Yatırımlarda devlet yardımlarına ilişkin düzenleme

Yatırımlarda devlet yardımlarına ilişkin düzenleme

access_time24 Şubat 2022 09:26
Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararda düzenlemeler yapılarak Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Otomobil üreticilerinin ilave kapasiteleri kapsamında ithal edebilecekleri otomobillerin motor sınır hacmine sınırlama getirildi.

Yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki kararda değişiklikler yapan Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kararın 8 numaralı ekinde yer alan gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamayacak makine ve teçhizat listesine dahil olan ve bu kapsamda ithali uygun görülen kullanılmış veya yenilenmiş makine ve teçhizat, KDV istinası ve gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilerek sabit yatırım tutarına dahil edilebilecek.

TOPLAM İTHALAT MİKTARININ YÜZDE 2.5'İNE KADAR

Hibrit veya elektrikli otomobil ve hafif ticari araç üretimine yönelik yatırımlarda asgari 100 bin adet/yıl kapasiteli yeni yatırım yapılması veya mevcut yatırımın bu kapasiteye tevsi edilmesi halinde, teşvik belgesinde kayıtlı yatırım tutarının yüzde 20’nin gerçekleştirilmesi sonrasında, yatırım süresi içinde olmak kaydıyla, yatırımcılara ilave kapasitenin yüzde 2.5’ine kadar 2 bin 500 cm3 motor silindir hacmine sahip otomobil veya 5 tonu geçmeyen eşya taşımaya mahsus motorlu araç ithaline izin verilebilecek.

Önceki uygulamada bu kriter, toplam ithalat miktarının azami yüzde 10’una kadar ve sadece 2 bin 500 cm3 motor silindir hacmine sahip araç ithali ile sınırlıydı.

TL CİNSİ FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ DE DAHİL

Kararda kapsamında üreticilere teşvik belgesi kapsamında ithaline izin verilen toplam araç sayısını belirleyen kriterde, gümrük vergisiz ithal edilecek ilave araçların sahip olabileceği motor silindir hacmine sınır getirildi.

Düzenlemeye göre, otomobil üreticilerinin teşvik belgesinde kayıtlı ilave kapasitenin yüzde 15’ine kadar otomobil ithaline izin veren kriter, “1,6000 cm3 motor silindir hacmine sahip araç ithalatı” ile sınırlandı.

Kararın bölgesel teşvik uygulamaları ve stratejik yatırımlar kapsamında desteklerden yararlanacak yatırımlara faiz ve kâr payı desteğini düzenleyen 11. maddesinde yapılan değişiklikle, proje bazında sağlanacak faiz veya kâr payı desteği tutarlarının bir kat artırılması uygulaması kapsamına Kredi Garanti Fonu tarafından teminatlandırılan TL cinsi krediler ile TL cinsi finansal kiralama işlemleri de dahil edildi.

Aynı maddeye eklenen fıkra uyarınca, teşvik belgesinin iptal edilmesi veya kısmi müeyyide uygulanması halinde yatırımcılara ödenen faiz ve kar payı desteği tutarının hesaplanacak faiz ile birlikte amme alacakları kanunu çerçevesinde geri alınması hükme bağlandı. Bu hüküm, bu karar ve daha önceki kararlara dayanılarak düzenlenen teşvik belgesine de uygulanacak.

Kararın geçici 8. maddesinde yapılan düzenlemeyle, 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamalarına KDV iadesi uygulaması 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı. 

Taksilerde yeni köprü tarifesi

 

İkinci el araç piyasasında kriz: Ağır hasar dönemi!

 

Otomobilde kredi düzenlemesi: İlk günden satışlar arttı!

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

YORUM YAP

YORUMLAR (0)