Otomotivde dev birleşmeye ilk onay

Otomotivde dev birleşmeye ilk onay

access_time18 Aralık 2019 08:02
Fransız Peugeot Citroen Grubu, İtalyan Fiat Chrysler ile birleşmeyi onayladı

Peugeot ve Citroen markalarının sahibi PSA şirketinin yönetimi kurulu, İtalyan Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile birleşmeyi kabul eden bağlayıcı mutabakat zaptını onayladı.

Reuters'e konuşan konuya yakın bir kaynak, FCA yönetim kurulunun ise 50 milyar dolarlık birleşme anlaşması için salı günü toplandığını açıkladı. Fiat'ın onaylaması halinde, anlaşmaya dair detaylar çarşamba günü yapılacak basın açıklamasında aktarılması bekleniyor.

Ortaya çıkacak yeni yapılanmada iki taraf yüzde 50 paya sahip olacak.

Fransız ve İtalyan otomotiv devleri ekim ayında, yılda 8,7 milyon araç satan ortak bir grup kuracaklarını açıklamıştı.

Dünyanın 4. en büyük otomobil şirketi olacak

Birleşme sayesinde kaynakların etkili kullanımı ile yıllık 3,7 milyar euroluk bir sinerjinin oluşması öngörülürken, toplam gelirin yaklaşık 170 milyar euroya ulaşması bekleniyor.

PSA-FCA birleşmesi ile oluacak şirket, Volkswagen, Toyota ve Renault-Nissan ortaklığında sonra dünyanın dördüncü büyük araç üreticisi konumuna gelecek.

Uzmanlara göre, Avrupa’daki ekonomik durgunluktan etkilenen PSA, Fiat Chrysler ortaklığıyla Chrysler, Jeep, Dodge ve Ram markaları sayesinde Amerikan pazarında daha etkili olabilecek.

AB’de faaliyet gösteren şirketlerin bulundukları sektörlerde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını inceleme yetkisine sahip olan AB Komisyonu söz konusu birleşmeyi onaylaması gerekiyor.

Ayrıca iki gruba bağlı işçi sendikaları da 400 yüz bin kişilik iş gücünün birleşmesinden doğabilecek sorunlar kaşısında temkinli. Şu ana kadar herhangi işten çıkarma eylemi yönünde bir açıklama gelmedi.

Daha önce İtalyan şirketin Fransız Renault ile birleşme konusunda yaptığı görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • Osman Porsuk11 Aralık 2020 12:10Bu birleşmeden bence peugeot oldukça karlı çıkacak gibi yeni araçlarını dört gözle bekliyorum ben

    (%0) (%0)