Otomobil satışına süre ve kilometre sınırı

Otomobil satışına süre ve kilometre sınırı

access_time10 Ağustos 2022 12:04
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sıfır kilometre araç satışı için planlanan yeni uygulamayı resmen duyurdu. Muş, "İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak" dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, getirilecek düzenleme ile şirketler, galeriler ve araç kiralama şirketlerinin ilk tescilden itibaren 6 ay geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacaklarını duyurdu. Muş ayrıca satış için 6 bin kilometre sınırlaması getirileceğini de açıkladı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kayseri’de düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’ne katıldı. Konuşmasında ikinci el otomotiv piyasası için hazırlanan yeni düzenlemelere ilişkin bilgi veren Muş şunları söyledi:

“Hazırlıklarımızı bitirdik. Sıfır araçlar ya şirketlere ya galerilere ya da kiralama şirketlerine gidiyor. Bayilerin satış rakamları, kâr marjları belli. Piyasada ‘2. el sıfır’ şeklinde ilanlar var. Alınıyor ve üzerine kâr konularak satılıyor. Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen yükselme oluyor.

İlk tescilden 6 ay geçmeden ve araç 6 bin kilometreyi geçmeden satışa kısıtlama getirilecek. Bununla birlikte fiyatların üzerinde baskı oluşturulmasının önüne geçebileceğini düşünüyoruz. Böylece erişim problemi yaşayan vatandaşın da otomobile daha kolay erişim sağlayacağını düşünüyoruz.

Ortak fiyat belirleme, piyasayı manipüle gibi konular da Rekabet Kurumu’nun alanı. Onlar da bir soruşturma açtı ve durumu inceliyor. Varsa bir yanlışlık gereğini yapar yoksa dosyasını kapatır. Burada peşinen kimseyi suçlamayı doğru bulmuyoruz.

Bu meseleyi OYDER’le (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği) görüştüm. Rahatsızlığımızı da ilettim. Onlar da kurum olarak bizimle işbirliği yapmak istiyor.”

"İkinci el araç satışındaki kısıtlamaya yönelik yeni yönetmelik fırsatçılığın önüne geçecek bir önlemdir"

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), T.C. Ticaret Bakanı Sn. Dr. Mehmet Muş ile gerçekleştirilen toplantının ardından gündeme gelen ikinci el araç satışındaki kısıtlamaya yönelik yeni yönetmeliği değerlendirdi.

İlk tescilden sonra şirketlerin, 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan araç satışını gerçekleştiremeyeceği yönetmelik taslağı hakkında açıklamalar yapan OYDER Başkanı Dr. Altuğ Erciş, yürürlüğe girmesi beklenen uygulamayı desteklediklerini ifade ederek şunları söyledi;

“Ticaret Bakanlığı’nın ikinci eldeki fahiş fiyatların önüne geçmek adına attığı bu adımı destekliyoruz. İkinci el araçların ilk tescilinden sonra 6 ay ve 6 bin kilometre satılamaması hükmünün getirilmesi konusu, geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantıda bizimle paylaşılmıştı. Biz de OYDER olarak bu yeni yönetmeliğin otomobil piyasasına düzenleme getireceği yönünde destek verdiğimizi ifade etmiştik. Piyasayı düzenlemesini beklediğimiz yeni yönetmeliğin fırsatçılığın da önüne geçmesini ümit ediyoruz.”

Yetkili Satıcılar üzerinde oluşan şikayetlerin giderilmesini sağlayacak

Yüksek fiyatlar nedeniyle tüketicilerin yaşadığı sorunlara da değinen Erciş, “Özellikle de son dönemde Yetkili Satıcılar üzerinde oluşan şikayetler ve rahatsızlıkların giderilmesi açısından yeni yönetmeliğin fayda sağlayacak bir önlem olduğunu düşünüyoruz. Piyasada Yetkili Satıcılardan sıfır araç alıp, hemen ikinci elde fahiş fiyatla satan kurumlar olduğu biliniyor. Gerçek tüketicinin araçlara daha kolay ulaşmasını sağlayabilmek adına böyle bir önlemin, piyasadaki fahiş fiyatlı satışları engelleyeceğini ve fırsatçılığın önüne geçeceğini düşünüyoruz. Biz de süreç boyunca Bakanlıkla karşılıklı fikir alışverişleriyle oluşturulan yeni yönetmeliği destekliyoruz” dedi.

Uzman isim yanıtladı: Otomobillerde ÖTV indirimi gelecek mi?

 

Zorunlu trafik sigortasında yeni fiyatlar belli oldu

 

İkinci elde 'bekle-gör' dönemi!

 

İkinci el araç piyasası durma noktasına geldi

 

Avrupa ve Türkiye'de kişi başına kaç araç düşüyor

 

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)