Koç'tan yurtdışında otomotiv yatırımı sinyali

Koç'tan yurtdışında otomotiv yatırımı sinyali

access_time02 Mart 2016 04:26
Rahmi Koç Cenevre'de "Türkiye’ye hapsolmayacağız. Biliyorsunuz Ford ve Fiat gibi iki büyük ortağımız var. Onlarla beraber yurt dışına açılacağız" dedi
Koç Holding, beyaz eşya sektöründe yaptığı satın almalarla global bir marka haline gelen Arçelik’ten sonra otomotivde de yurt dışına açılmayı planlıyor. Türk otomotiv sektörünün üretim ve ihracatının yarısını gerçekleştiren grup ortakları Fiat ve Ford’la birlikte küresel oyuncu olmayı planlıyor. Cenevre’da Fiat standında gerçekleşen Egea lansmanına Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen ve Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu katıldı. 

Fuarda Türk gazetecilerle bir araya gelen Rahmi Koç, kapasitesinin sınırlarına gelen Tofaş’ın ‘Türkiye’ye hapsolup kalmayacağını belirterek, küresel projelerin peşinde olduklarını söyledi. Koç, “Söz konusu projeler sadece Türkiye projeleri olarak kalmayacak. Türkiye’ye hapsolmayacağız. Biliyorsunuz Ford ve Fiat gibi iki büyük ortağımız var. Onlarla beraber yurt dışına açılacağız. Ama bunun zamanı var. Ne tip bir açılım olacağını zamanla göreceğiz.” Rahmi Koç, bu açıklaması ile Türkiye dışında iki ortağı ile yeni fabrikalar kurabileceği sinyalini vermiş oldu.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) üst düzey yetkililerinin de hazır bulunduğu Egea lansmanın ardından açıklamalarda bulunan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç “Siz de burada görüyorsunuz Bursa’da ürettiğimiz otomobiller sadece bizim değil fuarın da yıldızı” dedi.

TASARIMA KATKIM OLDU

Türkiye’de üretilen Fiat Egea Ailesi’nin Cenevre’de sergilenip dünyaya satılmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirten Rahmi Koç, araçları henüz geliştirilme aşamasında Torino’da gördüğünü ve tasarımlarına bizzat katkıda bulunduğu da anlattı. Koç şunları söyledi: “İki yıl önce bu araçları Torino’da görmüş ve beğenmediğim yerleri söylemiştim. Hepsini düzelttiler. Hava girişi, C sütununu ve bazı camlarının duruşunu değiştirmelerini istemiştim. Biraz da otomobilin daha fazla ilgi çekmesini sağlayacak ayrıntılara dikkat çekmiş ve biraz süslemiştim, fuara hepsi yapılmış olarak gelmiş. Tasarımların ulaştığı son noktayı çok beğendim. Konfor ve donanım özellikleri iyi düşünülmüş, tüm ihtiyaçları karşılar nitelikte. Lansman öncesi de Egea ailesinin yeni modellerini bizzat test ettim. Araçların motorları da, performans ve yakıt tüketimi açısından gayet tatminkar. Ürün tasarlanırken müşteri beklentileri iyi çalışılmış, donanımı, motor seçenekleri titizlikle belirlenmiş. Üstelik 5 yıl da garanti veriyorlar.” Egea’nın yabancı pazarlara yayılma potansiyelinin çok yüksek olduğunu da sözlerine ekleyen Rahmi M. Koç, “Böyle projelerin artması hem memleketimiz ekonomisi hem de Ar-Ge ve üretim kabiliyetlerimizin artmasında büyük önem taşıyor” dedi.

TATA BİZDEN CESUR ÇIKTI

“Koç grubu otomotiv alanında dünyanın sayılı gruplarından biri olarak dikkat çekiyor. Bu büyüklüğe ulaştıktan sonra, tıpkı Tata Grubu’nun Land Rover ve Jaguar’ı satın aldığı gibi, siz de uluslararası bir markaya talip olur musunuz?” sorusunu Rahmi Koç, şöyle yanıtladı: “Vaktiyle ortağımız Ford, Land Rover ve Jaguar’ı satılığa çıkardığında ilk bize teklif etti. Biz sadece Land Rover’ı alırız dedik, çünkü Jaguar o zaman çok borçluydu. Ama bunu Ford kabul etmedi. İkisi aynı fabrikada üretiliyor, o yüzden ikisini birlikte almalısınız” dediler. Jaguar’ın o dönem 3.5 milyar dolar borcu vardı istemedik. Ama Tata grubu satın aldı. Tata şanslıydı, çünkü alır almaz dünyada lüks araçlara olan ilgi ve talep artmaya başladı. Dolayısıyla bu 3.5 milyar dolarlık borcu ödeyip, hemen para kazanmaya başladılar. Çok güzel de modeller yapıyorlar, onları da tebrik ediyorum. Onlar bizden daha cesur çıktı.” (Hürriyet / Emre Özpeynirci)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Maserati yeni pist otomobili Project24'ü tanıttı

Maserati yeni pist otomobili Project24'ü tanıttı

access_time31 Temmuz 2022 11:11

Maserati, yepyeni ve sadece pist kullanımı için geliştirdiği süper spor otomobil projesi "Project24"ü tanıttı.

Skoda'nın yeni gözbebeği Fabia RS Rally2 tanıtıldı!

Skoda'nın yeni gözbebeği Fabia RS Rally2 tanıtıldı!

access_time19 Haziran 2022 17:35

Skoda ralli aracının yeni neslini tanıttı. Dördüncü nesil FABIA üzerine yorumlanan araç, RS mahlasıyla FABIA RS Rally2 adını aldı.

Honda 'dan Japonya'da bir ilk

Honda 'dan Japonya'da bir ilk

access_time22 Eylül 2021 08:20

Honda Motor'un Japonya içinde çevrim araç satışı yapacağı, bu satış şeklinin Japonya'da bir ilk olacağı bildirildi.

Çin'in yeni elektrikli otomobili Nio satışa sunulacak

Çin'in yeni elektrikli otomobili Nio satışa sunulacak

access_time07 Mayıs 2021 10:31

Çinli elektrikli otomobil üreticisi Nio, Avrupa piyasasına giriyor. Çinli elektrikli  araç üreticisi Nio, 2022 yılından itibaren Almanya'da da boy  göstererek Mercedes Benz, BMW...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)