Togg için fiyat açıklaması: Rakiplerinden ucuz mu?

Togg için fiyat açıklaması: Rakiplerinden ucuz mu?

access_time26 Eylül 2022 20:14
Togg'un C-SUV modelinin yüzde 10 ÖTV dilimine yer alarak yaklaşık 910 bin TL'den satışa sunulabileceği tahminlerini Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan doğruladı

Türkiye'nin yerli elektrikli otomobilinin üretilmeye başlamasına yaklaşık 1 ay kala, aracın fiyatı hakkında önemli bir açıklama geldi. Temmuz ayında elektrikli otomobillerin ÖTV'sinde düzenleme yapıldığı günlerde, Togg'un C-SUV modelinin yüzde 10 ÖTV dilimine yer alarak yaklaşık 910 bin TL'den satışa sunulabileceği tahminleri yapılmıştı. Bu tahminler, Togg'un ortaklarından Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan tarafından doğrulandı. Özilhan'ın, Dünya Gazetesi'ne verdiği röportajda, "Togg, yüzde 10 ÖTV diliminde kesin kalıyor" açıklamasının ardından, yerli otomobilin fiyatını rakipleri ile karşılaştırdık. Togg, yüzde 10 ÖTV diliminin üst sınırında yer alsa bile, Türkiye'de satılan neredeyse tüm elektrikli SUV modellerden daha erişebilir olacak.

Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un tanıtılmasına artık sayılı günler kaldı. 29 Ekim'de Gemlik'te üretilmeye başlanacak elektrikli otomobil, 2023'ün ilk çeyreğinde ise satışa sunulacak.

İlk önce c segment SUV karoser ile elektrikli araç rekabetine dahil olacak Togg ile ilgili merak edilen konuların başında kuşkusuz aracın fiyatı geliyor.

Togg CEO'su Gürcan Karakaş, her fırsatta otomobilin 'ulaşılabilir' bir fiyat politikasına sahip olacağını söylese de, henüz bu konuda açıklanmış resmi bir rakam bulunmuyor.

Fakat, geçtiğimiz Temmuz ayında elektrikli otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yapılan değişiklik, Togg'un da fiyatı hakkında ip uçları veriyor.

Hatırlanacak olursa, yapılan son değişiklik ile birlikte, motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrah değeri 700 bin TL'yi aşmayan elektrikli otomobillerin yeni ÖTV oranı yüzde 10 oldu.

Aynı motor gücüne sahip fakat matrah değeri 700 bin TL'yi aşan elektrikli araçların yeni ÖTV oranı ise yüzde 40 olarak belirlendi.

Motor gücü 160 kW'ı geçen elektrikli otomobillerde ise, matrah değeri 750 bin TL'yi aşmayanlar yüzde 50, aşanlar ise yüzde 60'lık vergi dilimine giriyor.

Düzenlemenin yapıldığı günlerde, Togg'un fiyatının da bu değişiklikten etkilenme ihtimalinin bulunduğuna değinmiştik.

Öyle ki, yapılan açıklamalara göre Togg'un yüzde yüz elektrikli SUV modelin arkadan itişli (RWD) versiyonları 149 kW, tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sunan versiyonları ise 298 kW güç sunacak.

Böylece, Togg'un c-segment SUV modelinin arkadan itişli (RWD) versiyonları yüzde 10, tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sistemine sahip versiyonları ise yüzde 50 ÖTV'lik dilime girebilecek.

Yeni mevzuata göre, Togg'un C-SUV modelinin arkadan itişli versiyonunun matrah değerinin en fazla 700 bin TL olması durumunda, aracın perakende satış fiyatının da yaklaşık 910 bin TL olacağı söylenebilir.

RAKİPLERİNDEN DAHA UYGUN FİYATLI

O dönem yaptığımız bu tahmin, Togg'un ortaklarından Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan tarafından adeta teyit edildi.

Dünya Gazetesi'ne verdiği röportajda Özilhan, "Togg, yüzde 10 ÖTV diliminde kesin kalıyor. Biz fizibilite yaparken ÖTV'yi yüzde 7 hesaplamıştık. Üç puanlık bir fazlalık var ÖTV’de, ama onu çözebiliyoruz, problem değil. Türk vatandaşının ulaşabileceği bir araç düşünüyoruz" ifadeleri ile yapılan tahminleri doğrulamış oldu.

Peki Togg'un bugüne kadar en yetkili ağızdan açıklanan fiyatına bakıldığında, araç rakiplerine göre ne durumda, gelin yakından bakalım.

Togg'un ÖTV oranının yüzde 10'luk dilimde yer alması için, aracın vergisiz fiyatının 700 bin TL'yi aşmaması gerekiyor.

Aracın yüzde 10 vergi dilimini aşmaması için perakende satış fiyatının en fazla 908.6 bin TL olması gerekiyor.

Fakat, vergisiz fiyatın 700 bin TL'nin altında kaldığı her senaryoda, aracın satış fiyatı da 910 bin TL bandından daha aşağı inebilir.

Togg'un fiyatını rakipleri ile karşılaştırırken, yerli SUV modelin yüzde 10 ÖTV sınırının üst sınırında olduğunu kabul etsek bile, yine de Togg'un rakiplerine göre çok daha uygun bir başlangıç fiyatına sahip olacağı görülüyor.

Öyle ki, Türkiye'de satılan elektrikli SUV modellerin biri hariç hepsi Togg'dan daha pahalı durumda.

2 milyon TL'den daha ucuz elektrikli SUV modelleri karşılaştırmaya dahil ettiğimizde, Togg ile benzer boyutlara ve özelliklere sahip modellerin çoğunlukla yüzde 60 ÖTV dilimine girdiği görülüyor.

Togg'un fiyatına yaklaşan araçların Uzak Doğulu olmaları ise dikkat çekiyor.

Öte yandan, Togg dört tekerleklerden çekiş (AWD) sunan versiyonunu da satışa sunacak. Bu aracın motor gücü 298 kW olacağından ÖTV'si de yüzde 60 ÖTV diliminde yer alacak.

DİZEL VE BENZİNLİ ARAÇLARA DA YAKIN OLACAK

Yerli elektrikli SUV'un fiyatını rakipleri ile karşılaştırırken, Togg CEO'su Gürcan Karakaş'ın geçmişte yaptığı açıklamaları da hatırlamak lazım.

Karakaş, göreve geldiği ilk günden bu yana, aracın fiyatı hakkındaki sorulara, 'ulaşılabilir' olacağı şeklindeki açıklamasının yanı sıra, aynı segmentte yer alan içten yanmalı motora sahip otomobiller ile benzer fiyattan satılacağı yönünde bilgi veriyordu.

Bugün, benzin ve dizel motora sahip C segment SUV modellerin fiyatları 900 bin TL ile 1.1 milyon TL aralığında değişiyor. Rakamlar, batarya gibi pahalı bir teknolojiye sahip Togg'un, elektrikli rakiplerinin haricinde, konvansiyonel motora sahip rakiplerine karşı da rekabetçi bir fiyattan satılacağını ortaya koyuyor.

Aracın fiyatı belki beklenen kadar düşük olmayabilir. Fakat, 2020 yılında 250 bin TL, 2021 yılında 500 bin TL bandında satılan C-segment SUV modellerin bugün bir çoğu 1 milyon TL sınırını aşmış durumda.

Özetle, günümüz şartlarında ne yazık ki tüm otomobillere ulaşmak geçmiş yıllara göre daha zorlaştı. Bu koşullarda, Togg'un fiyatını da günümüz şartlarına göre değerlendirmek daha doğru olacaktır.

29 Ekim'de TOGG fabrikası açılıyor

 

Togg dünyanın diğer ucunda: Kış testi de tamam

 

TOGG, 2023 Mart'ta satışa çıkıyor

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

access_time16 Nisan 2024 12:11

Bakan Yerlikaya, Düzce’de diğer sürücülere selektörle radar denetimini haber veren 14 sürücüye kesilen trafik cezalarının iptal edildiğini açıkladı. Yerlikaya, trafikteki radar...

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

access_time16 Nisan 2024 12:07

Zorlu Enerji, sürdürülebilir ulaşım hedefleri doğrultusunda Avrupa genelinde elektrikli araçlar için şarj istasyonları ağını genişletmek amacıyla stratejik ortaklık kurulduğunu...

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

access_time16 Nisan 2024 10:17

Tesla'nın işten çıkarma planından Çin operasyonları da etkilendi

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

access_time16 Nisan 2024 09:40

İsviçre'nin ulusal gazetesi Blick, Türk Teslası" benzetmesi yaptığı Togg'a övgüde bulunduğu haberinde, "Elektrikli araç, dijital ekosistemi, sürüş ve şarj performansı da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)