İkinci elde de tercihimiz değişmedi

İkinci elde de tercihimiz değişmedi

access_time22 Nisan 2019 09:04
Türk tüketicisi sıfır kilometrede halen dizel ve otomatik araçlara öncelik tanırken, ikinci el seçiminde de benzer tercihlere yöneliyor.

Avrupa’da emisyon skandalı sonrasında tüketiciler, hükümetlerin de zorlamasıyla dizel otomobillere olan ilgisini yitirmeye başlarken, Türkiye’de halen bu motor türüne karşı sevgi sürüyor. Sıfır kilometre otomobil satışlarının halen yüzde 50’den fazlası dizel motorlu otomobillerden oluşurken, ikinci elde de bu tercihin öne çıktığı görülüyor.

Otomotiv sektörünün en büyük veri ve analiz şirketi Cardata, Türkiye’deki 650 otomobil bayisinde gerçekleştirdiği, yaklaşık 3 milyon adetlik ikinci el araç satışının incelenmesiyle ortaya çıkan “Türkiye’nin İkinci El Haritası”nı açıkladı. İkinci el otomotiv pazarında satışa sunulan tüm modeller hakkındaki verilere en kolay ve en çabuk şekilde ulaşılmasını sağlayan Cardata’nın araştırmasına göre, 2018’de tüketicilerin ikinci eldeki tercihi; dizel motor, manuel şanzıman ve sedan karoserli otomobil kombinasyonundan oluştu. 

Yüzde 65’i buluyor

Araştırma ile Türkiye ikinci el pazarının adeta röntgenini çektiklerini dile getiren Cardata Türkiye Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Geleneksel olarak yaptığımız bu stratejik veri paylaşımıyla otomotiv sektörünün geneline ışık tutarken, ikinci eldeki eğilimleri de ortaya koyarak, tüketicilerin satın alma planlamalarına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.  

Cardata’nın Türkiye genelinde yaptığı araştırmaya göre 2018 yılında ikinci el otomobil satışlarında yüzde 64.5 payla en çok tercih edilen dizel motorlu araçlar oldu. Hem şanzıman hem motor tipi baz alındığında ise en çok tercih edilen kombinasyonu dizel motor + manuel şanzıman oluştururken, bu tip araçların toplam satış içindeki oranı da yüzde 42,3 oldu. Toplam satışlar içinde karoser tercihinde de sedan modeller ise yüzde 42.3’lük pay ile üstünlüğünü korudu. Araştırmada, ikinci el otomobil satın alan kullanıcıların tercihini ağırlıklı olarak “dizel motor + manuel şanzıman + sedan karoser” kombininden yana kullandığı ortaya çıktı.  

Benzinli motor + manuel şanzımanlı araçlar yüzde 18.8’lik, benzin + otomatik araçlarsa yüzde 16.6’lık bir tercih oranına sahip. Araştırma sonuçlarına göre Türk tüketicisinin öncelikli tercihi yüzde 42.3’lük oranla sedan araç olurken, onu yüzde 30.7 ile hatchbackler izledi. Ayrıca araştırma kapsamında ikinci elde satılan araçların yaklaşık yüzde 44.5’inin beyaz, yüzde 22.7’inin gri ve yüzde 15.5’inin de siyah olduğu tespit edildi. (Levent Köprülü - Milliyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Volkswagen işçileri Amerika'yı harekete geçirdi

Volkswagen işçileri Amerika'yı harekete geçirdi

access_time20 Nisan 2024 17:17

ABD'de geçen yılki grevlerin ardından konuya ilişkin güneyde de hareketlilik yaşandı. Tennessee eyaletindeki Volkswagen fabrikası çalışanları sendikalaşma kararı aldı....

Otomotiv sektörü yatırımlara ara verdi

Otomotiv sektörü yatırımlara ara verdi

access_time20 Nisan 2024 15:06

Otomotiv sektörü 2024’ün ilk çeyreğinde, 2023’ün aynı dönemine göre yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 1,27’lik artış yaşadı. Üretici üyelerin yüzde 73,3’ü...

Tesla'dan 2000 dolarlık indirim

Tesla'dan 2000 dolarlık indirim

access_time20 Nisan 2024 14:35

Tesla, Model Y, X ve S'in ABD fiyatlarını 2 bin dolar indirdi.

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)