Tofaş'tan 50 milyon euroluk yatırım

Tofaş'tan 50 milyon euroluk yatırım

access_time07 Kasım 2016 07:09
Egea Ailesi'yle birlikte üretim, iç pazar ve ihracatta rekor kıran Tofaş, 50 milyon euro yeni yatırımla fabrikanın kapasitesini genişletiyor

Egea Ailesi'yle birlikte üretim, iç pazar ve ihracatta rekor kıran Tofaş, 50 milyon euro yeni yatırımla fabrikanın kapasitesini genişletiyor. 48 sn’de 1 otomobil üreten fabrikanın kapasitesi yeni yatırımla 400 binden 450 bine yükselip, istihdam 10.500’e ulaşacak.

Temelleri 1969 yılında atılıp, ilk modeli 124’ü 1971 yılında bantlardan indiren Tofaş Bursa Fabrikası, ülkemizin en eski otomotiv tesislerinden. Üretime başladığında yılda 40 bin adetlik kapasiteye sahip fabrika, günümüzde bu üretimi sadece bir ay içinde gerçekleştirir hale geldi. Sürekli yeni model yatırımları ve üretim bantlarıyla kapasite yükselten fabrika, artık fiziki limitlerini bile aşmış durumda. Bursa organize sanayi bölgesinde yatay olarak genişleme imkanı olmayan fabrika, Egea ile birlikte kapasitesini fazlasıyla doldurup, yeni üretim bantları ve teknolojilerle dünya pazarlarına araç yetiştirmeye çalışıyor.

50 MİLYON EURO YENİ YATIRIM

Tofaş’ın hikayesinin artık Türkiye’nin başarı öyküsüne dönüştüğünü vurgulayan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Fabrikada üretim için her türlü imkanı zorluyoruz. Fiziki olarak genişleme olanağımız olmadığından akılcı ve teknolojik geliştirmelere yöneldik. Fabrikada 50 milyon euro yatırımla yeni bir gövde hattını yılbaşından itibaren devreye alıyoruz. Bu sayede Egea Ailesi'nin üretim kapasitesi 190 binden yıllık 250 bin adede yükselecek” açıklaması yaptı.

48 SN’DE 1 OTOMOBİL ÜRETİYOR

Yeni yatırımla birlikte 500 kişilik bir istihdam artışı olacağını kaydeden Eroldu, toplam çalışan sayısının 10.500’e yükseleceğinin altını çizdi. Boyahanede Türk mühendisleri tarafından geliştirilip, dünyada ilk olarak kullanılan yeni teknolojiler sayesinde üretimde sınırları zorladıklarını belirten Erdoldu, “Fabrikanın kapasitesi yıllık 460 bin adede doğru koşuyor. Sürekli rekorlarımızı kırıyoruz. Günde 1500, 48 saniyede bir otomobil üretiyoruz” dedi.

SW PAZARI KATLAYACAK

Fiat Egea’nın dizel otomatik ailesinin devreye girmesiyle daha da fazla talep aldıklarını vurgulayan Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, “Ekim sonu itibarıyla 76 bin adetlik satışa ulaştık. Bu toplam satışta binek ve ticari araç oranımız yarı yarıya seyrediyor. Normal şartlar altında geçen senenin bir miktar üzerinde bir pazar çıkmasını bekliyoruz. Toplam kompakt SW pazarı yıllık 1500 adet civarında büyüklüğe sahiptir, biz de bu pazarı Fiat Egea SW ile ikiye katlamayı hedefliyoruz”
diye konuştu.

İhracat ve üretim lideri

Türkiye’deki toplam üretime bakacak olursak 2015-2016 yılları arasına Tofaş’ın üretiminde yüzde 34’lük bir artış söz konusu. Türkiye otomotiv sanayinin genelindeyse yüzde 6’lık bir artış var. Bu anlamda Tofaş, hem üretim hem ihracatta tüm sektörü ileri taşıyor. Bu da bizim için çok değerli bir durum. Aynı şekilde otomotivin toplam ihracatı yüzde 12.7 büyürken, Tofaş olarak yüzde 54.5 ihracat büyümesi yakaladık. 9 ayda ihracatımız geçen yıla oranla 1.6 milyar dolardan, 2.3 milyar dolara yükseldi. Bu da ihracat ciromuzu dolar cinsinden yüzde 44 büyüttüğümüzü gösteriyor” diye konuştu.

10 yılda 10 milyar dolar

Son 10 yılda sektörün toplam 10 milyar dolarlık yatırım yaptığının altını çizen Eroldu, bunun 3 milyar dolar gibi önemli bir kısmının Tofaş tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Eroldu, " Finans dışında son 2 yıldır en başarılı Ar-Ge ödülünü fabrikamız alıyor” dedi.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)