Motosiklet satışlarında yüzde 10 artış beklentisi

Motosiklet satışlarında yüzde 10 artış beklentisi

access_time08 Haziran 2017 13:05
Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Bülent Kılıçer, zorunlu trafik sigortasının maliyetlerinin düşmesi, vergi indirimleri ve otoyol, köprü geçişlerindeki özel tanımlamalarla birlikte motosiklet satışlarının artacağını açıkladı

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Bülent Kılıçer, Türkiye'de 2016 yılı itibarıyla trafiğe kayıtlı motosiklet sayısının 3 milyon 3 bin 733 olduğunu söyledi. Türkiye'de 27 kişiden 1'inin, Avrupa'da ise ortalama 6 kişiden 1'inin motosiklet kullanıcısı olduğunu dile getiren Kılıçer, "Ülkemiz bu konuda birçok Avrupa ülkesinin gerisinde kalıyor" ifadesini kullandı.

Kılıçer, zorunlu trafik sigortası maliyetlerinin düşürülmesi, ithalatta uygulanan fonların kaldırılması, vergilerde indirim, otoyol ve köprü geçişlerinde motosiklete özel tanımlama, karayollarının iyileştirilmesi gibi çalışmaların motosiklet pazarına önemli katkılar sağladığına işaret ederek, MOTED olarak bu konularda yoğun çaba harcadıklarını kaydetti.

"SATIŞLAR BU YIL ARTACAK"

Motosikletin güvenli bir araç olduğunu anlatabilmek için Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak çalışma yürüttüklerine değinen Kılıçer, "Trafik kurallarının iki tekerlekli araçlara avantaj sağlayacak şekilde düzenlenmesi, karayollarındaki önceliğin motosiklet kullanımına verilmesi, bütün sürücülerin trafikte motosikleti fark edecek şekilde eğitim alması ve motosiklet kullanıcılarının bu bilinçle trafiğe katılması konularında çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Kılıçer, Türkiye'de motosiklet pazarının geçen yıl 2015'e göre yüzde 13 küçüldüğünü ve 143 bin 678 motosikletin trafiğe tescilinin yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Geçen yıl tescili yapılan motosikletlerden 20 bin 112'si İstanbul'da trafiğe girdi. Ankara'da bu rakam sadece 2 bin 747. Son iki yılda motosiklet alımının azalmasındaki en önemli nedenlerden biri, zorunlu trafik sigortası ücretleriydi. Hazine ile yaptığımız çalışmalar sonucu nisanda uygulanmaya başlanan tavan fiyat uygulamasıyla sektörün önündeki büyük bir engel aşıldı. Trafik sigortası ücretlerinin düşmesiyle bu yıl satışların yüzde 10'dan fazla artmasını ve 155 bin civarında olmasını bekliyoruz. Ayrıca sektördeki denetimle kayıt dışının önlenmesinin pazarda yüzde 5 artış sağlayacağını düşünüyoruz"

İkinci el araçların motosiklet bayilerinden alınması halinde ödenen yüzde 18 KDV'nin maliyeti gereksiz artırdığına işaret eden Kılıçer, bu oranın yüzde 1'e düşürülmesi için Maliye Bakanlığına müracaatta bulunduklarını söyledi. Kılıçer, "Bakanlık, talebimizin mevzuat çalışmalarında değerlendirilmek üzere not edildiğini bildirdi" diye konuştu.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)