İkinci el oto ihracat yolcusu

İkinci el oto ihracat yolcusu

access_time20 Ocak 2019 08:14
Hükümet, 2 milyar dolarlık potansiyeli bulunan ikinci el otomobil ihracatının önünü açmak için düğmeye bastı. Afrika ve Asya hedef pazar olarak öne çıkıyor

Sabah Gazetesi'nden Metin Can'ın haberine göre; Hükümet, 20 yaş üstü araçların hurdaya ayrılmasını teşvik eden yasanın ardından, şimdi de ikinci el otomobil ihracatının önünü açmaya hazırlanıyor.

Otomotiv dünyasının temsilcilerinden görüş almaya başlayan bakanlık yetkililerinin çalışmasına göre bu alanda 2 milyar dolarlık ihracat potansiyeli bulunuyor.

KDV İADESİ İÇİN FORMÜL
Yapılması gereken düzenlemelerin başında ise ihracatta sağlanan KDV iadesinin bu alanda da geçerli olması. Hükümet ve özel sektör temsilcileri buradaki KDV mahsuplaşmasının nasıl gerçekleşeceği konusunda birkaç formül üzerinde çalışıyor. Araçların çıplak fiyat üzerinden ihracatının yapılması durumunda Almanya'dan alınan lüks otomobillerin yine Almanya'ya satılması dahi mümkün olacak.

HEDEF PAZAR AFRİKA VE ASYA
Afrika ve Asya pazarı ikinci el ihracat için cazip fırsatlar sunuyor. İlk yıl 200 bin, 5 yılda ise 1 milyon aracın dünyaya ihracatı büyük kazanç sağlayabilir. Bu verilere göre iki yıl içinde 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleşebilir. Ayrıca karbon salınımı açısından da Türkiye'nin notu yükselecek.

HURDA TEŞVİKİ KADAR ÖNEMLİ
Sabah'a konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Temel ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Zorlu, "Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri bu konuda titiz bir çalışma yapıyorlar. Bizlerden de fikir aldılar. Zira bu düzenleme hayata geçerse geçmişte yaşanan hurda teşviki oranında piyasada canlanma olur. Eski araçları Türkiye'nin dışına çıkartan, başka ülkelere ihraç edebilen ve böylece hem eski araçlardan kurtulup, hem de ihraç geliri sağlayacağımız yeni iş modeli doğacak" değerlendirmesinde bulundu.

TEDBİRLİ OTOMOBİLLER İÇİN ÇALIŞMA
Özel ithalatla ülkemize getirilen ve üzerinde tedbir bulunan lüks otomobillere yönelik düzenlemenin de masada olduğu öğrenildi. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, şu anda 42 bin araç bu problemle karşı karşıya. Yeni bir düzenleme yapılır ve vergi ödeme kolaylığı sağlanırse devlet 1.5 milyar TL gelir elde edebilir.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)