Otomotiv devleri çip krizi için yerel çözüm istiyor

Otomotiv devleri çip krizi için yerel çözüm istiyor

access_time26 Ekim 2021 15:11
Avrupalı otomotiv şirketleri kıtanın Asya’dan gelecek yarı iletkenlere aşırı bağımlı hale geldiği ve piyasayı kasıp kavuran, fabrikaları durma noktasına getiren çip krizinin yeniden oluşabileceği konusunda uyardı.


OTOMOBILSAYFASI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Avrupalı otomobil üreticilerinin Asya’dan gelen yarı iletkenlere bağımlığını düşürmediği takdirde fabrikaların kapanmasına yol açan çip krizinin tekrar etmesi riskinin bulunduğu konusunda uyardı.

Otomobilsayfasi.com’un derlediği bilgilere göre, pandemi sırasında tüketici elektroniği sektörünün patlama yapmasıyla çip sektöründeki rekabet olağanüstü seviyelere ulaştı. Volkswagen, BMW ve Renault gibi birçok Avrupalı otomobil üreticisi araçların elektronik pencerelerinden sürücü destek sistemlerine kadar neredeyse her alanda Asya’dan gelen yarı iletkenlere ihtiyaç duyuyor.

Avrupa genelinde otomobil satışları, otomobil üreticilerinin talebi karşılayamaması nedeniyle geçen ay yüzde 23 düşerek 1995'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Financial Times’ın haberine göre lobi grubu ACEA’nın Başkanı ve BMW’nun CEO’su Oliver Zipse sektörün, araçları için gerekli parçaları satın alamamasının "ağır ve acil sonuçlarıyla" karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Özellikle Almanya ve Fransa'da daha fazla Avrupa çip fabrikası kurma planları yürürlükte. Intel, Avrupa'daki yarı iletken üretim kapasitesini genişletmek için 80 milyar euro harcayacağını açıkladı.

Ancak yarı iletken üretiminin büyük kısmının daha ucuz işçilik maliyetine sahip ülkelere kaydığı göz önüne alındığında bu tür yeni tesislerin üretime hazır olması birkaç yıl sürecektir ve bu durum kıtadaki şirketleri savunmasız bırakabilir.

Habere göre Zipse Avrupa Komisyonu'na gönderdiği bir mektupta, Asya'daki çip üretim kalelerine rakip olacak bölgede sahalar kurmak için "uyumlu bir Avrupa girişimine" ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Zipse, "Bu benzeri görülmemiş kriz, günümüzün yarı iletken tedarik zincirinin ne kadar beklenmedik bir şekilde savunmasız olduğunu ve bu hayati bileşenler için başta Asya olmak üzere denizaşırı pazarlara olan bağımlılığımızı en aza indirmenin ne kadar acil olduğunu ortaya koymaktadır" diye yazdı.

Tayvan, Çin ve Japonya'daki yarı iletken tesisleri sektörün çip ihtiyacının büyük çoğunluğunu tedarik ediyor. Ancak, bu tesisler Kovid-19 kaynaklı krizden etkilendi. Ayrıca geleneksel olarak araç şirketlerine göre çok daha fazla ödeme yapan akıllı telefon ve tablet üreticileri yarı iletkenlere olan talebi artırdı. Yüksek pazarlık gücüyle bilinen otomotiv şirketleri daha fazla ücret ödemelerine rağmen yarı iletken fabrikalarındaki kesintilerden etkilenmeye devam ediyor. Açığın kapanması içinse en azından gelecek yıla kadar beklemek gerekiyor.

Avrupalı büyük bir üreticinin üst düzey yöneticilerinden biri, "Şu anda işleri ucu ucuna yürüyoruz. Asyalı firmalar şu anda çok daha iyi durumdalar çünkü yerel tedarikçilerle daha iyi iletişim içerisindeler. Eğer Avrupa’da yerel bir tedarikçi olsaydı bu gerçekten çok daha fazla yardımcı olurdu” dedi.

Modern otomobillerde çiplere olan ihtiyacın artmasıyla birlikte Avrupa'nın otomobil üreticileri için riskler de büyüyor. Artık her araç için birkaç yüz adet yarı iletkene ihtiyaç duyuluyor.

ACEA Genel Müdürü Eric-Mark Huitema konuyla ilgili açıklamasında, “Bence tek bir ülkeye aşırı bağımlı olduğumuz çok açık ve bana kalırsa insanlar yeteri miktarda tedarik olduğundan emin olmak için biraz daha fazla ödemeye hazırlar” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz hafta Renault çip konusundaki kötüleşen görünümden Malezya’daki Kovid-19 kısıtlamalarını sorumlu tutmuştu. Fransız otomobil üreticisinin Mali İşler Müdürü Clotilde Delbos, otomobil üreticilerinin bilgi sahibi olması gerektiği ve kendilerini geliştiremediklerine konusunda uyardı.

Delbos açıklamasında, "Avrupa'da bu çok gelişmiş çipleri üretebilecek fabrikalar kurulacağının söylendiğini duyuyoruz. Ancak öncelikle bu teknolojiye sahip olmanız gerekir ki bu açıkça sahip olmadığımız bir şey" dedi.

Dünyanın en büyük otomobil parçaları üreticilerinden Continental, geçen hafta bilanço tahminlerini azaltmasının sebebi olarak "yarı iletken bileşenlerle ilgili devam eden kısıtlamalara" işaret etti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla satışları üçüncü çeyrekte neredeyse üçte bir oranla düşen Mercedes-Benz, Almanya’nın Rastatt şehrindeki fabrikasında ücretsiz izin planları uygulayacağını açıkladı.

Magnezyum krizinde hafifleme sinyali!

 

Tedarikçi, krizi fırsata çevirmeye hazır

 

Avrupa'da en çok elektrikli ve hibrit otomobiller satılıyor

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)