Yan sanayi elektrikli dönüşüme hazırlanıyor

Yan sanayi elektrikli dönüşüme hazırlanıyor

access_time01 Ağustos 2022 09:56
Türkiye'nin elektrikli araç dönüşümü ivme kazanıyor. Ana üreticiler dışında otomotiv yan sanayi, rekabetteki avantajını kaybetmemek için elektrikli dönüşüme hazırlanıyor.

Yıllık 14 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için çalışan yan sanayi, yaklaşan elektrikli dönüşüme hazırlanıyor.

Global anlamdaki başarılarını yeni döneme de taşımakta kararlı olduklarını belirten Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, elektriklifikasyonun her zaman gündemlerinde olduğunu söyleyerek, "Yan sanayiciler olarak hedefimiz şu anda yakalamış olduğumuz bir aracın yüzde 80'ini üretebilme yetkinliğimizin 2030'lara aynı şekilde taşınması" değerlendirmesinde bulundu.

Togg her alanda öncü

Gemlik tesislerinde deneme üretimleri başlayan Togg, ilk modeli C-SUV'un satışına önümüzdeki yıl ilk çeyrekte başlayacak. Togg, aynı zamanda bu alanda yeni bir ekosistem kurulmasına da öncülük ediyor.

Global ölçekte otomobil dünyasında da büyük bir değişim yaşanıyor. İçten yanmalı motorlu otomobiller yerini hibrit ve elektrikli otomobillere bırakıyor. Neredeyse tüm otomobil markaları 2030'a kadar içten yanmalı motor üretimini bitirmeyi ve elektrikli araçlarını üretmeyi planlıyor.

Türkiye'nin de bulunduğu 17 ülkeden elektrikli araçlara yatırım

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 17 ülke elektrikli araçlara yatırım yapıyor. En fazla yatırım yapan ülkelerin başında ise Çin, ABD, Japonya, Almanya, Fransa, Hindistan, İsveç geliyor.

Türkiye'de üretim yapan fabrikaların hemen hepsi hibrit otomobiller üretmeye başladı. Sırada elektrikli araçlar var. Ford Otosan elektrikli Ford e-Transit'i nisanda bantlardan indirdi.

Start-uplar sırada bekliyor

Akşam'dan Sümer Demirciler'in aktardığına göre "Sadece Çin'de start-up olarak daha önce hiç araç üretmemiş ve ilk araç üretimini elektrikli olarak planlayan 500'ün üzerinde start-up olduğu tahmin ediliyor" diyen Saydam, "Dünyadaki 114 marka 2030'a kadar 691 yeni elektrikliyi yollara çıkarmayı hedefliyor" ifadesini kullandı.

'Türk tedarikçileri dünyadaki hattı durdurmaz'

Pandemi ve yaşanan diğer gelişmelerin Türk tedarik şirketlerinin önemini daha da artırdığını ifade eden Saydam, "İşte burada bizim hep altını çizdiğimiz, yurt dışında bütün otomotiv sanayileriyle anlatmaya çalıştığımız, 2016'dan itibaren bu sloganın altını çiziyorduk: "Türkiye'de hatlar durmaz, Türk tedarikçileri dünyadaki hattı durdurmaz" diye konuştu. Yan sanayinin toplam ihracattaki payının 2017 yılında yüzde 30 seviyesinde olduğunu belirten Saydam, "Şu anda 2022'de bu oran yüzde 42 oldu. Bu yıl 14 milyar dolarlık ihracat seviyemizi yakalayacağız. Demek ki yaptığımız şeylerden doğru sonuç alınıyor. Ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlar duruma geldik" dedi.

Elektrikli otomobile ilave gümrük vergisi getirildi

 

Elektrikli otomobil satışında Türkiye kaçıncı sırada?

 

İşte Türkiye'de satılan elektrikli otomobiller

 

İlk 6 ayda elektrikli otomobil satışları yükseldi

 

Bakan Muş Togg'u test etti

 

Togg'un fabrikası 29 Ekim'de açılacak

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)