Singapur’da sürücüsüz taksi dönemi

Singapur’da sürücüsüz taksi dönemi

access_time26 Ağustos 2016 05:52
Dünyanın ilk “sürücüsüz taksi”leri, Singapur’da denemelere başladı. Bir süre ücretsiz olacak taksilerin sayısının kısa sürede çoğalması bekleniyor
Yeni kurulan ve araçlara yazılım üreten bir firma olan “nuTonomy” tarafından, Google, Volvo ve Uber gibi kuruluşlardan bile önce başlatılan sürücüsüz taksi hizmeti, büyük yankı yarattı. Şimdilik 6 adet elektrikli araçla başlatılan “sürücüsüz taksi” hizmetinden, “sadece seçilmiş müşteriler” yararlanabilecek. Müşterilerin, bunun için akıllı telefonlarıyla taksileri çağırmaları yetecek. Firma, bu hizmeti bir süreliğine ücretsiz verecek.

Şirket, küçük elektrikli araçlarla başladığı hizmeti daha da genişletmek istediğini belirtirken, 6 olan araç sayısını yıl sonuna kadar 12’ye çıkarmayı, 2018’den itibaren de filoyla hizmet vermeye başlamayı düşündüğünü bildiriyor. Google ve Volvo, sürücüsüz araçlarla uzun süredir sadece test sürüşleri gerçekleştirirken, taksi sağlama hizmeti veren Uber de, bu tip araçlarla birkaç hafta içinde ABD’nin Pittsburgh kentinde benzer bir uygulama başlatmayı düşündüğünü bildirmişti.

Dar alanda hizmet

NuTonomy, söz konusu uygulamanın 2018’de genişletilmesi halinde, ülkenin sıkışık trafik sorununa çözüm de sağlanabileceğini, böylelikle bazı araçların trafiğe çıkmasına da gerek kalmayabileceğini belirtti.
Şirketin uygulamaya soktuğu taksiler, şimdilik sadece 6.5 kilometrekare büyüklüğündeki bir bölgede çalışabilecek. Ofisler ve lüks konutların bulunduğu bu bölgede taksiler, müşterilerini sadece belirli yerlerden alıp yine belirli yerlere bırakabilecek. Yani her yere gidemeyecek. Müşterilerin ise, nuTonomy şirketinden davet almış olması gerekiyor. Bu servis için şimdiye kadar bir düzine kişinin başvurduğunu belirten şirket yetkilileri, bu sayının birkaç ay içinde binlerce kişiye ulaşmasını beklediklerini vurguladı.

Sürücüsüz ama!..

NuTonomy’nin elinde bulunan 6 otomobil, her ne kadar “sürücüsüz” olarak hizmet verecek denilse de, direksiyonda bir sürücü bulunacak. Hatta bir de mühendis... Tabii ki şimdilik!
Sürücü, her an için direksiyona müdahale edebilecek şekilde oturacak, mühendis ise aracın tüm fonksiyonlarını elindeki bilgisayardan sürekli olarak denetleyecek. Her bir araçta, “Lidar” adı verilen radar ve lazer ışınlarıyla çalışan 6 adet algılama sisteminin yanı sıra bir de tavanda radar olacak. Bunların dışında araçlarda nesneleri ve trafiğin durumunu sürekli gözetleyen iki adet de kamera mevcut. 
Şirket, testlerin ne kadar süreceğine ilişkin kesin bir tarih vermezken, şirket CEO’su “Biz tamam diyene kadar” demekle yetiniyor. Nutonomy, geçtiğimiz aylarda Ford ailesinden Bill Ford’un yanı sıra Highland Capital Partners ve Singapur hükümeti gibi taraflardan toplamda 16 milyon dolarlık destek sağlamayı başarmıştı. 2013’te kurulan ve sadece 50 kişilik bir ekibi olan şirketin kurucuları Karl Iagnemma ve Emilio Frazzoli. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları olan ikili, aynı zamanda robotlar ve Amerikan Savunma Bakanlığı için sürücüsüz araçlar geliştirme konularında çalışıyor. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İstanbul'da elektrikli metrobüs heyecanı

İstanbul'da elektrikli metrobüs heyecanı

access_time27 Mart 2024 16:44

1 Nisan tarihinde Beylikdüzü-Kadıköy arasındaki 52 kilometrelik hatta çalışacak elektrikli metrobüslerin test sürüşleri yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin belirttiğine...

 Porsche, eylül ayının sonunda halka arz edilebilir

Porsche, eylül ayının sonunda halka arz edilebilir

access_time12 Eylül 2022 08:29

Porsche AG, yatırımcıların ilk halka arza büyük ilgi göstermesi nedeniyle, planlı bir borsa listelenmesi için en kısa sürede hazır olmak istediğini bildirdi. Porsche halka arz...

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

access_time14 Ağustos 2022 09:07

NFT dünyasının yeni çılgınları, dijital otomobillere milyonlarca dolar veriyor.

S&P ve Elon Musk'ın sürdürülebilirlik kavgası

S&P ve Elon Musk'ın sürdürülebilirlik kavgası

access_time21 Mayıs 2022 17:34

SP’nin Tesla’yı sorumluluk sahibi şirketler listesinden çıkarması Musk’ı delirtti. “Musk, Exxon’un ilk 10’da olduğu listeye Tesla giremedi” diyerek SP endeksini “aldatmaca”...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)