Lada, Türk yan sanayisinden destek arıyor

Lada, Türk yan sanayisinden destek arıyor

access_time04 Ağustos 2014 05:02
Lada’nın üreticisi AvtoVAZ'ın CEO’su Bo Andersson, daha rekabetçi olmak istediklerini, Türk yan sanayi firmalarından destek alabileceklerini söyledi
Rusya’nın efsane markası Lada’nın üreticisi olan ve Renault-Nissan kontrolüne geçen AvtoVAZ, son iki yıldır sürekli zarar ediyor. Kendi ülkesi de dahil tüm dünyada satışları giderek düşen Lada, bu kabustan çıkış yolu arıyor. Ve görünen o ki, bu yeni süreçte yolu, Türk yan sanayi firmalarından geçecek.

Şirketin başına getirilen ve Rus olmayan ilk CEO Bo Andersson, markanın özellikle ithal markalar karşısında rekabette geri kaldığını kabul ederken, son iki yıldır sürekli zarar ettiklerini, üretimlerinin de yeterli olmadığını belirtti. Autonews’a konuşan Andersson, bunun için üç aylaklı bir süreç başlattıklarını hatırlatırken, bunları kaliteyi artırmak, yeni modeller piyasaya çıkarmak ve maliyetleri azaltmak olarak niteledi.

Bağımlılıktan kurtulacak

Daha önce Rusya’nın önde gelen ticari araç üreticisi Gaz Grubu’nun yönetiminde olan Andersson, giderlerin azaltılmasının yanında kaliteye odaklandıklarını hatırlatırken, “Rusya’da önemli yan sanayi üreticileri var ve AvtoVAZ, bu firmalara fazlasıyla bağımlı kalmış. Bunu azaltmak ve rekabeti edilebilir hale getirmek istiyorum. Bu yüzden gelecekte önemli parçaları ekonomik bir şekilde Türkiye’deki yan sanayi firmalarından alabiliriz” dedi. Andersson, Gaz Grubu’ndayken de Türk yan sanayi şirketleriyle görüşmüş ve aynı şekilde, Türkiye’nin yanı sıra Gaz’ın Rusya’daki üretimi için de Türk yan sanayisinden alım yapmayı düşündüklerini söylemişti.

Ellerindeki modelleri yenilemeye başladıklarını, bunun yanında tamamen yeni modeller için hazırlıklarını sürdürdüklerini kaydeden Andersson, şöyle devam etti:
“Tüm dünyada 2013’te 530 bin araç satmışız. Rusya’da 2016’da payımızı yüzde 16’dan 20’ye çıkarmak istiyoruz. Bunun için Kalina crossover üretilecek. Ayrıca Avrupa için düşük fiyatlı bir sedan olan Vesta’yı hazırlıyoruz. Bir de X-ray SUV olacak. Renault platformu da kullanacağız. Amacımız, özellikle Çinli markalardan gelen rekabete karşı koyabilmek. Avrupa’da da gelişmek istiyoruz.” (Levent Köprülü / Milliyet)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)