Sanayiye ‘oto’ gazı

Sanayiye ‘oto’ gazı

access_time11 Mayıs 2015 10:15
Yıla oldukça kötü başlayan sanayi üretimi ilk çeyreğin son ayında gaza bastı
Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı verilere göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın mart ayına göre yüzde 4.7 arttı, beklenti yüzde 0.9 düzeyindeydi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış üretim şubat ayına göre ise yüzde 1.4’lük beklentilerin aksine yüzde 2.2 artış gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde sanayideki büyüme yüzde 1.2’de kaldı ve ekonomide toparlanmanın yavaş seyrettiğini bir kez daha ortaya koydu. Dalgalı bir seyir izleyen sanayi üretiminde 2014’ün son çereğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.4 daralma yaşanmıştı.

Sanayiye en büyük olumlu katkıyı yılın ilk aylarında olduğu gibi yine otomotiv sektörü verdi. Satışlarda rekor kıran otomotiv sektörü martta üretimini yüzde 21.8 artırdı. Savunma sanayinin ağırlıklı yer aldığı diğer ulaşım araçları sektöründe de yüzde 35.5’lik üretim artışı yaşandı. İhracatçı sektörlerden tekstil ve elektrikli makine de ise üretim azaldı. Tekstilde üretim yüzde 9.4 oldu.

TÜKETİM HÂLÂ ZAYIF

Geniş ekonomik sınıflamalara göre, tüketim tarafında gerek dayanıklı gerekse dayanıksız tüketim malları üretiminin, ocakta gözlenen negatif değişimin ardından, ilk çeyreğin kalan döneminde yükseldi.

Ancak, ilk çeyrek geneline bakıldığında, dayanıklı tüketim mallarında yüzde -0.5 azalma yaşanırken, dayanıksız tüketim mallarında sadece yüzde 1.7 artış görüldü.

Tüketim açısından olumsuz sinyallerin ağır bastığı 2015’in ilk çeyreğinde aşağı yönlü bir seyir izleyen tüketici güveninin döviz piyasasındaki oynaklık ve TL’nin değer kaybıyla Mart’ta 2012’den bu yana en düşük düzeye gerilemesi tüketim tarafında güçlü bir toparlanma eğiliminin olmadığını teyit ediyor.

Sanayi üretimi içerisinde en yüksek ağırlığa sahip olan ara malı imalatı ilk üç ayda yüzde -1.1 ile üretimi aşağı çekti.Martta sanayi üretimi sürpriz yapsa da dalgalı seyir, nisandaki öncü göstergelerdeki olumsuzluk büyümenin güçleneceğine dair işaret taşımıyor. Ancak yine de Euro Bölgesi’nden gelen iyi haberler umut veriyor
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

access_time17 Nisan 2024 12:43

Ocak ve mart arasındaki dönemde, Türkiye'den 3 milyar doları aşan otomotiv yan sanayi ürünü birçok farklı ülkeye ihraç edildi.

Elektrikli araç şarjında rekor!

Elektrikli araç şarjında rekor!

access_time17 Nisan 2024 11:43

Bakan Kacır, "Türkiye genelinde, 17 bin 651 şarj soketinde bayram tatili boyunca 9 günde 120 bin şarj işlemi yapıldı, 115 bin saat şarj hizmeti sunuldu, elektrikli araç şarjında...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)