'Kur artışı otomobil fiyatlarını da artıracak'

'Kur artışı otomobil fiyatlarını da artıracak'

access_time31 Ocak 2016 12:42
Nissan Türkiye Genel Müdürü Özkök, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak otomotivde zam yapılacağını söyledi.
Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak otomotivde zam yapılacağını belirterek, "ABD Merkez Bankasının (Fed) davranışları doğrultusunda Türkiye'de faiz artışı yaşanırsa sektöre etkisi döviz kurlarından çok daha fazla olacaktır" dedi. 

Özkök, 10-15 yıl önce otomotiv sektörünün kriz dönemlerinden ilk etkilenen sektör olduğunu aktararak, o dönemlerde sektördeki dalgalanmaların yüzde 60-70'lere kadar çıkabildiğini söyledi. Bu dalgalanmanın artık yüzde 10 seviyelerine kadar gerilediğine dikkati çeken Özkök, "Bu bir ekonominin daha sağlam olduğunu ve otomobilin ihtiyaç haline geldiğini gösteriyor. Artık kriz bile olsa dalgalanma yüzde 10'u geçmiyor" değerlendirmesini yaptı. 

Geçen sene otomobil ve hafif ticari araç satışlarının yaklaşık 970 binde bulunduğunu hatırlatan Özkök, bu sene ise söz konusu oranın 850-880 bin bandında gerçekleşeceği tahmininde bulundu. 

"Euro artış gösterirse fiyat artışı olur" 
Nissan Türkiye Genel Müdürü Özkök, geçen yılın geneline bakıldığında TL'nin Euro karşısındaki değer kaybının yüzde 20 civarındayken sektörün yaptığı zammın yüzde 10-11'lerde kaldığını vurguladı. 

Aradaki farkın yavaş yavaş kapanması gerektiğini kaydeden Özkök, "Öbür türlü zarardasınız. Hepimizin maliyetleri artırıyor. Otomotivde zam olacaktır. 2016 yılına geçişle birlikte yüzde 2-3 fiyat artışı görüldü. Müşterinin alım gücüne cevap verebilmek için bunun bir kısmını karşılamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 

Aylık faiz oranının psikolojik sınırının yüzde 1 seviyesinde olduğunu belirten Özkök, "Yüzde 1'in altına indiği zaman aylık faiz oranı, müşteri daha rahat bir şekilde kredi alıp yatırıma geçebiliyor. Şu anda aylık faiz oranları yüzde 1,20'lerde. Bu oran yüzde 1'in üzerindeyse müşteri bir adım geride duruyor. Fed'in davranışları doğrultusunda Türkiye'de faiz artışı yaşanırsa sektöre etkisi döviz kurlarından çok daha fazla olacaktır. Böylece otomotiv pazarında beklediğimiz yüzde 10'luk düşüş bunu absorbe edemez. Biraz daha aşağıya gitme riski var.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)