Türk-Rus ortak işi

Türk-Rus ortak işi

access_time26 Kasım 2013 11:03
Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in St. Petersburg buluşmasında ortak otomobil için harekete geçtiler...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in St. Petersburg buluşmasından “ortak otomobil üretimi” kararı çıktı. Rus otomotiv şirketi “Gaz”, bu amaçla yerli bir ortakla Sakarya’da otomobil üretimine yönelik montaj hattı kuracak.
Erdoğan ile Putin’in Rusya’daki görüşmesinde ikili ticari ilişkiler de masaya yatırıldı. Türkiye-Rusya 4. Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında, şu anda 35 milyar dolar seviyesinde olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması benimsendi. Görüşmelerde enerji, turizm ve ortak otomobil alanlarında işbirliği kararı alındı.
Edinilen bilgiye göre Rus üretici Gaz ile Türk şirketi, Türkiye’de müşterek otomobil üretimine yönelik işbirliği yapacak. Bu çerçevede Rus otomotiv devi Gazelle ile bir Türk şirketi Sakarya’da montaj hattı kuracak. Şimdilik ortak montajla başlayacak işbirliğinin ileride seri üretime dönüştürülmesi planlanıyor.
İhracat yapılacak
2004’te bir süre Türkiye’de üretim yapan Gaz şirketi daha sonra 2012’ye kadar faaliyetlerine ara vermişti. Taşıma kapasitesi yüksek GAZelle Business Rus yapımı kabin ve şasi, Amerikan Cummins motor ve Bosch fren sistemi ile Aralık 2012’den beri Sakarya’da üretim yapıyor. Sakarya’da kurulan Gaz Ticari Araçlar montaj üretim hattı ile iç pazarın yanı sıra ihracat için de araç üretilecek.
2004’te Türkiye pazarına giren ve 4 bin 500 aracı iç piyasaya ithalatla sunan Gaz, Sakarya’da kurduğu tesiste ürettiği araçları hem iç piyasaya hem de Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine Sakarya tesislerinden ihracat yapacak.
Rusya hafif ticari araç pazarında yüzde 52’lik paya sahip Gaz’ın Türkiye’de üretilen modeli GAZelle Business, 3.5 ton ağırlığı ve 1.5 ton yük kapasitesi ile Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Belarus ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde en çok tercih edilen marka olarak ilk sırada yer alıyor.
Karşılıklı turizm yılı
Toplantıda vizelerin kaldırılmasınının turizme olumlu etkileri de görüşüldü. Rusya’dan Türkiye’ye 4 milyon turist geldiğinin belirtildiği toplantıda ayrıca iki ülke arasında karşılıklı olarak turizm yılı yapılması benimsendi.
Görüşmelerde ayrıca Türkiye ve Rusya arasında enerji şirketleri tarafından elektrik üretim konusundaki mutabakat zaptı, Rusya Güç Makinaları Anonim Şirketi ile Türkiye ERK İnşaat ve Makina Şirketi arasındaki stratejik işbirliği anlaşması ve Türkiye-Rusya arasında basitleştirilmiş gümrük ticaret hattının genişletilmesine yönelik anlaşmalar da imzalandı.
Halen hafif ticari araçlar, kamyon ve otobüs üretiminin yanı sıra uluslararası markalara için de araç üretimi gerçekleştiren Gaz, 80 yılı aşkın bir geçmişe sahip. Sovyet döneminin lüks otomobillerinden olan “Chaika” ve Volga markalarını da geliştirip üreten Gaz, son olarak “Siber” modelini bantlarından indiriyordu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)