Otomotiv devinde dizel emisyon skandalı: Rekor ceza kesildi

Otomotiv devinde dizel emisyon skandalı: Rekor ceza kesildi

access_time06 Haziran 2022 15:12
Stellantis bünyesindeki markalardan Dodge ve Jeep'in 100 bin dizel aracında gerçek emisyon değerlerinin gizlediği ortaya çıktı. Stellantis, dizel otomobillerde hileli yazılım kullandığı gerekçesi ile ABD’de 300 milyon dolar ceza ödemeye mahkum oldu.

2015 yılında ABD'de patlak veren dizel skandalı, otomotiv sektöründe etkisini sürdürüyor. Bugüne kadar birçok marka milyonlarca dolarlık tazminatlara mahkum olurken, son olarak FCA ve PSA'nın birleşimi ile kurulan Stellantis de yüklü bir cezaya çarptırıldı.

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, 2021 yılında FCA ve PSA'nın birleşimi ile kurulan otomotiv grubu Stellantis’in araçlarındaki dizel motorlara ait gerçek emisyon değerlerini gizlediği ortaya çıktı.

Hollanda merkezli şirket, ortaya çıkarılan sahteciliği kabul ederken, ABD’nin Temiz Hava Yasasını ihlal ettiği gerekçesi ile de 300 milyon dolar ceza ödemeye mahkum oldu.

100 bin aracı kapsıyor

Mahkeme belgelerine göre, Stellantis bünyesindeki bazı markaların ürettiği dizel motorlu araçların yetkili makamlar tarafından yapılan testlerinde, çeşitli hilelerin yapıldığı ortaya çıktı. Yapılan hileler ile, söz konusu otomobillerin gerçek karbon emisyon değerlerinin bilinçli olarak gizlendiği ve bu şekilde yasal onay aldığı belirlendi.

ABD Adalet Bakanlığı'nın soruşturma kapsamını genişleterek, üç üst düzey Stellantis yöneticisini de yargılama sürecine dahil etmesi bekleniyor.

Stellantis bünyesinde, Ferrari, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ve Vauxhall gibi markalar bulunuyor.

2015 yılında ortaya çıkmıştı
'Dizel skandalı' olarak anılan olaylar zinciri, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın Eylül 2015'te Volkswagen'in emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurması ile başladı.

Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul eden Volkswagen, uzun süre dizel emisyonu skandalıyla gündemi meşgul etmiş, ABD ve Alman makamlarına yüksek cezalar ödemiş ve milyonlarca aracını geri çağırmak zorunda kalmıştı.

Skandalın patlak vermesinin ardından, Volkswagen'in o dönemki yöneticileri dolandırıcılık, rekabet kurallarını ihlal ve güveni kötüye kullanma suçlamaları ile karşı karşıya kalarak yargılanmıştı.

Dizel skandalının ardından, çevre konusunda artan farkındalık ile başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok ülke emisyon regülasyonlarını daha sıkı hale getirdi. Ülkelerin bu net tutumu ise, otomotiv sektörünün yeni standartları karşılamak için çareyi elektrikli otomobillerde bulmasına yol açtı.

Avrupa Birliği, benzinli ve dizel otomobilleri yasaklamaya hazırlanıyor

 

Geri sayım başladı: Dizel ve benzin için son yaklaşıyor!

 

Elektrikli otomobiller dizeli geride bıraktı

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)