Pandemi motosiklet satışlarını patlattı

Pandemi motosiklet satışlarını patlattı

access_time28 Aralık 2020 08:59
Pandemiyle birlikte bireysel ve kurye satışlarının hızlandığı motosiklet pazarında, yıl sonunda yüzde 30’a yakın büyümeyle 200 bin adedin üzerinde satış öngörülüyor. Böylece son 15 yılın satış rekoru kırılacak.

Motosikletçiler 2020 sonunda son 15 yılın rekorunu kırmaya hazırlanıyor. Bu yıl satışların yüzde 30’a yakın büyümeyle 200 bin adedi aşacağı tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri, ithal ürünlere getirilen yüzde 10 ek verginin 31 Aralık’ta kalkacağı beklentisi ile 2021’e de daha umutlu giriyor.

2020 yılına daralma öngörüsü ile başlayan motosikletçiler, pandemiyle birlikte yüksek taleple karşılaştı. Pandemi nedeniyle insanlar toplu taşımdan bireysel ulaşım araçlarına yöneldi. Otomobile kıyasla daha ekonomik olan motosiklet de bu dönemde yoğun talep gördü. Bu yıl ilk kez motosiklet alanların toplam satışlardaki oranı yüzde 80’lere kadar çıktı. Diğer yandan pandemiyle birlikte e-ticarette yaşanan patlama, kuryecilerin filo yatırımlarını hızlandırdı. Böylece sektör hem bireysel hem de filo tarafında hızlı büyüdü. Son açıklanan TÜİK verilerine göre ekim sonunda 187 bin adede ulaşan motosiklet satışlarının, kasım ve aralık aylarında devam eden yüksek taleple 200 binin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl iç pazarda 155 bin motosiklet satılmıştı. Hızlı satış, pazarda stokları da eritti. Motosiklet almak isteyen birçok tüketicinin 3-4 ay sonrasına sipariş yazdırabildiği dile getiriliyor.

15 YILIN REKORU KIRILACAK

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş, motosiklet satışlarında son 15 yılın rekorunun kırılacak olmasının pazarın geleceği açısından umut verici olduğunu ifade etti. Erbaş, “Pazardaki bu değişim en son 20052006 yıllarında oldu. Maalesef getirilen ek vergilerle ilerleme sağlanamadı ve pazar hep geriledi. Ancak e-ticaret ve bireyselden gelen taleple yatırımcılarının uzun süredir bekledikleri canlanmayı bu yıl yaşadık” dedi.

Sektör temsilcilerine göre, nisan ayında ithal ürünlere getirilen yüzde 10 ek vergi olmasaydı, satış adetleri çok daha yüksek olabilirdi. Bilindiği üzere, geçen nisanda getirilen yüzde 10 ek verginin, eylülde kalkması beklenirken 31 Aralık’a kadar uzatılmıştı. 250 cc bir motosiklette ilave gümrük vergisi yüzde 30’a çıkarken, gözetim ve gümrük vergileriyle beraber bu orana yüzde 8 ÖTV ve yüzde 18 KDV eklenince toplamda yüzde 117 oranında vergi tüketiciye yansıyordu. 250 cc üzerindeki motosikletlerde ise bu oran çok daha yüksek. Erbaş, “Son olarak, 31 Aralık’ta sona erecek olan zaten var olan yüzde 20 ek verginin üzerine getirilen yüzde 10 daha ek verginin ikinci kez uzamaması ve diğer vergi oranlarının da makul seviyelere gelmesi sektörde güven ortamının artmasına önemli katkı sağlayacak bir gelişme olacak” dedi.

VERGİLER YATIRIMA ENGEL

Erbaş, artan motosiklet satışlarının yan sanayinin gelişmesine de katkı sağlayacağının altını çizerek, Erbaş: “Yan sanayinin gelişmesi ile oluşacak istihdamdaki büyüme, ülkemizde üretim yapma fikrini de ortaya çıkaracak ve Türkiye ithal eden ülke konumundan üretici ülke konumuna geçecek. Bu nedenle vergiler konusunda birkaç yıl sabredilmesi bu gelişimi daha da hızlandıracak.” diye konuştu.

Yamaha Motor Türkiye Genel Müdürü Bora Berker Cansever de pazardaki yüksek talebe dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Pandemi nedeniyle 2020 yılı içinde motosiklete olan talepte hızlı bir artış gördük. Salgın nedeniyle insanlar toplu taşımadan bireysel ulaşım araçlarına yöneldi. Bu süreçte ulaşım araçları arasında hem ekonomik, çevreci hem de en zevkli olan ulaşım aracı olan motosiklete ilgi arttı. Motosiklet pazarı hem bireysel kullanımın artması hem de paket servislere olan talep nedeniyle, yaşanan tedarik sıkıntılarına rağmen, özelikle 250cc altı segment de artış gösteriyor. Bireysel kullanıcı halen küçük bir vergi avantajı olduğu için 125-250cc scooter segmentini tercih ediyor. Paket servislere olan talep nedeniyle asıl büyüme 125cc altı segmentte daha çok filo satışlarında geliyor. Bu müşteri trendinin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

2021’dDE BU YILDAN DAHA İYİ BİR PAZAR ÖNGÖRÜLÜYOR

İthal motosiklete getirilen yüzde 10 ek gümrük verginin 31 Aralık’ta kalkması bekleniyor. MOTED Başkanı Başarı Erbaş, bu ek verginin kalkması ile 2021 yılında pazarın 300 binli satış adetlerine ulaşabileceğini söyledi. Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer de 2021’de bu yıldan daha iyi bir pazar öngördüklerini ifade ederek, stok sorununun da aşılmasıyla şubat ve mart aylarından itibaren pazarda yüksek satış beklediklerini söyledi.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Motosiklet satışları otomobili solladı

Motosiklet satışları otomobili solladı

access_time22 Mart 2024 11:43

Motosiklet pazarı 2 ayda yüzde 87 büyüdü. Motosiklet sektörü 2024'te yıllık 1,5 milyon adetle rekor motosiklet satışının gerçekleşmesini bekliyor.

Trafiğe kayıtlı motosiklet sayısında büyük artış

Trafiğe kayıtlı motosiklet sayısında büyük artış

access_time26 Ocak 2024 13:20

Trafiğe kaydettirilen motosikletlerin sayısı, geçen yıl bir önceki yıla göre 937 bin 482 adet artarak 5 milyon 79 bin 396'ya ulaştı.

MotoGP Tayland Grand Prix'sinin galibi Martin

MotoGP Tayland Grand Prix'sinin galibi Martin

access_time28 Ekim 2023 14:55

MotoGP Dünya Şampiyonası'nın Tayland Grand Prix'si ayağını Jorge Martin kazandı.

Milli motosikletçi Portekiz'de ikinci

Milli motosikletçi Portekiz'de ikinci

access_time30 Eylül 2023 18:15

Toprak Razgatlıoğlu Dünya Superbike Şampiyonası'nın 11. ayağındaki ilk yarışta ikinci oldu

YORUM YAP

YORUMLAR (0)