İkinci el otomobilde fırsatçılara göz açtırmayacak denetim

İkinci el otomobilde fırsatçılara göz açtırmayacak denetim

access_time26 Ağustos 2022 08:35
Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç piyasasında yaşanan aşırı fiyat artışlarının engellenmesi adına getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı düzenlemesine yönelik denetimleri sıkılaştıracak.

Son dönemde bazı firmaların bu düzenlemeyi aşabilmek için araçları korsan taksi olarak kullandırdığına yönelik haberler üzerine bakanlık, uygulama esaslarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsayan düzenlemenin uygulanmasını temin etmek üzere 15 Eylül 2022'den itibaren Ticaret Bakanlığı tarafından denetimlere ağırlık verilecek ve saptanan aykırılıklar için idari para cezası uygulanacak.

Satıştan 3 gün önce ekspertiz raporu alma zorunluluğu

Yetki belgesi olsun ya da olmasın ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan herkesin, her bir satıştan en fazla 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu noter satışı sırasında notere ibraz etme yükümlülüğü bulunacak.

15 Eylül 2022'den sonra 81 ilde ticaret il müdürlükleri aracılığıyla iş yeri denetimleri yapılarak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden pazarlaması yapılan (iş yerlerinde satışa sunulan) otomobil ve arazi taşıtları belirlenecek ve bu faaliyetler için de ceza uygulanacak.

İlk tescil tarihleri de bakanlık ile paylaşılacak

Ülke genelinde gerçekleştirilen tüm ikinci el satış verileri Bakanlığa günlük olarak aktarılıyor. Bu kapsamda, taşıt satış verileri bakanlıkça takip ve kontrol edilebiliyor.

15 Eylül 2022'den itibaren noterlerde satışı yapılan tüm taşıtların ilk tescil tarihleri de bakanlık ile paylaşılacak ve ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay geçmeden satışı yapılan taşıtların tespiti mümkün olacak.

İşte ikinci elde en çok tercih edilen 10 marka

 

Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el araç satışı hakkında açıklama

 

İkinci el otomobil satışına 6 ay, 6 bin km şartı getirildi

 

İkinci el otomobilde satışlar azaldı

 

İkinci elde fiyatlar düştü

 

İkinci elde 'bekle-gör' dönemi!

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)