Kış lastiği hayat kurtarır

Kış lastiği hayat kurtarır

access_time12 Aralık 2013 09:49
Kış şartlarının sertleşmesiyle birlikte, araç kullanmak soruna dönüştü, işte bu durumdan kurtulmanın yolları...
Kış mevsiminin en sert yüzünü gösterdiği şu günlerde ülkemizin büyük bölümünde araç kullanmak tam bir soruna dönüştü. Akşam'dam Sümer Demirciler'in haberine göre Bu mevsimde yaşanan kazaların neredeyse tamamı, başta kar lastikleri olmak üzere eksik ekipman ve sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Aracın eksikliklerini tamamlayıp, temel güvenli sürüş kurallarını uygulayarak, bu mevsimde kazalardan önemli ölçüde korunmak mümkün.

DİREKSİYONA GEÇMEDEN...

Kış aylarında güvenli sürüşün ilk adımı, daha direksiyon başına geçmeden başlıyor. Bu mevsimde sürücülerin en büyük yardımcıları, çoğunlukla ihmal edilen silecekler. İyi bir görüş için silecek süpürgelerinin kontrol edilip, gerekiyorsa mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Silecek suyu da, mutlaka donmayı engelleyen katkı maddeleriyle doldurulmalı. Ayrıca, donan ön camı katı cisimlerle temizlemek çizilmesine neden olur. Bu nedenle, kalorifer sistemini çalıştırıp beklemek en sağlıklı yöntem. Donmuş cama, çatlama olasılığına karşın asla sıcak su dökülmemesi gerekiyor. Araçta, kar lastiği kullanmak kazaları büyük ölçüde azalttığı gibi, takoz, çekme halatı bulundurmak da kanuni bir zorunluluk. Ayrıca, bu mevsimde uzun bekleme sürelerini dikkate alarak, yakıt deposunu olabildiğince dolu tutmak da etkili bir önlem olacaktır.

FRENE BASARKEN DİKKAT

Kış aylarında standart lastiklerle 50 km/s hızla giden bir araç ortalama 43 metrede durabilir. Kış lastikleri takılı bir araçsa aynı hızda durmak için 35 metreye ihtiyaç duyar. Aradaki 8 metrelik bu fark, çoğu zaman kazayla aynı anlama gelebilir. 100 km/s ve üstünde  duruş mesafesi iki katıdan fazla yükseliyor.

DÖRT MEVSİM YETERSİZ

Hava sıcaklığının +7 derecenin altına düştüğü durumlarda, dört mevsim lastikleri, diş derinlikleri yeterli bile olsa kimyasal yapıları gereği özelliklerini büyük ölçüde kaybediyor. Bu nedenle en güvenli ve pratik yöntem kış lastiği kullanmak. Piyasada kış lastiklerinin ortalama fiyatı 130 TL’den başlıyor.

GÜVENLİĞİN İLK ANAHTARI YUMUŞAK SÜRÜŞ

Karlı ve buzlu yollarda güvenli otomobil kullanmanın ilk şartı ‘yumuşak sürüş’ kurallarına uymaktan geçiyor. Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor.
- Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün.
- Ani direksiyon hareketlerinden kaçının, fren ve gaza sert basmayın.
- Araç kaymaya başlayınca, ayağınızı gaz pedalından çekin. Kontra direksiyon hareketleriyle aracı izine döndürüp, toparladıktan sonra gaza basın.
- Araç kayma halindeyse, kaydığı yönde direksiyonu çevirin. İzine girince gitmek istediğiniz yönde direksiyonu çevirin. İlk anda gitmek istediğiniz yöne direksiyonu döndürürseniz zaten kaymakta olan tekerlekler kilitlenecektir.
- Sert eğimli bir yoldan geçmek zorunda kalırsanız, sık sık frene basmak kaymaya neden olabilir. El frenini hafif çekip, 1. vitesle inmek pratik ve güvenli bir çözüm olacaktır.  
- Manuel otomobillerde kaygan zeminde kalkış yaparken 2. vitesi, otomatik araçlarda kış modunu kullanın.  
- Lastik havalarını asla düşürmeyip, tamamlayın.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Nissan SUV segmentinde lider

Nissan SUV segmentinde lider

access_time06 Eylül 2014 11:12

Nissan yeni Qashqai, Juke ve X-Trail modelleri ile SUV segmentine liderlik etmeye devam ediyor

Amerikalılar otomobillerini seçti

Amerikalılar otomobillerini seçti

access_time26 Şubat 2014 06:54

Genel sıralamada en iyi otomobil Tesla Model S seçildi

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

access_time06 Ocak 2014 09:16

Satış rekorları kıran otomobile yeni yılda gelen vergi artışı, sektörü zora soktacak gözüküyor...

2016'ya kadar 23 yeni model

2016'ya kadar 23 yeni model

access_time27 Aralık 2013 13:00

Pazarın önemli oyuncularından Opel, son yıllardaki büyümesini devam ettirerek binek pazarında kaybettiği kanı geri kazanmaya devam ediyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)