Tatile çıkacaklar için altın kurallar

Tatile çıkacaklar için altın kurallar

access_time30 Nisan 2022 08:36
Bayram tatili nedeniyle seyahate çıkacak olan sürücüler, basit kuralları uygulayarak neredeyse yüzde 50 daha az yakıtla daha uzun yol yapabiliyor.

Tüm dünyada akaryakıt fiyatları rekor üstüne rekor kırarken otomobil kullanmanın maliyeti her geçen gün yükseliyor. Yüksek yakıt fiyatlarından şikayet etmeyen sürücü neredeyse bulunmazken, ekonomik otomobil kullanmanın yöntemlerini uygulayanların sayısı çok az.

Akşam'dan Sümer Demirciler'in haberine göre, sadece ekonomik sürüş için temel kuralları öğrenip uygulamak, neredeyse yüzde 50 daha az yakıt tüketimi sağlıyor. İşte bayram tatiline çıkacaklar için yakıt ekonomisinin altın kuralları:

İŞİN SIRRI SAĞ AYAKTA

Ekonomik sürüşün altın kuralı, hızdan dolayısıyla sağ ayaktan geçiyor. Otomobili doğru şekilde hızlandırmak ve hızı koruyarak yol almak tüketimi büyük ölçüde etkiliyor. Özellikle şehirlerarası yollarda ideal hız seviyesi olan 90-120 km/s'yı sakince çıkıp, bu hızı korumak, ani hızlanmalardan kaçınıp, yokuş aşağıya inerken gaz pedalına dokunulmamak tüketimi minimum seviyeye indiriyor.

YÜKSEK DEVRE DİKKAT

Otomobille yapılan 90 km/s'den sonraki her 1 km/s artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Günümüzün modern otomobilleri 90 km/s hızda, 100 km'de ortalama 6-7 lt yakıt tüketirken, bu hızı 130 km/s üzerine çıkartmak yakıt tüketimini 10-11 lt seviyelerine kolayca yükseltebiliyor.

AĞIRLIK ÖNEMLİ

Otomobilde taşınan her 100 kg'lık ağırlık 100 km'de 05-1 litre arasında fazladan tüketim anlamına geliyor. Ayrıca, özellikle yoğun trafikte yakın takip mesafesi, ani fren sonrasında gaz pedalına yüklenip ani hızlanmalar aşırı tüketime neden oluyor. Sık sık şerit değiştirmek, gereksiz sollamalar, kırmızı ışıklara hızlı girilip fren yapılması tüketimi körükler.

YAKIT TÜKETİMİNİ DÜŞÜRECEK TEDBİRLER

- Otomobilinizin bakımı yapılmamış, bujileri eski, filtreleri değişmemiş ve rot-balans ayarları kötüyse tüketim artar.

- Hız limitlerinin aşılması, ani fren yapılması yakıt tüketimini her 100 km için yüzde 20-40 arasında yükseltir.

- Rüzgar direnci beraberinde yüksek tüketimi getirir. 90 km/s ile, 130 km/s hız arasında tüketim yüzde 50'ye kadar.

- Aracın üstünde port bagaj taşınması tüketimi ortalama yüzde 15 yükseltir.

- Yanlış klima kullanımı, sürekli sıcaklık değişimi yüzünden klima motor devrini, bu da yakıt tüketimini 100 km'de yarım litre yükseltir. Yüksek hızlarda camlar açık yol yapmak yakıt tüketimini yükseltip, konforu azaltır.

- Doğru motor devri ve sabit hız yakıt tüketimini önemli derecede azaltır.

- Bekleme yaparken kontağı açık bırakmak tüketimi yükseltir. Uzun yolda hız sabitleme sisteminiz varsa kullanmak hem trafikteki radarlardan hem de yüksek yakıt faturasından korur.

- Kalabalık trafikte eğer varsa start stop sistemini devreye almak oldukça etkili bir yöntemdir.

Benzine zam geldi

 

Sürücü belgesi alacaklar dikkat: Uygulama bugün başladı!

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)