Ucuz elektrikli araç üretimi hayal olabilir

Ucuz elektrikli araç üretimi hayal olabilir

access_time08 Mart 2022 10:10
Rusya'nın Ukrayna işgaliyle artan hammadde maliyetleri, Tesla ve diğer otomobil üreticisi firmaların daha uygun fiyatlı elektrikli araç üretme hayalini boşa çıkarabilir.

Nikel, lityum ve diğer malzemelerin yükselen fiyatları, elektrikli araçların en pahalı parçası olan pillerin uzun vadeli maliyet düşüş eğilimini yavaşlatmak ve hatta geçici olarak tersine çevirmekle tehdit ediyor.

Ayrıca bu durum elektrikli araç teknolojisinin daha geniş yelpazede benimsenmesinin önünü kesiyor.

Tedarik zinciri ve küresel çip sıkıntısı devam ediyor

Euronews'da yer alan habere göre, otomotiv endüstrisine yönelik fiyat raporlama ve bilgi sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren Londra merkezli Benchmark Mineral Intelligence'dan analist Gregory Miller, "Yükselen hammadde fiyatları kesinlikle elektrikli araç ve içten yanmalı motorlu araçlar arasındaki maliyet paritesine ilişkin zaman çizelgesini geciktirme potansiyeline sahip. Bu da elektrikli araçların daha geniş çapta benimsenmesini engelleyebilir" değerlendirmesinde bulunuyor.

Ayrıca "Bu yıl, lityum iyon pil hücrelerinin ortalama fiyatındaki yıldan yıla ilk artış olabilir" ifadesini kullanıyor.

Nikel fiyatları 11 yılın zirvesinde

Ukrayna'daki savaş riskleri artırdı ve önde gelen üretici konumundaki Rusya'dan yapılan ihracatın kesintiye uğrayabileceği endişeleri üzerine nikel fiyatlarını 11 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Arzın artan talebin gerisinde kalması nedeniyle lityum fiyatları da yıl sonundan bu yana iki katından fazla artış gösterdi.

Rusya, dünyadaki nikel madeninin yaklaşık yüzde 7'sini üretiyor.

Küresel araç satışlarının yüzde 9'unu oluşturuyor

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre geçen yıl toplam küresel araç satışlarının yaklaşık yüzde 9'unu elektrikli araçlar oluşturdu.

Reuters'ın danışmanlık firması AlixPartners'a dayandırdığı haberine göre, 2030 yılına kadar bu pay yüzde 24'e çıkabilir.

Öte yandan OC&C Global Speedometer tarafından ABD, Çin ve diğer ülkelerdeki tüketiciler üzerinde yapılan 2021 araştırmasına göre, tüketicilerin yarısından fazlası, daha düşük işletme maliyetlerine rağmen bir elektrikli araç satın almak için fazladan 500 dolar ödemeye hazır değil.

Bu durum, şu anda hitap ettikleri lüks müşteriler yerine orta sınıf alıcıları çekmek isteyen araç üreticilerini zor durumda bırakabilir.

Otomotiv sektörü çözüm arayışında

 

Tesla'nın Almanya fabrikası nihai onayı aldı

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)