İkinci el pazarında bayram hareketliliği bekleniyor

İkinci el pazarında "bayram hareketliliği" bekleniyor

access_time11 Temmuz 2021 11:57
Pandemi ve hızla yükselen fiyatlar nedeniyle satışların azaldığı ikinci otomotiv pazarında ertelenen taleple birlikte bayram hareketliliği bekleniyor

n11 Strateji ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Ali İlçi, yaklaşan bayram ve salgın yasaklarının kalkması nedeniyle ikinci el otomobil pazarında hareketlilik beklediklerini belirterek, "Bir süredir ertelenen taleplerin artık satışa dönmeye başladığını kendi platformumuzda da görebiliyoruz. Temmuz ayı ikinci el araç pazarı için bir yeniden toparlanma dönemi olacaktır." dedi.

Bu yılın başından bu yana hem salgından dolayı yaşanan kısıtlamalar hem de çip krizi gibi global arenayı ilgilendiren üretim sorunlarıyla doğru orantılı olarak hem sıfır araç hem de özellikle ikinci el otomobil piyasasının zor ve belirsiz günler geçirdiğini anımsatan İlçi, Türkiye’de ikinci el otomobil pazarının TÜİK verilerine göre 2021 mayıs sonu itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlarda toplam yüzde 22 düşüş yaşadığını dile getirdi.

İlçi, bu yılın nisan ayında baz etkisi nedeniyle gerçekleşen artış hariç tutulduğunda, ikinci el pazarının geçen yılın kasım ayından bu yana toplam 7 aydır devam eden bir düşüş trendinde olduğuna dikkati çekti.

Yaz tatili döneminin ve yaklaşan bayramın otomotiv pazarında mevsimsel olarak artış yaşanmasına sebep olan durumlar arasında gösterilebileceğini aktaran İlçi, "Bu sene 1 Temmuz ile birlikte başlayan normalleşme süreci de bu beklentiyi destekler niteliktedir. Hem pandemi yasaklarının kaldırılması hem aşılanmanın hızlanması hem de bayram gibi önemli günlerin bir araya gelmesi, ikinci el otomobil pazarını hareketlendirmeye başlamıştır." diye konuştu.

"Ertelenen taleplerin artık satışa dönmeye başladığını görüyoruz"
Ali İlçi, ikinci el otomobil pazarında toparlanma beklediklerini belirterek, "Sıfır araç pazarındaki çip krizi nedeniyle yaşanan global üretim sıkıntısı ile artan döviz kuru, birçok markanın sıfır araç modelinde ÖTV barem artışı etkisiyle liste fiyatlarının yükselmesi gibi etkenlerle önümüzdeki dönemde ikinci el pazarında şu an başlayan hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz. Bir süredir ertelenen taleplerin artık satışa dönmeye başladığını kendi platformumuzda da görebiliyoruz. Temmuz ayı ikinci el araç pazarı için bir yeniden toparlanma dönemi olacaktır." dedi.

Azalan sıfır araç bulunurluğu ve artan fiyat seviyeleri nedeniyle müşteri talebinin ikinci el pazarına da olumlu olarak yansımasını beklediklerini ifade eden İlçi, ancak artan taleple birlikte ikinci elde düşen fiyatların tekrar yükselişe geçebileceğini, bunun yanında sıfır araç satışlarının da ana markaların araç bulunurluğuna bağlı olarak güçlü olarak devam edeceğini düşündüklerini aktardı.

70 bin liranın altındaki ikinci el otomobiller

İkinci el otomobillerde bayram hareketliliği

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

access_time17 Mart 2024 12:27

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

access_time15 Şubat 2024 12:08

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay Fiat en çok tercih edilen marka olurken, model bazında binekte en çok Egea, hafif ticaride ise Doblo tercih olarak öne...

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

access_time10 Şubat 2024 15:13

İstanbul'da, kilometrelerini düşürdükleri araçları satan 17 şüpheli tutuklandı

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

access_time02 Ağustos 2023 10:50

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada "Araç alım satımında kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandı" dedi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)