Vergi düzenlemesi fiyatlara nasıl yansıyacak?

Vergi düzenlemesi fiyatlara nasıl yansıyacak?

access_time13 Ocak 2022 09:09
Sıfır binek araçlar için ÖTV matrah limitleri değiştirildi, sektörün uzun süredir gündeme getirdiği ara baremler eklendi. ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, “Fiyatlara ve satışlara etkisi sınırlı olacak” dedi.

Türkiye'de otomobil pazarının neredeyse tamamını oluşturan 1.600 cc'nin altındaki motorlu binek araçlar için iki yeni Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) dilimi getirilirken, vergi matrahları da yükseltildi.

Ayrıca bazı hibrit araçların da ÖTV matrahı artırıldı. Karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Matrah artışı sonrası fiyatlarda yüzde 5 ile 11 arasında düşüşler olacağı hesaplanıyor.

Karar kapsamında ÖTV'ye esas yeni matrah dilimleri de listeye girdi.

Buna göre, 150,000-170,000 TL arası fiyata sahip araçların ÖTV oranı yüzde 60, 175,000-200,000 arası fiyata sahip araçların ÖTV oranı yüzde 70, 200,000 TL'nin üzerinde fiyata sahip araçların ÖTV oranı ise yüzde 80 oldu.

Ocak ayında yapılması pozitif ama..

Aysel Yücel'in Dünya’daki haberine göre, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, matrah düzenlemesinin olumlu ve olumsuz tarafları olduğunu, satışlara ise sınırlı etki yapacağını belirterek, “Bu matrah güncellemesinin ocak ayında yapılması, ekonomik öngörülebilirliğin yanı sıra sektörel öngörülebilirliği sağlamak açısından pozitif. Bunu ocakta yaptığınızda sektörler önünü daha rahat görüyor. Diğer yandan yüzde 50 ila yüzde 80 ÖTV baremi arasına iki ara barem konulması da olumlu bir gelişme. Çünkü ÖTV baremi yüzde 50’den yüzde 80’e sıçradığı zaman fiyat aralarında araç olmuyordu. Belli fiyatlarda otomobil bulabiliyorduk. Onun dışında bulamıyorduk. Son dönemde bazı tüketiciler yüzde 50 ÖTV diliminde aracı alıp yüzde 80’e çıkınca satarım düşüncesindeydi. Bunun da önüne geçecek” dedi.

“Matrah en az yüzde 60 artırılmalıydı”

Ancak diğer yandan matrahların en az yüzde artırılmasına da ihtiyaç olduğunu söyleyen Erce, “Bizim sektör Eıro kuruna çok bağlı. En son 13 Ağustos 2021’de matrah güncellemesi yapılmıştı. O zaman Euro kuru 10 TL’ydi. Şimdi ise 15 TL. Diğer yandan dünyada ciddi bir enflasyon var. Bu da araç fiyatlarına yansıyor. 2022 model fiyatları zamlı geliyor. Üzerine bu fiyatları koyduğun zaman en az yüzde 60 artırılmalıydı ÖTV matrahları. Dolaysıyla bu artışlar ihtiyacın gerisinde kaldı. Fakat sadece yüzde 33’lük bir artış var. Bu da az sayıda modele etki edecektir. Ağustos Satışlara etkisi sınırlı olacak. Ancak kurda önemli bir gerileme olursa fiyatlara ve dolayısıyla satışlara daha olumlu etki yapabilir” diye konuştu.

EBS Danışmanlık: Eksik ve yarım bir düzenleme

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, yeni düzenlemeyi şöyle değerlendirdi: “ÖTV matrahları yüzde 25,9 - yüzde 34,1 arası güncellenirken, fiyatlara yansıması yüzde 3,33-yüzde 16,67 arasında değişiyor. Bu güncellemenin yüksek enflasyon ve kur karşısında erimesinin uzun sürmeyeceği aşikar. Yine eksik, yine yarım bir düzenleme oldu. ÖTV uygulamasına getirilen iki yeni dilim dışında bu matrah düzenlemesi ilk çeyreği atlatamaz. Bu oranlar vergi tahsilatını arttırmak, kısa vadeli enflasyon rakamını küçük göstermek dışında uzun ömürlü olmayacak.Matrah dönemsel olarak mutlaka güncellenmeli.

300 bin TL’nin altında 5 model kalmıştı

Ağustos 2021’de ÖTV matrahlarında düzenleme yapılmış, bu sayede yüzde 80’den yüzde 50 ÖTV baremine giren 50’den fazla otomobil modelinin fiyatı yüzde 16’ya yakın düşmüştü. Ancak çip krizi nedeniyle tüketici yaklaşık 60 bin TL olan bu vergi avantajından yararlanamadan, kurdaki hızlı yükselişe paralel yüzde 50 ÖTV bareminde kalan model sayısı hızla düşmeye başladı. 300 bin TL’nin altındaki otomobilleri kapsayan bu ÖTV diliminde aralık başında 20’nin altına düşen model sayısı, 1’e inmişti. 20 Aralık’ta kurdaki düşüş sonrası ise model sayısı 5’e çıktı. Ancak sektör yetkilileri, maliyet artışları ve enflasyon nedeniyle bu araçların da yüzde 50 bareminde kalamayacağından endişe ediyordu.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)