İkinci el araç fiyatları Bitcoin’den hızlı yükseliyor

İkinci el araç fiyatları Bitcoin’den hızlı yükseliyor

access_time27 Aralık 2021 11:46
Küresel çip krizi ve her geçen gün etkisini artıran spekülasyonlar ABD’deki ikinci el otomobil piyasasında da kabarcıklanma oluşmasına neden oldu. Ülkede ikinci el otomobil fiyatları Bitcoin’den hızlı yükseliyor.

OTOMOBILSAYFASI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ikinci el araba fiyatları Bitcoin’den veya diğer finansal varlıklardan daha hızlı bir şekilde yükseliyor. Borsa araştırmaları firması Bianco Research’ün Başkanı Jim Bianco CNBC’deki röportajında konuyla ilgili, “Eğer 2021’deki en iyi yatırımınızın ne olduğunu düşünüyorsanız bu muhtemelen garajınızda yatıyor. İkinci el arabalar hisse senetleri piyasalarından ve kripto para piyasalarından daha hızlı değerleniyor” ifadelerine yer verdi.

Bianco söz konusu analizleri ABD ikinci el araba fiyatları endeksi olan Manheim Endeks üzerinden gerçekleştiriyor. Söz konusu endeks piyasalardaki fiyatlandırma trendlerini takip ediyor.

Borsa uzmanı, “Geçtiğimiz dört ayda fiyatlar %20’nin üzerinde artış gösterdi. Bu oran S&P 500 Endeksi bir yana Bitcoin’in son 4 aylık performansını bile geride bırakıyor. 15 Aralık itibariyle elimizdeki son veriler fiyatların şu anda daha da yükseldiğini gösteriyor. En azından şimdilik bir pik noktasına ulaşılmış değil” dedi.

Otomobilsayfasi.com’un derlediği bilgilere göre, Bitcoin S&P 500 Endeksi karşısında Perşembe günü itibariyle son 4 ayda %5’in üzerinde yüksek performans gösterdi. S&P 500 Endeksi Noel tatili nedeniyle Cuma günü işlem görmedi. Endeks bu yılın başından bu yana %26’lık yükseliş gösterdi.

Bianco ikinci el otomobil piyasasını yönlendiren iki boğa piyasası değişkeninin bulunduğunu söyledi. Borsa uzmanına göre bu faktörler çip krizi nedeniyle yeni otomobillerin çoktan fiyatlandırılmış olması ve araçlarını değiştirmek isteyen spekülatörler.

Borsa uzmanı konuyla ilgili açıklamasında, “İkinci el araç piyasasında gördüğümüz şey insanların satın almak için yarışa girmiş olması ve bu yarışı destekleyen spekülasyonların bulunması. ‘Şimdi satın alın yoksa gelecekte sadece daha pahalı olacak’ algısı yayılıyor” dedi.

Dilden dile yayılan söylentiler balon piyasası işareti

Jim Bianco ABD’deki ikinci el otomobil pazarının geleneksel otomobil piyasasından farklı olduğuna dikkat çekti. Bianco, “Dilden dile yayılan söylentiler balon piyasası işaretleri taşıyor. İkinci el araç piyasasının değer kaybeden varlıklara ilişkin olması gerekir. Fiyatlarınsa yükselmemesi gerekir. Ancak bu yıl fiyatlar %49 oranında yükseldi. İsterseniz %50 de diyebilirsiniz” dedi.

Geçen Aralık ayında Bianco enflasyonun 2021 yılında bir jenerasyon boyunca ilk defa geri dönüş yapabileceğini söylemişti. Bianco 2022’de ise enflasyonun düşüşe geçeceğini belirtiyor. Ancak borsa uzmanının düşüş beklentileri birçok insanın düşüncesinden çok daha yavaş. Bianco tıpkı otomobil fiyatlarında olduğu gibi enflasyondaki düşüş zamanın da tamamen tahminlere dayalı olacağını belirtti.

Bianco enflasyona ilişkin açıklamasında, “Bu gidişat bir yıl da devam edebilir iki hafta da. Ancak gördüğümüz ekonomik aktivite muhtemelen balon piyasası” dedi.

İkinci el otomobil piyasasında yaprak kımıldamıyor

 

İkinci elde satışları durdu, fiyatların düşmesi bekleniyor

 

Çip krizi Almanya'yı vurdu! Yarı yarıya azaldı

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

access_time17 Mart 2024 12:27

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

access_time15 Şubat 2024 12:08

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay Fiat en çok tercih edilen marka olurken, model bazında binekte en çok Egea, hafif ticaride ise Doblo tercih olarak öne...

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

access_time10 Şubat 2024 15:13

İstanbul'da, kilometrelerini düşürdükleri araçları satan 17 şüpheli tutuklandı

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

access_time02 Ağustos 2023 10:50

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada "Araç alım satımında kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandı" dedi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)