Ticari araç ihracı arttı binek otomobil azaldı

Ticari araç ihracı arttı binek otomobil azaldı

access_time07 Şubat 2019 15:02
Otomotiv sanayinin Ocak ayında yüzde 1.9 artarak 2.3 milyar dolara yükselen ihracatı içinde en sert düşüş kaydeden binek otomobil ihracatı olurken, ticari araç ihracatındaki geçen yıldan bu yana devam eden artış sürdü.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) yayımladığı bültene göre binek otomobil ihracatı geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 15 gerileyerek 813 milyon dolara indi. 

Geçen yıl ürettiği her 100 araçtan yüzde 85'ini ihraç eden otomotiv sanayinin ihracat adetlerinin üçte ikisini binek otomobil oluşturuyor. 

Türkiye'nin ana ihracat pazarı olan Avrupa'da pazarında öngörülen yavaşlama nedeniyle otomobil ihracatı, Türkiye'nin en yüksek ihracat yapan sektörünün gidişatı açısından yakından izleniyor. 
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 43 artarak 381 milyon dolara, otobüs-minibüs ihracatı yüzde 47 artışla 169 milyon dolara çıktı. 

Otomotiv tedarik sanayinin ihracatı ise yüzde 3 azalarak 872 milyon dolar oldu. Bu dört kalemin toplamı ihracatın neredeyse tamamını oluşturdu. 

Sektörün en çok ihracat yaptığı üç ülke içinde Almanya'ya ihracat yatay kalarak 348 milyon dolar olurken, İngiltere'ye ihracat yüzde 34 artarak 258 milyon dolar, Fransa'ya yüzde 5 
azalarak 225 milyon dolar oldu. İngiltere'ye yönelik yüksek oranlı ihracat artışında, bu 
ülkeye yönelik binek otomobilleri ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar gruplarındaki ihracatın yüzde 45 ve yüzde 44 oranındaki artışlar, tedarik sanayi ihracatının da yüzde 31 
artışı etkili oldu.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)