyle bir durumun sistemsel olarak mümkün olmadığını ifade etti.
TÜSED Başkanı, "Hangi araca, kaza sonrası onarım için hangi işlem yapıldıysa, tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenir. Mevzuat gereği hiçbir sigorta şirketi, karşı tarafın hasarını suçlu olunsa dahi aracın hasar bedeline ekleyemez. Karşı tarafın hasarı tramere yansıtılmış, sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut, hasar kaydı var ancak tutar yok gibi söylemler hiçbiri gerçekliği yansıtmamaktadır" dedi.
'Hasar kaydı tutarı plaka sorgulamalarında ortaya çıkmayabiliyor ama sistemde var'
Ahmet Nedim Erdem, tramer kayıtlarında bedelsiz hasarlarla karşılaşılabildiğini bildirerek, eksperlerin tam zamanlı veri aktarımı gerçekleştirdiğini; ama hukuki süreçler, sigorta şirketlerinin olası hatalı bildirimleri ve hatalı poliçe numaraları yüzünden hasar kaydı tutarının plaka sorgulamalarında ortaya çıkmadığını aktardı.
Tüketicilerin bu gibi durumlarda ne yapacakları konusunda Erdem, "Böyle bir durumda araç satın almayı düşünen tüketiciler, satın almayı düşündükleri aracın şasi numarası üzerinden sorgulama yapmalı" açıklamasını yaptı.
İkinci el araç piyasasında kriz: Ağır hasar dönemi!
Sigorta karda meydana gelen hangi hasarları karşılıyor
Araç sahiplerine kötü haber: Hasarın ancak 3'te biri ödenecek
SEDDK'dan trafik sigortası şikayetlerine ilişkin açıklama
Taksilerde trafik sigortası primi 18 bin lirayı aşacak!
İşte ikinci elde en çok satan markalar
İlgili Haberler
TBMM'ye "sinyal vermeyen sürücünün ehliyeti alınsın" başvurusu
TBMM Dilekçe Komisyonuna sokak düğünlerinin yasaklanması, sinyal vermeyen sürücünün ehliyetinin geri alınması, akraba evliliklerinin engellenmesi gibi yüzlerce ilginç başvuru...
AB, Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı
AB, Çin menşeli elektrikli araçlara %35'e kadar vergi uygulanmasını onayladı
Almanya'da ilgi hibrid araçlara kaydı
Almanya'da yeni araç kayıtlarının yüzde 36'sını hibrid araçlar oluşturdu
BYD’nin Türkiye yatırımı: Altyapı hazırlıkları sürüyor
Manisa'da yatırım kararı alan dünyanın önde gelen otomotiv firması BYD için tahsis edilen arazide altyapı hazırlıkları sürüyor.
YORUMLAR (0)