Volkswagen'in 'dieselgate' skandalında ikinci perde

Volkswagen'in 'dieselgate' skandalında ikinci perde

access_time05 Mayıs 2020 15:19
Volkswagen'e milyarlarca dolara malolan "dieselgate" skandalında yeni bir perde aralanıyor.

Alman otomotiv devine kesilen idari para cezalarının ardından bireylerin açtığı davalardan ilki Almanya'nın en yüksek mahkemesinde görülmeye başlanıyor. Şu ana kadar Volkwagen aleyhine onbinlerce dava açılmış durumda fakat ilk defa Herbert Gilbert'in dosyası yüksek mahkemenin önüne gelecek.

Karlsruhe'deki federal hakimlerin Gilbert'in tazminat talebiyle ilgili kararını ilk duruşmada açıklaması beklenmiyor fakat konuyla ilgili duruşları hakkında ipuçları vermesi bekleniyor.

Skandal 2015 yılında Alman üreticisinin dünya genelinde 11 milyon dizel motorlu aracında havayı gerçekete olandan daha az kirlettiğini göstermesini sağlayan yanıltıcı bir yazılım bulunduğunu kabul etmesiyle patlak vermişti.

Bu yazılımın yüklü olduğu araçlardan biri de hayatı boyunca Volkswagen kullanmış olan Gilbert'in aracıydı.

Avukatları aracılığıyla geçtiğimiz hafta görüntülü basın toplantısı düzenleyen 65 yaşındaki Gilbert "Volkswagen'den benim otomobiliminde etkilendiğini belirten bir mektup aldığımda şoke olmuş ve hayal kırıklığına uğramıştım," ifadelerini kullanmıştı.

Karar emsal teşkil edecek

2014 yılında bir ikinci el galerisinden 31 bin 490 euroya bir Volkswagen Sharan alan Gilbert aracı çevreci özelliğinden dolayı tercih ettiğini belirtti. Volkwagen'i kendisini kasten aldatmakla suçlayan Gilber aracı teslim edip ödediği ücretin tamamının tanzim edilmesini istiyor.

Volkswagen ise Gilbert'in herhangi bir ekonomik kayba uğramadını ve aracını kullanmaya devam edebilidiğini savunuyor. Söz konusu yazılım skandalın patlamasından sonra araçlar geri çağrılarak kaldırılmıştı.

Gilbert davayı ilk olarak 2017 yılında Bad Kreuznach'taki yerel mahkemede açmıştı. Yerel mahkeme talebini reddetmesinin ardından temyiz duruşmasını kazanan Gilbert'e satın alma fiyatının daha altnda olan 25 bin 616 euro ödenmesine karar verilmişti. Bu karara hem Gilbert hem de Gilbert'in itiraz etmesinin ardından konu ülkedeki en üst mahkemeye taşındı.

Federal hakimler davanın kritik noktalarıyla ilgili görüşlerini açıklayacaklar. Daha sonraki bir tarihte verecekleri karar ise 68 bin civarında kişi tarafından açılan davalar için emsal teşkil edecek.

Volkswagen dizel skandalı nedeniyle ceza, tazminat ve iadeler nedeniyle şu ana kadar 30 milyar euronun üzerinde ödeme yapmak zorunda kaldı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)