Trafik sorununa yapay zekalı çözüm

Trafik sorununa yapay zekalı çözüm

access_time03 Şubat 2019 08:12
Dünya nüfusunun ve buna bağlı olarak da araç sayısının artması ile, metropollerin trafik yoğunluğu her geçen gün daha büyük bir sorun haline geliyor

Dünyada büyük şehirlerin ortak sorunlarından biri olan trafik, geliştirilen yapay zeka sistemleri ile artık bir problem olmaktan çıkıyor. 

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, teknoloji devi Alibaba'nın yönetim merkezinin bulunduğu Çin'in Hangzhou kenti, söz konusu problem ile karşı karşıya kalan adreslerden biri olarak biliniyor. Öyle ki, 7 milyon nüfuslu kent, Çin'in trafiği en yoğun şehirleri sıralamasında 5'inci basamaktan kısa süre içinde 57'inci sıraya gerilemesi ile gündeme gelmiş durumda. 

Bu durumun başlıca nedeninin Alibaba'nın geliştirdiği bir yapay zeka çözümü olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda City Brain (şehir beyni) isimli bir sistem geliştiren Alibaba, Hangzhou'daki kameralardan ve GPS verilerinden binek araçların ve toplum taşıma vasıtalarının lokasyonlarını tespit ediyor.

'HESAPLAMA GÜCÜ FARK YARATACAK'

Alibaba'dan yapılan açıklamada, platformun toplanan bilgileri analiz ederek, iş çıkış saatlerinde yaşanan yoğun trafiği azalttığı ve ilk yardım araçlarının da acil müdahale süresinin kısalttığı bildirildi.

Alibaba Teknoloji Yönlendirme Komitesi Bakanı Wang Jian, "Çin'deki şehirler muhtemelen diğer şehirlerden daha fazla zorlukla karşı karşıya kalıyor. Ancak, makine öğrenmesi (machine learning) gibi yeni gelişen teknolojilerle, topluluklar su kıtlığı gibi sorunları çözecek araçları bile elde ediyorlar. Sonunda, her şey tıpkı elektriğe bağlı olduğumuz gibi hesaplama gücüne bağlı olacak" dedi. 

BAŞKA KENTLERDE DE KULLANILIYOR

Alibaba'nın Çin'de devreye aldığı City Brain, dünyanın farklı kentlerinde de kullanılıyor. Bu adreslerden Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'un yanı sıra, Volkswagen ve Siemens'in de birlikte çalışarak Alibaba'nın City Brain'ine rakip bir sistemi Almanya'nın Wolfsburg kentinde test ediyor. 

McKinsey Global Institute'ün raporuna göre, dünyadaki en 'akıllı' şehirler bile, söz konusu uygulamaların ilk örneklerine sahne oluyor. Raporda, teknolojinin hızlı gelişimine bağlı olarak akıllı şehir uygulamalarının da etki alanını artıracağı ve yeni çözümler sunacağı belirtiliyor.

6 YIL İÇİNDEN TRAFİĞİ YÜZDE 20 AZALTACAK

Raporda, akıllı şehir uygulamaları sayesinde iş saatindeki trafik yoğunluğunun 2025 yılına kadar yüzde 15 ile yüzde 20 arasında azaltılacağı öngörüsünde bulunuluyor. 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)