Suudi Arabistan Tesla'daki elini büyütmek istiyor

Suudi Arabistan Tesla'daki elini büyütmek istiyor

access_time13 Ağustos 2018 12:22
Suudi Arabistan'a ait "Kamu Yatırım Fonu"nun Tesla'daki hisselerini artırmayı planladığı iddia edildi

Elektrikli otomotiv devi Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın şirketini hisse başına 420 dolardan borsadan çekmeyi düşündüğünü açıklamasının ardından bir hafta geçmeden Suudi Arabistan'dan konuyla ilgili önemli bir hamle geldi.

Bloomberg News'a konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre geçen hafta Tesla'dan yaklaşık yüzde 5 oranında hisse satın alan Suudi hükümetine ait "Kamu Yatırım Fonu" şirketteki payını artırmak istiyor. Kaynaklar, 82 milyar dolar değer biçilen transfere rağmen Tesla'nın nakit para için başka kaynaklar bulması gerektiğini söylüyor.

Musk'ın "Borsadan çekilmeyi"  bir tweetle duyurduğu 7 Ağustos'tan beri görüşmeleri devam ettiren Suudi yönetiminin bu hamlesi, petroldeki kayıpları telafi etmenin stratejik bir yolu olarak yorumlanıyor. Ancak "Kamu Yatırım Fonu"nun pay artırım kararının kesinleştiği ya da ne kadar olacağı yönünde bir netlik yok.

Tesla'nın Yönetim Kurulu, Musk'ın "Borsadan çekilme" teklifini tartışmak için bu hafta içerisinde finans danışmanlarıyla bir araya gelecek. Musk, bir ya da iki büyük hissedar olmasından kaçınırken daha büyük grupların fonlarını birleştirmeyi tercih ediyor.

MUSK'IN TWEETİNE SORUŞTURMA

Elon Musk'ın "Finansman garantilendi" diyerek paylaştığı tweeti yatırımcılar arasında şok etkisi yaratmıştı.

Musk ayrıca, "Borsadan çekilmemiz durumunda umarım şu anki bütün yatırımcılar Tesla'da kalır" yorumunu yapmıştı. Tesla'nın hisse başına 420 dolardan borsadan çekilmesi durumunda şirketin değerinin 70,6 milyar dolar olması bekleniyor.

Bloomberg News'a konuşan aktardığı bilgiye göre ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC), Musk'ın tweetinin gerçekçi olup olmadığı hakkında tahkikat başlattı. En az iki yatırımcı, Musk'ı ve Tesla'yı "hisse manipülasyonu yapmak" suçlamasıyla mahkemeye verdi. Elon Musk, şirketinin yüzde 20'sine sahipken, Tesla'yı hissedarlardan satın almak için 60 milyar dolara ihtiyaç var.

Bloomberg NEF analistlerinden Nannan Kou'ya göre Tesla'nın bu finansmanı sağlaması o kadar kolay olmayacak. "Akıllardaki soru Tesla'nın gelecekte ne kadar satış yapacağı" diyen Kou, "Bu aslında tavuk-yumurta problemi. Bu aşamada Tesla'nın teslimatların hızlanacağı konusunda yatırımcıları ikna etmesi zor. Bu nedenle potansiyel yatırımcı sabırlı ve strateji arayışında olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Tesla'nın özelleştirilmesi ile ilgili görüşmeler daha önce başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Musk ve Softbank'ın İcra Kurulu Başkanı Masayoshi Son geçen yıl bir araya gelmiş ancak "mülkiyetin kimde olacağı" konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle herhangi bir sonuç çıkmamıştı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)