Nissan-Renault'un devrik başkanı Lübnan'a kaçtı

Nissan-Renault'un devrik başkanı Lübnan'a kaçtı

access_time31 Aralık 2019 06:54
Renault-Nissan ortaklığının devrik CEO'su, ev hapsinde tutulduğu Tokyo'dan Lübnan'a kaçtı

Fransız Japon ortaklığı Nissan-Renault'un görevden alınan ve yargılanmayı bekleyen eski CEO'su Carlos Ghosn, ev hapsinde tutuldğu Japonya'nın başkenti Tokyo'dan esrarengiz bir şekilde Lübnan'a kaçtı. 

Hem Fransız hem de Lübnan vatandaşlığını elinde bulunduran Ghosn'un, hareketleri üzerinde mahkemenin dayadığı sıkı kısıtlamalar altında olduğu Japonya'yı nasıl terk ettiği belli değil. 

Küresel otomobil endüstrisinde en ünlü ve en çok kazanan liderlerden biri olan Ghosn'un tazminat paketleri, 1999 yılında lansmanına yardım ettiği Renault-Nissan ittifakının yatırımcıları arasında şoka yol açtı. 

Skandal, Ghosn'un 2017 için 7.4 milyon euroluk ödeme paketi üzerinden Renault'da (RENA.PA) dar bir şekilde hissedar oyu kazanmasının ardından geldi. 

Reuters'taki haberde Nissan ve medya tarafından ortaa atılan iddialar sıralandı.

RAPORLANMIŞ KAZANÇLAR

Japon savcılar Ghosn ve aynı zamanda sorgulanmak üzere tutulan yönetim kurulu üyesi Greg Kelly'nin, 2010 mali yılından Tokyo'ya yapılan başvurularda Nissan'tan beş yıl içinde kazandığı 10 milyar yen (88 milyon dolar) Ghosn'un yaklaşık yarısını yetersiz raporlamak için komplo kurduklarını iddia etti. 

Nissan, eksik raporlama hakkında daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti, ancak Nikkei iş günü, tanımlanamayan kaynaklara atıfta bulunarak, Ghosn'un Mart 2015'e kadar beş yıllık bir süre boyunca yaklaşık 4 milyar yen hisse fiyatına bağlı tazminat aldığını ve rapor edilmediğini söyledi. Nissan'ın mali raporları.

Gazete, finansal raporların ayrıca otomobil üreticisinin denizaşırı iştiraklerinden aldığı yıllık 100 milyon ila 150 milyon yen Ghosn tazminatından bahsetmediğini söyledi.

Wall Street Journal, soruşturmaya aşina olan insanlara atıfta bulunarak Ghosn'un Nissan'ın Mart 2018'de sona eren sekiz yıl içinde bildirilmemiş ertelenmiş tazminat olarak adlandırdığı şeyde 8 milyar yen kazandığını bildirdi.

Yapı, Kelly ile istişare halinde formüle edildi ve Ghosn, meslektaşlarına, emeklilikten sonra ertelenmiş parayı alacaksa, Japon düzenleyici dosyalarında rapor edilmesi gerekmeyeceğini söyledi.

Asahi gazetesi, kaynak belirtmeksizin, Ghosn'un Nissan'taki ücretini, Mart ayında sona eren sekiz yıl içinde son üç mali yıl içinde 3 milyar yen de dahil olmak üzere yaklaşık 8 milyar yen ile azımsanmayacağını bildirdi.

FONLARIN YANLIŞ KULLANIMI

Nissan İcra Kurulu Başkanı Hiroto Saikawa, aylarca süren bir iç soruşturmanın Ghosn'un şirket fonlarını kişisel amaçlarla kullandığına ve şirketin yatırımlarını yanlış tanıttığına dair kanıtlar ortaya çıkardığını söyledi.

Japon kamu yayıncısı NHK, Nissan'ın isimsiz kaynaklara atıfta bulunarak Rio de Janeiro, Beyrut, Paris ve Amsterdam'da Ghosn için ev satın almak ve yenilemek için milyarlarca yen ödediğini bildirdi. Mülklerin ticari amacı yoktu ve Tokyo bürosuna başvuruda fayda olarak listelenmediğini belirtti.

Nikkei, bir Hollanda girişim fonu iştiraki İngiliz Virgin Adası birimi aracılığıyla Nissan'ın Brezilya ve Lübnan'daki Ghosn için yaklaşık 18 milyon dolar değerinde ev satın aldığını ve yenilediğini bildirdi.

Rapora göre Nissan, Ghosn'un aile tatilleri için birkaç yüz bin dolar ödedi.

Japonya'nın günlük en büyük tirajı olan Yomiuri, Nissan'ın Ghosn'un ablasına 2002'den beri var olmayan bir danışmanlık rolü için yılda 100.000 dolar ödediğini söyledi. Tanımlanamayan kaynaklara atıfta bulunan rapora göre, bir Nissan yan kuruluşu tarafından finanse edilen lüks bir Rio de Janeiro dairesinde yaşıyordu.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)