Türkiye'yi üs seçtiler

Türkiye'yi üs seçtiler

access_time21 Ekim 2013 06:52
10 milyar dolar cirolu Suudi ALJ Grubu ‘büyük yatırımlar’ peşinde olmak için İstanbul'u mesken tuttu
Grubun veliahtı ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Fady Jameel ise aynı projenin diğer bloğunun tepesini yerleşerek Türkiye’de milyar dolarlık yatırımlar için pusuya yattı.

Milyarder Suudi işadamı Mohammed Abdul Latif Jameel’in sahibi olduğu ALJ Grubu, Türkiye’de milyar dolarlık ‘gerçek’ yatırım avına çıktı. Toyota’nın dünyadaki en büyük distribütörü olarak adını duyuran ve enerjiden, turizme kadar Suudi Arabistan ve Ortadoğu’da bir çok alanda faaliyet gösteren 10 milyar dolar cirolu ALJ Grubu, Türkiye’yi Avrupa’nın merkezi yapıp ofisini Maçka Residence’nin tepesine taşıdı. ALJ Grubu’nun veliahtı ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Fady Jameel ise aynı Residence’nin diğer bloğunun üst katına yerleşti.

İSTANBUL AŞIĞI BABA OĞUL
Türkiye’ye 1998 yılında Daihatsu’nun distribütörlüğü ile giren ve 2009 yılında Sabancı Holding’den 85 milyon dolara Toyota’nın Türkiye distribütörlüğünü satın alarak dikkatleri çeken ALJ Grubu’nun şu ana kadar Türkiye’ye yaptığı yatırımın tutarı 300 milyon doları buldu. Suudi grubun 2012 yılında Türkiye’de kurduğu ALJ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olan Ali Haydar Bozkurt, “Maçka Residence’deki merkez ofisimiz bitmek üzere. Aynı projenin diğer bloğunun tepesinde de babası gibi İstanbul aşığı olan Fady Jameel’in evi var. Yaklaşık 1 yıldır faaliyetteyiz ve bugüne kadar Toyota Pazarlama ve Satış, ALJ Finansman, ALJ Otomotiv, DJ Auto Otomotiv Yedek Parçaları, Drive Dentsu, ALJ Enerji ve ALJ Sigorta şirketlerini kurduk. Bundan sonra milyar dolarlık büyük hamlelere başlıyoruz” diye konuştu.

SIFIRDAN YATIRIM YAPACAĞIZ
“ALJ’nin patronları Türkiye’yi çok seviyor ve Türkiye’de katma değer yaratacak alanlara milyarlarca dolar yatırım için hazır bekliyor” diye konuşan Bozkurt şunları söyledi: “Biz hazırdan bir şirket almak istemiyoruz. Böyle olunca Türkiye’nin bir kazancı olmuyor. Zaten değeri olan bir şirket sadece el değiştirmiş oluyor. Parayı şirketi satan kazanıyor. Biz gerçek anlamda Türkiye’de yatırım yapmak sıfırdan bir değer yaratmak istiyoruz. İstihdama kattı, ekonomiye katkı amacındayız. Çünkü ALJ Grubu Türkiye’yi ve İstanbul’u çok seviyor. Bunun için turizmden, tarıma, enerjiden, gayrimenkule kadar birçok alanda fırsatları kolluyoruz. Tabi ana iş kolumuz otomotivde de yeni fırsatları kolluyoruz. Acelemiz yok doğru zamanda doğru işi yapmak istiyoruz. Ama fizibilite çalışmalarına ve arayışlara hızlı bir şekilde başladık.”

4-5 MİLYAR DOLAR CİRO HEDEFİ
Ali Haydar Bozkurt, ALJ Grubu’nun kredi kullanmayı sevmediğini ve yatırımları finanse edecek öz kaynağa sahip olduğunu belirterek, “Kasamızda paramız var, finansman sıkıntımız yok. Milyar dolarlık yatırımı tek hamlede bile yapabiliriz. Biz Toyota büyüklüğünde en az 4 şirket yatırımı daha yapmak istiyoruz” dedi. 12 ülkede faaliyette olan ALJ’nin Türkiye’yi Suudi Arabistan’dan sonra grubun en büyük ikinci üssü haline getirdiğini kaydeden Bozkurt, yatırım hamlesiyle cirolarını kısa sürede 4-5 milyar dolara çıkarmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Japonlar isterse Toyota üretimine de ortak oluruz
Otomotivle ilgili yatırımlarını bitirmediklerini de söyleyen Bozkurt, “Otomotivle ilgili yan sanayi üretimi çalıştığımız sektörlerden. Yarın bir gün uygun bir markanın otomotiv distribütörlüğü de değerlendirebileceğimiz iş fırsatıdır. Bunların hepsi merceğimizde. Biz otomotivde de büyümek istiyoruz” dedi. ‘Toyota fabrikasına ortak olurmusunuz’ sorusuna ise Bozkurt, “Eğer Japonlar bizden böyle bir şey isterlerse seve seve ortak oluruz” cevabını verdi.

Toyota’yla yola devam
ALJ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olan Ali Haydar Bozkurt, bunun yanı sıra Toyota Pazarlama ve Satış’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yapıyor. Bozkurt Toyota Türkiye’de CEO’luk görevine devam ediyor. Bozkurt, “Şu anda en büyük işimiz ve benim odaklandığım şirket Toyota. Dolayısıyla burdaki görevime aynen devam ediyorum. İlerde işler büyüyüp eğer gerekirse ALJ Holding’in başında olduğum için Toyota’nın başına başka birini atayabilirim” dedi.

10 milyar dolar cirosu 12 bin çalışanı var
-ALJ Grubu, 1945’te kuruldu, 1995’te ise Toyota ile diğer markaları Lexus ve Daihatsu’nun distribütörlüğünü üstlendi.
-Grup, bugün Toyota markalarının dünyadaki en büyük bağımsız distribütörü unvanına sahip.
-Geçen yıl 400 binin adedin üzerinde araç satan şirketin kısa vadeli hedefi satışlarını 500 bin adedin üzerine çıkarmak.
-ALJ, Türkiye dahil toplam 12 ülkede (Japonya, Almanya, Monako, İngiltere, Suriye, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Çin, Sudan, Mısır ve Türkiye) Toyota Grubu’na ait markaların distribütörlüğünü ve bayiliğini yürütüyor.
-10 milyar dolar cirosu olan Suudi devin 12 bin çalışanı var.
-ALJ, otomotivin yanı sıra tüketici finansı, emlak, elektronik, reklam ve medya sektörlerinde de faaliyet gösteriyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)