Liselilerin ürettiği elektrikli araçta hedef: Seri üretim

Liselilerin ürettiği elektrikli araçta hedef: Seri üretim

access_time01 Ekim 2022 14:43
Manisa'da 12 meslek lisesi öğrencisi ve 8 öğretmenin katılımıyla geliştirilen çevre dostu elektrikli araç için seri üretime geçilmesi planlanıyor. Sanayicilerin olumlu baktığı projede geliştirme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor

Manisa'da lise öğrencilerinin ürettiği, ortalama 60 kilometre hızla 200 kilometre yol yapabilen, TÜBİTAK'ın yarışmasında ise 'görsel tasarım' ödülü verilen elektrikli otomobilin seri üretimi için sanayi kuruluşlarıyla görüşmeler başladı. Sanayicilerin yakından ilgilendiği araçta seri üretime geçilmesi hedeflenirken, öğrenciler de geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. 


Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu (MOSTEM) Lisesi öğrencileri, ulaşımda kullanılan araçların karbon salınımını azaltmak amacıyla alternatif ve temiz enerji ile çalışarak çevreye duyarlı otomobil üretmek için çalışma başlattı. 12 öğrenci ve 8 öğretmen, 9 aylık çalışmanın ardından tasarladıkları otomobili üretti. Tüm parçaların öğrenciler tarafından üretildiği tamamen yerli otomobile, TÜBİTAK tarafından Kocaeli'deki 'TOSFED Körfez Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nda 'Teknofest 2022 Görsel Tasarım' ödülü verildi. Sanayi kuruluşları, 'görsel tasarım' kategorisi şampiyonu elektrikli otomobili incelemek için okula gelmeye başladı. Otomobili yerinde inceleyen sanayiciler, araçta seri üretime geçilmesini hedefliyor.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ, ARACI TEST ETTİ

Yarışmadan ödül alarak dönen öğrenciler ise ürettikleri aracın geliştirilmesi için çalışmalara başladı. Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş da okulu ziyaret ederek, öğrencileri tebrik etti. Direksiyona geçen Demirtaş, otomobilin üretiminde emeği geçen öğrenciler, öğretmenler ve okul müdürü Mehmet Ali Özfiliz'e teşekkür etti.

Aracın danışmanlarından Manisa MOSTEM Lisesi elektrik öğretmeni Ali Osman Alak, "9 aylık süreçte bu aracı öğrencilerimiz tasarlayıp tüm parçalarına kadar hepsini yaptı. Bu süreçte hem öğrenci hem de öğretmenler çok şey öğrendi. İlk defa Kocaeli'de katıldığımız yarışmada görsel tasarım ödülü alarak, yarışmayı başarıyla tamamladık. Aracımızda 2,5 wattlık motor, 50 amperlik bataryamız mevcut. Normalde 80 kilometre hıza kadar çıkabiliyor ama öğrencilerimiz güvenliği açısında 60 kilometre hıza kadar ayarladık. Aynı zamanda aracımızla ortalama 200 kilometre yol alabiliyoruz. Kendi çabamızla özellikle de öğrencilerimiz ürettiği için mutluyuz" dedi.
Öğrencilerden Yavuz Ünsal da ürettikleri araç ile 'görsel tasarım' ödülü aldıkları için mutlu olduklarını, aracı geliştirmek adına çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi. 

Liseliler, yerli otomobil için yapay zekalı güvenlik sistemi geliştirdi

Lise öğrencisinden müthiş buluş

Çin'de, elektrikli araçlar için vergi muafiyeti uzadı

Xiaomi ürettiği ilk elektrikli otomobil şarj sisteminin patentini aldı

Satışlar 3'e katladı: Model model elektrikli otomobil fiyatları...

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)