Kalbiniz otomobilinize emanet!

Kalbiniz otomobilinize emanet!

access_time23 Eylül 2017 16:33
Geleceğin otomobilleri sağlığımızın hizmetinde olacak. Direksiyonda bulunan sensörler sürücünün kalp ritmini izleyecek. Koltuktaki sensörler tıpkı kalp ritmini ölçen EKG cihazı gibi çalışacak...

Otomobilin 100 yılı aşkın bir geçmişi var. Genel olarak bakıldığında teknoloji dışında otomobillerde geçmişten günümüze çok büyük bir değişiklik olmadığını söyleyebiliriz. Örneğin direksiyon, dört tekerlek, motor, vites, gaz ve fren pedalı dün olduğu gibi bugün de var.
Ancak otomobil teknolojisinde muazzam değişimler yaşanıyor. Gelişen teknoloji sayesinde günümüz otomobilleri artık sürücü olmadan yol alabiliyor. Kendi kendine park edebiliyor. Kazaları önceden tespit edip önlem alabiliyor.
Otomotiv dünyasında buna benzer birçok yenilik daha yollara çıkmak için bekliyor. Geleceğin otomobillerindeki yenilikleri araştırdık.
Geleceğin otomobilleri aynı zamanda dijital doktor fonksiyonuna sahip olacak. Birçok firmanın üzerinde çalıştığı bu teknolojinin ulaştığı son noktayı Frankfurt Otomobil Fuarı'nda izleme şansı bulduk. Skoda'nın E Vision konsept modeli bu özellikleri içinde bulunduruyor.
Araçtaki kameralar, sürücünün hareketlerini 'Eye Tracking' adı verilen ve göz kontrolü sağlayan sistem yardımıyla sürekli denetleyerek, sağlığının ve tepkilerinin yerinde olup olmadığını saptıyor. Araç, sürücünün kalbinin yavaşladığını fark ederse, sağlık problemleri yaşadığını anlayarak otomatik olarak duruyor.
Sürücü uyarı sistemi ise yorgunluk saptadığında sürücüyü uyarıyor. Sistem görsel ve sesli olarak sürücünün mola vererek, dinlenmesini tavsiye ediyor.

KALP RİTMİNİ ÖLÇEN KOLTUK

Toyota ve Ford gibi üreticiler de dijital doktor fonksiyonuna sahip otomobiller geliştiriyor. Toyota'nın üzerinde çalıştığı sistemde, direksiyon simidinin üzerinde bulunan sensörler, sürücünün kalp ritmini takip ediyor. Olası bir tehlike anında sürücüyü uyarıyor. Eğer sürücü araca müdahale etmezse, sağlık problemleri yaşadığını anlayarak aracın güvenli bir şekilde durmasını sağlıyor.
Ford'un geliştirdiği sistemde ise koltuktaki sensörler tıpkı kalp ritmini ölçen EKG cihazı gibi çalışıyor. Kalp ritminde ya da sürücünün tansiyonunda bir değişiklik olursa ikaz ediyor. Olası kalp krizi ya da spazm önleniyor. (UFUK SANDIK - SABAH)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İstanbul'da elektrikli metrobüs heyecanı

İstanbul'da elektrikli metrobüs heyecanı

access_time27 Mart 2024 16:44

1 Nisan tarihinde Beylikdüzü-Kadıköy arasındaki 52 kilometrelik hatta çalışacak elektrikli metrobüslerin test sürüşleri yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin belirttiğine...

 Porsche, eylül ayının sonunda halka arz edilebilir

Porsche, eylül ayının sonunda halka arz edilebilir

access_time12 Eylül 2022 08:29

Porsche AG, yatırımcıların ilk halka arza büyük ilgi göstermesi nedeniyle, planlı bir borsa listelenmesi için en kısa sürede hazır olmak istediğini bildirdi. Porsche halka arz...

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

access_time14 Ağustos 2022 09:07

NFT dünyasının yeni çılgınları, dijital otomobillere milyonlarca dolar veriyor.

S&P ve Elon Musk'ın sürdürülebilirlik kavgası

S&P ve Elon Musk'ın sürdürülebilirlik kavgası

access_time21 Mayıs 2022 17:34

SP’nin Tesla’yı sorumluluk sahibi şirketler listesinden çıkarması Musk’ı delirtti. “Musk, Exxon’un ilk 10’da olduğu listeye Tesla giremedi” diyerek SP endeksini “aldatmaca”...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)