İkinci el araç piyasası durma noktasına geldi

İkinci el araç piyasası durma noktasına geldi

access_time05 Ağustos 2022 16:44
İkinci el araç piyasasındaki son gelişmeleri değerlendiren Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ÖTV indirimi beklentisinin piyasayı olumsuz yönde etkilediğini açıkladı.

Çip krizi yüzünden üretimde yaşanan aksamaların ve lojistik sorunlarının yanı sıra son günlerde gündeme gelen ÖTV indirimi beklentisinin de piyasayı olumsuz yönde etkilediğini belirten MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, yaşanan belirsizliğin sektörde güvensiz bir ortam oluşturduğunu ve satışları durma noktasını getirdiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2022 Ocak-Haziran döneminde, 2021'in ilk 6 ayına göre pazarda yüzde 35’e yakın yukarı yönlü bir değişim yaşandı.

ERKOÇ: ŞU AN PİYASA DURMA NOKTASINA GELDİ

Buna göre, 2021'in ilk 6 ayında 2 milyon 347 bin 440 adet olarak gerçekleşen ikinci el pazarı, bu yılın aynı döneminde 3 milyon 166 bin 964 adet olarak gerçekleşti. 2021’in Haziran ayında 575 bin 335 adet araç el değiştirirken, bu rakam 2022’nin aynı ayında ise 710 bin 88 adet oldu.

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre yazın gelmesi ve bayramın yaklaşması ile sektörün hareketli günler geçirdiğini aktaran Erkoç, "Ancak şu an piyasa durma noktasına geldi, sektörde durağan günler yaşanıyor" dedi.

ÖTV İNDİRİMİ BEKLENMİYOR

Sektörü olumsuz etkileyen ve fiyat artışlarına neden olan birçok etmen olduğunu savunan Erkoç, "Maliyet artışları, döviz kurunun dalgalı seyri ve doğal olarak arz talep dengesinde yaşanan sıkıntılar, sektörü olumsuz etkilerken, vatandaşlarımızın otomobil sahibi olmasını da zorlaştırdı. Pandemi sebebiyle yaşanan çip krizi ve lojistik sıkıntısı da hala devam ediyor. Piyasaya araç girişinin olmamasının yanında stokçuluk yapılması da fiyatları yükselten etmenlerden biri. Bu sorunların yanı sıra son dönemde gündeme gelen ÖTV indirimi söylentileri de tüketicilerin beklemede kalmasına sebep oldu. Günümüz koşullarında kısa vadede ÖTV indiriminin yapılacağını ya da fiyatların düşeceğini düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

SORUN DENETİMSİZLİK

Erkoç, Temmuz itibariyle yetki belgesinin de zorunlu olduğunu anımstarak, ikinci el araç sektöründeki sorunların giderilmesi için yönetmeliğin bir an önce uygulanması gerektiğini vurguladı.

Aydın Erkoç, "İkinci el araç ticaretine yönelik düzenleme uygulanmaya başlandığı takdirde devletin vergi kaybının ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecektir. Denetimlerin yapılmaması fiyatların artmasına da sebep oluyor. Meslekle alakası olmayan kişiler, hiçbir vergi ödemeden araç alıp satıyor ve piyasanın fiyat dengesi bozuluyor. Ayrıca yurtdışından bazı firmaların büyük sermaye ile ülkemize gelerek piyasadaki tüm araçları toplayıp stokçuluk yapması da fiyat artışlarında büyük bir etmen" değerlendirmesinde bulundu.

ÇÖZÜM: GEÇİCİ İTHALAT

Enflasyon artışının ve piyasada yaşanan sıkıntıların fiyat da yükselmesine sebep olduğunu vurgulayan Erkoç, "Geçmiş yıllarda ikinci el araç ithalatına izin verilmişti. Tüm vergilerin alınması koşuluyla, yerli üretimi etkilemeyecek şekilde tekrar hayata geçirilecek bu uygulamayla piyasaya araç girişi olacağı için fiyatların stabil kalması, hatta geri gelmesi mümkün olacaktır. Tek seferlik olarak, 3 yaşa kadar, belli koşullarda hayata geçirilecek ikinci el araç ithalatı araç tedarik sorununu ortadan kaldıracağı için piyasayı rahatlatacaktır" dedi.

İkinci el otomobilde en çok yapılan hilelere dikkat

 

İkinci el araç alacaklar dikkat! İşte doğru bilinen yanlışlar...

 

İkinci el otomobilde bayram hareketliliği

 

İşte ikinci elde en çok satan markalar

 

İkinci el oto fiyatlarında artış

 

İkinci el araçlarda fiyatlar yüzde 25 artabilir

 

 

 

 

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

ABD'deki gemi kazası sonrası otomotiv sektörü endişeli

ABD'deki gemi kazası sonrası otomotiv sektörü endişeli

access_time27 Mart 2024 12:07

ABD'nin Baltimore kentinde bir geminin çarpması sonucu yıkılan köprü nedeniyle, otomotiv sektörü acil durum planları yaparak araç sevkiyatlarını diğer limanlara yönlendirmeye...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)