Talepteki toparlanmayla otomotiv sektörü hareketlendi

Talepteki toparlanmayla otomotiv sektörü hareketlendi

access_time25 Haziran 2021 17:33
Haziran ayında ikinci el otomobil satışlarının ilk çeyreğe göre üç kat arttığını belirten Otomol CEO'su Uğur Sakarya, "Sene sonuna kadar bu temponun devam edeceğini öngörüyoruz. Otomobil fiyatları da taleple paralel iki aydır artış gösteriyor." dedi.

Türkiye otomotiv pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Otomol CEO’su Uğur Sakarya, sene başında yılın ilk yarısının zorlu geçeceğini ama yılın ikinci yarısı itibarıyla ciddi toparlanma olacağı öngörüsünde bulunduklarını söyledi.

2021 yılının ilk yarısının beklenildiği zorlu geçtiğini belirten Sakarya, "Sıfır araç satışları kampanyaların etkisi ve tüketicinin alt ÖTV baremlerindeki araçlara yönelmesiyle öngördüğümüzden daha iyi gitse de, ikinci el satışları ve satış sonrası hizmetlerde ciddi daralma oldu. İkinci el otomobil satışları geçen sene Kasım ayından itibaren dibe vurmuştu. Özellikle 0-5 yaş arası otomobillerde satışlar yüzde 70 daralmıştı. 17 Mayıs’tan itibaren pandemi yasaklarının gevşetilmesi ile talep hızla arttı. Haziran ayında ikinci el otomobil satışlarının yılın ilk çeyreğine göre üç kat arttığını gözlemliyoruz. Sene sonuna kadar bu temponun devam edeceğini, sıfır araçlarda arz durumuna göre daha da hızlanabileceğini öngörüyoruz. Otomobil fiyatları da taleple paralel iki aydır artış gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

“Fiyatlar iki aydır yükseliyor”

İkinci el otomobil fiyatlarının iki aydır yükseldiğine dikkat çeken Uğur Sakarya, “2020 yılı Kasım başında zirve noktasına çıkan ikinci el otomobil fiyatları, o tarihten sonra yüzde 10-12 kadar düşmüştü. Ancak son iki aydır artan taleple beraber fiyatlar yükseliyor. Başta D ve E segment premium araçlar olmak üzere, fiyatlar hala 2020 Kasım seviyesine gelmemiş olsa da, yaz döneminde fiyat artışları devam edecek." değerlendirmesini yaptı.

"Servislere araç girişinde rekor seviyeye ulaştık"

Satış servis operasyonlarına ilişkin açıklamalarda da bulunan Uğur Sakarya, özellikle hafta sonu yasaklarının satış sonrası servis operasyonlarını ciddi şekilde etkilediğini aktardı. Bu süreçte araçların çok daha az km kat ettiği için servis bakım aralıklarının uzadığını, servis girişleri ve dolayısıyla ciroların yaklaşık yüzde 30 düştüğünü söyleyen Sakarya, "Ancak 17 mayıs sonrası cumartesi günlerinin serbest bırakılması ve hafta içi kapanma saatinin uzatılmasıyla servislerimizde ciddi bir artış oldu. Haziran ayı itibarıyla Otomol olarak servislerimizde araç girişi ve ciro gerçekleşmesi açısından geçen yılın dahi üzerine çıkarak rekor seviyeye ulaştık. 1 Temmuz itibarıyla yasakların tamamen kalkması ve mobilitenin artması, hem servis girişlerinde hem de otomobil satışlarında artışı destekleyecek.” diye konuştu.

830 beygirlik hibrit Ferrari 296 GTB tanıtıldı

Tam kapanma ve ramazanın araba satışlarına etkisi!

Süper otomobil

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

access_time24 Nisan 2024 11:29

Türkiye'de toplam elektrikli araç satışları 2023'te önceki yıla göre 8 kattan fazla artarak 68 bin 700'e yükseldi.

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

access_time24 Nisan 2024 11:24

Almanya otomotiv sektöründe, gerek ana sanayilerde gerekse tedarik sanayindeki önemli firmalarda kilit rollerde Türk yöneticiler var.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)