Otomobilde yeni model yağmuru!

Otomobilde yeni model yağmuru!

access_time06 Haziran 2022 08:40
Otomotiv endüstrisi başta çip krizi olmak üzere, tedarik problemleri ve lojistik sorunları ile boğuşurken, yeni modelleri de tanıtmaktan geri kalmıyor. Öyle ki, son 1 hafta içinde birden fazla model ya yenilendi ya da Türkiye'de satışa sunuldu.

Global otomotiv sektöründe uzunca bir süredir en çok konuşulan konuların başında çip krizi ve buna bağlı olarak araç bulma sorunu geliyor. 2021'in başında patlak veren çip krizi, aradan geçen zaman içinde sektör genelinde parça tedariki ve lojistik sorunlarına evrilirken, Ukrayna-Rusya savaşının patlak vermesinden sonra kablo krizi de sektörün karşı karşıya kaldığı sorunlara eklendi.

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre; Otomotivde tüm dünyayı etkileyen bu sorunlar haricinde, Türkiye özelinde döviz kurundaki hareketliliğe bağlı olarak artan araç fiyatları ise, otomobili bir yatırım aracı haline getirdi. İşte böyle bir ortamda, hayatın akışına uygun olarak, otomotiv üreticileri birer birer yeni modellerini tanıtmaktan ve bu otomobillerini Türkiye'de satışa sunmaktan geri durmadı.

Öyle ki, son 1 hafta içinde birden fazla model ya yenilendi ya da Türkiye'de satışa sunuldu. Bu durum tüketicinin karşısına daha fazla seçenek çıkararak markalar arasındaki rekabeti artırsa da, sıfır araçtaki bulunurluk sorunu gündemin ilk sıralarındaki yerini koruyor.

KOMPAKT SUV'UN ÜZERİNDEKİ ÖRTÜYÜ KALDIRDI

Bu otomobillere markaların alfabetik sırası ile bakacak olursak, Alman otomobil üreticisi BMW, kompakt SUV modeli X1'in üçüncü neslini tanıttı.

Öncüsüne göre büyüyen boyutları ile dikkat çeken otomobil, tamamen elektrikle çalışan bir versiyona da kavuştu.

Nesil değişimi ile birlikte uzunluğu 53 mm artan X1, genişliğinde de 24 mm, aks mesafesinde ise 22 mm'lik artış yaşadı.

Aracın dış tasarımı öncüsünü andırırken, iç tasarımında ise elektrikli iX modeli ile başlayan yeni kokpit dizaynına geçildiği görülüyor.

Kabin içinde eğimli ekranların dikkat çektiği X1'de, multimedya ekranı 10.25 inch, dijital gösterge paneli ise 10.7 boyutunda.

Yeni X1, dizel, benzinli, şarj edilebilir hibrit ve elektrikli olmak üzere dört farklı şekilde tercih edilebiliyor.

MAKYAJDAN HIBRIT MOTOR ÇIKTI

Ford'un 1998 yılından bu yana yollarda olan modeli Focus da, makyajlı versiyonu ile Türkiye'de satışa sunuldu.

Otomobilin ön yüzü ve iç mekanında yoğunlaşan makyaj operasyonu, kaputunun altındaki güç ünitelerini de etkiledi.

Öyle ki, 24 yıldır üretilen Focus, ilk kez hibrit opsiyonuyla bayilerde yerini aldı.

Yapılan açıklamaya göre, makyajlanan yeni Focus, sedan, hatchback ve station wagon gövde tipleriyle ilk safhada TrendX serisi ile Haziran ayında satışa sunulurken, otomobilin, Titanium, Active, ST Line donanım seviyeleri ile ilerleyen dönemde Türkiye’de satışa sunulacağı kaydedildi.

MPV'YE YENİDEN MERHABA DEDİ

Koreli otomotiv üreticisi Hyundai ise, rakiplerinin arkasına bakmadan terk ettiği MPV segmentine Staria modeli ile geri döndü.

Tek bir donanım paketi ve motor seçeneği ile satışa sunulan araç, 8+1 oturma düzeni sunuyor. Kaputunun altında 2.2 litrelik dizel motor bulunan Staria, 177 beygirlik gücünü ise 8 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile tekerleklerine aktarıyor.

Bu motorun tork değeri ise 430 Nm olarak açıklanıyor.

Staria'nın, ticari araçlarda istenen SRC belgesi olmadan B sınıfı ehliyet ile kullanılabiliyor. 1+8 koltuklu M1 sınıfına giren Staria, bu sayede ÖTV oranını ticari araçlar ile benzer şekilde yüzde 15'te tutabiliyor.

HIBRIT SUV'U SATIŞA SUNDU

Koreli üreticinin SUV modeli Tucson'un hibrit motor seçeneği de önceki günler de ülkeye giriş yaptı.

Otomobildeki 44 kW’lik elektrik motoruyla kombine edilen 1.6 T-GDI benzinli ünitenin maksimum gücü 230 beygir olarak açıklanıyor.

Gücünü yere dört tekerlekten çekiş sistemiyle aktaran Tucson'da, şanzıman olarak ise 6 ileri tam otomatik tip tercih ediliyor.

Tucson hibrit, en üst donanım seviyesi olan Elite Plus seçeneğiyle satışa sunulurken, aracın satış fiyatı ise 1 milyon 210 bin TL şeklinde bildirildi.

2 ELEKTRİKLİ SUV GETİRDİ

Mercedes-EQ markasının kompakt SUV segmentindeki tamamen elektrikli EQA ve EQB modelleri de geçtiğimiz hafta Türkiye’de satışa sunuldu.

292 beygirlik tamamen elektrikli motorları barındıran modellerden EQA 350 4MATIC 1 milyon 533 bin TL’den, EQB 350 4MATIC ise 1 milyon 560 bin 500 TL’den başlayan EQC, EQS ve EQE’nin ardından EQA ve EQB'nin de yollara çıkması ile Türkiye pazarındaki tamamen elektrikli Mercedes-EQ model sayısı 5’e yükseldi.

EN ÇOK SATILAN MODELİNİ YENİLEDİ

Son 2 yılın dünyada en çok satılan Mercedes-Benz modeli olan GLC yenilendi.

Türkiye’ye yılın son çeyreğinde GLC 220 d 4MATIC olarak gelmesi planlanan yeni GLC’nin motor seçeneklerinde hibrit özellikler yer alıyor.

Alman markanın D-segment SUV modeli GLC'nin, 70 litrelik artışla 620 litreye ulaşan bagaj hacmi, arazide aracın ön-alt bölümünün iç ekrana yansıtıldığı 'Şeffaf Motor Kaputu' gibi özellikleri bulunuyor

MARKANIN GÜNCEL KİMLİĞİNE KAVUŞTU

Opel'in makyajlı Grandland modeli de Türkiye'de yeni satışa sunulan modeller arasında.

İç ve dış tasarımında markanın yenilenen Crossland ve Mokka modelleri ile karşımıza çıkan yeni tasarım çizgilerine kavuşan yeni Grandland, Edition, Elegance ve Ultimate olmak üzere üç farklı donanım seçeneği ile satışa sunuldu.

SUV modelin kaputunun altında ise, 130 beygir gücündeki 1.2 litrelik turbo benzinli motor ve aynı güçteki 1.5 litrelik dizel motorlar görev yapıyor.

Benzinli motor 230 Nm tork, dizel motor ise 300 Nm tork değeri sunuyor.

YERDEN YÜKSEK COMBİ İLK KEZ TÜRKİYE'YE GELDİ

Çek üretici Skoda, makyajlı Karoq modelini Türkiye’de satışa sundu.

Markanın c-segment suv modeli Karoq, 809 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla bayilerde yerini aldı.

Karoq, Elite, Prestige ve Sportline olmak üzere üç donanım seviyesiyle Türkiye'ye giriş yaptı.

Markanın Türkiye'ye giriş yapan bir diğer modeli ise Superb Combi Scout oldu. Türkiye pazarında ilk defa satışa sunulan araç, standart modele göre yerden 15 mm daha fazla sürüş yüksekliğine sahip.

SAKARYA'DA ÜRETİLEN MODELİ YENİLENDİ

Toyota, sedan versiyonunu Sakarya'da üreterek dünyaya ihraç ettiği Corolla'yı güncelledi. Tasarımı büyük ölçüde korunan otomobilin, teknolojik altyapısı ve güç çıkışlarında iyileştirmeye gidildi.

Yapılan açıklamaya göre, aracın 1.8 litrelik ve 2 litrelik hibrit motorlarında beygir gücü artırıldı. Buna göre, 1.8 litrelik ünite artık 140 beygir güç üretirken, Türkiye'ye getirilmeyen 2 litrelik hibrit motor ise 196 beygir güç üretir hale geldi.

Yenilenen Corolla'nın 2023'ün ilk çeyreğinde Avrupa'da satışa sunulacağı açıklandı

SATIŞLAR YÜZDE 20 ARTTI

Yeni modeller teker teker Türkiye pazarına giriş yapmaya başlarken, en başta da belirttiğimiz gibi, iç pazarda gündemi yeni modellerden çok mevcut şartlar oluşturuyor.

Öyle ki, Türkiye'de satılan sıfır otomobillerin neredeyse tamamı yüzde 80'lik ÖTV dilimine girmesine rağmen, fiyatların daha da yükseleceği endişesi tüketici tarafındaki talebin güçlü kalmasını sağlıyor.

Mayıs ayındaki pazar verileri de bu durumu destekler nitelikte.

Pazardaki yıl başından bu yana devam eden düşüş trendi, bayilerde talebi karşılayacak sayıda araç olmamasına rağmen geçtiğimiz ay son bulmuş ve satışlarda yüzde 20'lik artış gerçekleşmişti.

Otomobil fiyatlarının son 1 yıl içinde yüzde 100 artmasına karşın ODD tarafından açıklanan satış rakamları, sektör yetkililerinin otomobilin artık bir yatırım aracı haline geldiği yönündeki açıklamalarının adeta bir göstergesi niteliğinde.

Yeni model elektrikli otomobiller görücüye çıktı

 

Pazardaki 3 modelden 1'i elektrikli ve hibrit

 

Ferrari'nin ilk SUV modelinin görüntüsü sızdı

 

Lexus yeni elektrikli modelini tanıttı

 

Hangi otomobil markası kaç adet sattı? 2022'nin en çok satan modelleri

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)