Yenilikçiliğin sırrı deneme yanılma

Yenilikçiliğin sırrı deneme yanılma

access_time29 Kasım 2013 02:51
Inovasyon Haftası'nda konuşan Google X kurucusu Prof. Thrun, deneme yanılma ile sürücüsüz otomobil ve akıllı gözlük yaptıklarını söyledi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İstanbul’da düzenlenen ‘Türkiye İnovasyon Haftası’na katılan Google’ın sürücüsüz otomobil ve akıllı gözlük gibi projelerinin yaratıcısı Prof. Dr.Sebastian Thrun, çarpıcı açıklamalarıyla dikkat çekti. Ahmet Can'ın Hürriyet'teki haberine göre, Google’ın proje gurubu olan ‘Google X’in kurucusu Thrun, inovasyon için deneme-yanılma yönteminin önemli  olduğunu belirterek, “İnovasyon deney yapıp yanılmak demek. Belirsiz bir geleceği ve başarısızlığı da kucaklamak gerek. İnovasyonun dostu başarısızlıktır” dedi.

TRAFİK KAZALARI ÇOK SAÇMA

Sürücüsüz otomobil geliştirmeye trafik kazasında hayatını kaybeden bir arkadaşı için başladığını aktaran Thrun, trafik kazalarının çok saçma olduğunu söyledi. Thrun, “Son 20-25 yıldan beri birçok sürücüsüz otomobil tasarlandı. Birçok ekip başarısız oldu. 2004’te sürücüsüz otomobiller 7 mil gidebiliyordu. O dönemde çölde 130 mil gidecek bir otomobil geliştirmeyi başardık. Aracımız kaza yaptı, çalılara takıldı. Ancak vazgeçmedik” dedi.  Daha sonra 2 milyon dolar ödüllü bir yarışmayı kazandıklarını söyleyen Thrun, ve projeye Google ile geliştirmeye devam ettiklerini belirtti. Thrun, “1000 millik bir rota belirledik. Bu rotayı tamamlayana kadar çalışmaya karar verdik. 700 bin mili hiçbir kaza yapmadan tamamladık. Çok büyük bir gelişme kaydettik ve 50 bin kilometre insanlar direksiyona oturmadan gidebiliyor. Artık eşim, tatile giderken ‘arabayı sen kullanma Google kullansın’ diyor” şeklinde konuştu.

YENİ İCAT ÇIKARIN

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eskiden “icat çıkartma” veya “eski köye yeni adet getirme” dendiğini belirterek, “Allah aşkına icat çıkartın, eski köye yeni adet getirin”  dedi. Türkiye’nin 2009 yılında yaptığı ihracatın kilosunun 1 dolar 19 cente denk geldiğini kaydeden Çağlayan, geçen yıl bu rakamın 1 dolar 59 cente yaklaştığını ifade ederek, “İnovasyon ile kalite katarak yükte hafif pahada ağır ürünler satacağız. Mini ipad 300 gram 500 dolar. 1 kilo fiyatı ise 1500 dolara denk geliyor. 1 kilogram demir çeliğin kilosubu 70 cente satıyoruz. Türkiye’deki en büyük 100 şirketin toplam marka değeri sadece 31 milyar dolar. Rakiplerden sadece bir şirketin bile 90 milyar dolar” dedi.

İLK DERSE 160 BİN KAYIT

Google’ın online eğitim üzerine geliştirdiği ‘Udacity’ye  de değinen Thrun, Stanford Üniveriste’sinde bir dersi online vermeye başladıklarını belirterek, “İlk derse 160 bin öğrenci kaydoldu. Dersi sadece tripod, kamera, kalem ve kağıt kullanarak tamamladık. 23 bin öğreci dersi geçti” dedi.



INOVASYONLA UÇUYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ihracatçılar Meclisi’’nin 20 yıl önce kurulduğunu hatırlatarak “20 yılda değişime öncülük ettik. Bundan sonra da değişmeye devam edeceğimz. Bu değişimin gücü inovasyondan geliyor. İnovasyonla, ‘koşamadığımız’ yerde uçuyoruz. Dünya akıl almaz bir hızda değişiyor. Her ürünün daha akıllısı hayatımızı giriyor” dedi.

YAZICIYLA ORGAN YAPILACAK

Kök hücre üzerine yaptığı çalışmalara dünya çapında adından söz ettiren Wake Forest Enstitüsü Rejeneratif Tıp Başkanı Prof Dr. Anthony Atala, gelecekte yazıcılardan nasıl bir kağıt çıktısı alınıyorsa organların da yazıcılardan çıkarılacağını anlattı. Atala, “Hastanın üzerine yerleştirilecek bir printer üzerine çalışıyoruz. Röntgen cihazı gibi insanın yarasını tarayacak ve yara üzerinde doğru dokuyu oluşturacak” diye konuştu.

YERLİ SAMSUNG LAZIM

Markalaşma ve Kurumsal Kimlik Danışmanı Wally Olins, “Türkiye’nin elinde bütün kaynaklar var. Türkiye’nin Samsung’u bulması lazım” dedi. Olins, Türkiye’nin çok ünlü bir moda tasarımcısıyla marka olma yolunda ilerleyebileceğini söyledi.
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Otomotivci yenilik arıyor

Otomotivci yenilik arıyor

access_time02 Aralık 2013 06:05

Üretim ve ihracatta katma değeri yükseltmek amacıyla harekete geçen otomotiv yan sanayi firmaları, Alman enstitüleriyle Ar-Ge işbirliği yapıyor

​Türkiye’de eski günlere az kaldı

​Türkiye’de eski günlere az kaldı

access_time30 Eylül 2013 11:18

Mazda 2013'te hedef büyüttü...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)