Volkswagen geliyor mu?

Volkswagen geliyor mu?

access_time18 Mart 2013 07:14
VW, isim vermeden Avrupa’da 2 yeni fabrika kuracağını açıkladı
Türkiye’de hükümetin yatırıma gelmesi için bastırdığı Volkswagen, 7’si Çin, 1’i ABD’de olmak üzere 10 yeni fabrika kuracağını açıkladı. Hürriyet'in haberine göre, VW CEO’su Winterkorn’un 33 milyar euro yatırımla Avrupa Bölgesi’nde kurulacak 2 yeni fabrika için ülke ismi vermemesi, “Biri Türkiye de mi” sorularını beraberinde getirdi.

TÜRKİYE’de başta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olmak üzere hükümetin yatırıma gelmesi için bastırdığı ve temaslarda bulunduğu dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi Volkswagen Grubu (VW), 2012 yılında yakaladığı yüksek kârlılığın ardından yatırımlarını artırma kararı aldı. Geçtiğimiz yıl kasım ayında açıkladığı ve içinde Türkiye’nin bulundağı 50.2 milyar euroluk yatırım kararının ardından, bu plana 10 yeni fabrika daha eklendi. 10 fabrikanın 7’isinin Çin’e yapılacağını, birinin de yeni SUV üretimi için ABD’de kurulacağını söyleyen Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn, geriye kalan 2 fabrika için adres göstermekten kaçınması akıllara Türkiye’yi getirdi. Son dönemde Almanya ve Türkiye arasında yaşanan yatırım pazarlıklarının ardından, yeri belli olmayan 2 fabrikadan birinin Türkiye’de kurulması için önemli bir fırsat doğdu.

AVRUPA’YA BAĞLIYIZ AMA

Bünyesindeki Audi, Skoda, Scania ve Porsche gibi markalarıyla 2012 yılında dünya otomotivinde yaşanan daralmaya rağmen 11.5 milyar euro kâra ulaşan VW, bunun yarısından fazlasını premium markaları sayesinde elde etti. Avrupa otomobil pazarı gerilemede 6’ncı yılına girse de, VW’nin Avrupa’ya çok sıkı bir şekilde bağlı olduğunu söyleyen Winterkorn, “Önümüzdeki 3 yılda, 400 bin işçimizin bulunduğu Avrupa bölgesine 33 milyar euro yatırım yapacağız” dedi. Ancak yeni açıklanan plana bakıldığında, VW’nin özellikle Avrupa dışındaki bölgelerde büyümeyi hedeflediği de açık bir gerçek. Peki Avrupa dışındaki durum ne?

ÇİN’DE PAZAR LİDERİ

Otomotiv sektöründeki küresel daralmadan etkilenmeyen Çin pazarı da tek başına 3.7 milyar euroluk kârı getiren ülke oldu. Çin’deki 12 fabrikasıyla pazar lideri olan VW, yılda 2.3 milyon otomobil üretimini de yeni yatırımlarla 4 milyona çıkarmayı hedefliyor.

13’üncü markaya göz kırptı

VOLKSWAGEN Grubu’nu 2018 yılına kadar dünyanın en büyük otomotiv üreticisi haline getirmeye hedefleyen CEO Martin Winterkorn, grup bünyesine 13’üncü markayı almaktan çekinmeyecek-lerini söyledi. “Birilerinin reddedemeye-ceği bir teklif mutlaka vardır” diyen Winterkorn, “Dünyada neler olup bittiğini çok yakından izliyoruz” dedi. Grubun Başkanı Ferdinand Piech, daha önce yaptığı açıklamada Alfa Romeo’yu satın almak için Fiat ile görüştüklerini söylemiş ancak Fiat CEO’su markanın satılık olmadığı açıklamasını yapmıştı. Grup bünyesinde, Volkswagen, Audi, Bentley, Skoda, Seat, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Man, Scania, Volkswagen Ticari ve Ducati markaları bulunuyor. 

Porsche 250 yeni showroom açacak

GRUBUN kârlılığını artırmasında önemli pay sahibi olan Porsche de, önümüzdeki 5 yılda dünya genelinde 250 yeni showroom açmayı hedefliyor. Başta ABD ve Çin pazarında olan yüksek talebin karşılanması için 2018 yılına kadar 1000 bayiye ulaşmayı hedefleyen şirket bunun için 200 milyon euro yatırım yapacak.
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)