Mazda'nın stratejisi

Mazda'nın stratejisi

access_time04 Eylül 2012 08:25
Fuar öncesinde tüm dünyadan gelen basın mensuplarına yapılan tanıtım bence tam bir pazarlama/iletişim başarısıydı.
Ben pazarlamanın otomotiv sektöründeki önemine inanlardanım. Hangi kalitede üretim yaptığınız, tüketicinin taleplerine ne şekilde ve hangi hızda yanıt verebildiğiniz satışlarınızı doğrudan etkilese de bence profesyonel müşteri değilseniz ürünün satınalma kararını asıl etkileyenin pazarlamadaki başarı olduğunu düşünüyorum. Profesyonel müşteriden kastımın, filo ve ticari araç sahipleri olduğunu da söylemeliyim. Zira, filo müşterileri otomobilden ziyade finansman satın alıyor, ticari araç sahipleri ise yatırım amaçlı alım yapıyor.
İş bireysele döndüğünde ise profil tamamen değişiyor.
Örneğin, son dönemlerde artan dizel talebi…
İnsanlar dizel otomobili ekonomik olsun diye alıyor. Ancak, belirli bir kilometrenin altında kalıyorsanız dizel size daha maliyetli oluyor. Fakat, insanlar bu hesabı yapmıyor sebebi ise dizel araçlara yönelik yaratılan algı.
Buradan başlıktaki konuya dönelim.
Geçen hafta Mazda'nın dünya prömiyerinin yapıldığı Moskova Otomobil Fuarı'na katıldım. Fuar öncesinde tüm dünyadan gelen basın mensuplarına yapılan tanıtım bence tam bir pazarlama/iletişim başarısıydı.
Moskova'nın tarihi bir tiyatro binasında gerçekleştirilen tanıtımda Rusya Devlet Sanat Akademisi'ne mensup senfoni orkestrası ve balerinler, Rusya'nın klasik folklor gösterileri, modern çello dinletileriyle birleşti.
Daha önce Fiat 500'ün İtalya'da yapılan tanıtımını bu sayfalara taşımıştım. Muhteşem bir teknoloji kullanılarak yapılan tanıtım ben dahil bütün katılımcılardan tam not almıştı. Otomobilde çok fazla bir yenilik olmamasına rağmen tanıtım göz kamaştırıcıydı. Mazda'nın yeni 6 Serisi ise birçok yeniliği bünyesinde barındıran önemli bir model. Belki, diğer üreticiler göz önüne alındığında çok satan bir otomobil değil.
Ama yapılan tanıtım, teknolojinin minimize edilerek, sanatın ön plana çıkarıldığı strateji, otomobilin yüksek teknolojisiyle mükemmel bir bütünlük oluşturmuş.
Otomobil teknoloji ve dizaynıyla analitik düşünenlere hitap ederken, pazarlamada kullanılan sanat unsuru ise deyim yerindeyse insanın ruhuna hitap ediyor.
Durum böyle olunca, pazarlama tarafı işini iyi yaptığında tüketici algısı bir anda pozitife dönüyor. Eksikler çok göze batmıyor.
Eğer başarılı bir de ürününüz varsa sonuçta kazanan taraf oluyorsunuz. Bu yazdıklarım Türkiye'deki Mazda'nın durumu göze alındığında çok önemli değilmiş gibi gözükebilir.
Zira, Mazda vergilerin yüksekliği, Japon Yeni'nin güçlü seviyesi gibi nedenlerle, satışlarda çok geride kalıyor.
Ancak, küçük bir markanın bile pazarlama yönünde attığı adımlar hem taktiri hak ediyor, hem de tüm stratejiyi satış odaklı yapan firmalar adına çıkarılacak dersler de barındırıyor.
Yüksek fiyat indirimleriyle pazarı satın almak mümkün, kısa sürede başarılı da oluyor. Ancak, bu durum sürdürülebilir olmaktan uzak. Şartlar değiştiği anda bu stratejiyi taşıyan temel çökebilir ki çöküyor da. İşte bu noktada küçükken pazarlama alanında atılan adımlar temeli deyim yerindeyse 9 şiddetindeki depremlere dayanacak şekilde sağlamlaştırıyor.
O yüzden Mazda'nın stratejisi övgüyü hak ediyor. Gültekin Kara/Dünya
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

access_time30 Nisan 2023 15:45

Türk otomotiv sektörü firmaları Brezilya'daki "Automec Feira" fuarına katıldı.

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

access_time17 Ekim 2021 21:19

ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentindeki Miami Beach Convention Center'da düzenlenen Miami Uluslararası Otomobil Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

access_time13 Eylül 2021 13:18

Autoshow 2021 Mobility Fuarı, 14-26 Eylül tarihlerinde dijital ortamda ziyarete açılıyor.

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

access_time26 Ağustos 2021 03:41

Katar Turizm ile Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı (GIMS) arasında ortaklık anlaşması imzalandı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)