Otomotiv sektörü strateji değiştiriyor

Otomotiv sektörü strateji değiştiriyor

access_time08 Şubat 2021 13:23
Pandemi otomotiv üreticilerinin de stratejilerini değiştirdi. Millliyet yazarı Levent Köprülü, dev sektörün 'teknoloji'ye adım atışını, işbirliğini ve teknolojinin ünlü şirketleriyle rekabetin sinyallerini köşesinde kaleme aldı.

Küresel ısınma, elektrikli araçlara geçiş filan derken ortaya çıkan Kovid-19 pandemisi, bilinen kalıpları değiştirmeyi, süreçleri tepetakla etmeyi sürdürüyor. Pandemi nedeniyle artan bireysel mobilite gereksinimlerinin yanı sıra sıkılaştırılan emisyon kurallarına uymaya çalışan otomotiv üreticileri, çalışmalarını hızlandırmak ve tüm bu ortama uyum sağlamak amacıyla son dönemde teknoloji firmaları ile birlikte daha sık anılmaya başladı.

Son olarak araç içi sistemlerin geliştirilmesi yanı sıra üretim tesislerindeki makinelerin daha akıllı hale getirilmesi gibi konularda işbirliği anlaşması imzalayan Ford ile Google, işte tam da söylediğimiz gelişimin öncülerinden. İki şirket, bu anlaşmayla otomobil ve ticari araç müşterilerine yüksek teknolojili “kişiselleştirilmiş hizmetler” sunmak istiyor. Tıpkı müşterilere gerçek zamanlı navigasyon bilgisi sunmak, bakım veya takas önerileri yapmak gibi. Bununla birlikte Ford, söz konusu işbirliğiyle gerçek zamanlı bildirimlere dayalı iş modelleri geliştirmek, esneklik ve verimlilik elde etmek istiyor. Zira esneklik, parça bulunabilirliği gibi konular, pandemi döneminde giderek artan ve çözüm bekleyen sorunlar haline geldi.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNE RAKİP Mİ OLACAKLAR?

Bu arada üretim demişken, bu konuda da ilginç gelişmeler oluyor. Nitekim otomotiv üreticileri, bir yandan teknoloji firmalarıyla işbirliği yapıp onlardan teknoloji satın alırken, diğer yandan da onlara rakip olabiliyor. Tıpkı Hyundai gibi.

Koreli şirket, bir süredir Ar-Ge bölümünde “giyilebilir teknolojiler” üzerinde çalışıyor. Sakatlanmış kişiler, yaşlılar, engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için robotik ekipmanlar geliştiren şirket, bir yandan bunları sivillerin hizmetine sunmaya çalışırken, diğer yandan da bunları üretim tesislerinde nasıl kullanabileceğine dair fikir üretmeye çalışıyor. Tıpkı Ford, General Motors, Toyota gibi...

Amaç mı? Elbette insanların yerine geçirmek değil, ağırlıklı olarak insan gücüne ağırlık veren tesislerde, üretim bantlarında sakatlıkların ve elbette buna bağlı iş kayıplarının önüne geçmek için kullanmak. Mesela bu giyilebilir teknolojilerle işçilerin ağır parçaları daha rahat kaldırmasını ve belki de daha rahat montaj yapmasını sağlamaya çalışacaklar. Böylece deneyimli personellerini kaybetmeyecekler, onlarla daha uzun süre çalışabilecekler. Hem de riskleri azaltıp, verimliliği artıracaklar.

APPLE'IN SÜRÜCÜSÜZ ARABASINI KİM ÜRETECEK

Bu arada Koreliler demişken, bari “fason üretim” olayına da girelim. Nitekim her şeyden önce teknoloji şirketi olan Apple’ın, Google gibi otomobil planları olduğunu biliyorsunuz. Görüşmeler her ne kadar sonuçlanmamış olsa da, Kia’nın, Apple’ın sürücüsüz araçlarını üretebileceği konuşuluyor. Yani Koreliler, Apple’ın fason araç üretici olacak bir anlamda. Apple otomobil piyasasında da yer alacak, ancak bunun için tesis yatırımı yapmak zorunda kalmayacak.

Otomotiv sektörünü bekleyen büyük risk

Elektrikli uçan otobüs geliyor

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)