Yerli firmalardan elektrikli oto atağı

Yerli firmalardan elektrikli oto atağı

access_time12 Aralık 2016 12:20
Türkiye Ar-Ge’de dev adımlar atarken, yerli firmalar da yatırımlara ağırlık verdi. Günsel, elektrikli oto için KKTC’de 100 milyon dolarlık fabrika yatırımına hazırlanıyor.

Türkiye'nin inovasyona yönelik yaptığı çalışmalar otomotiv sektöründe meyvesini vermeye başlıyor. Yerli otomobil çalışmaları devam ederken bir yandan da özel sektör elektrikli otomobil üretimi için çalışmalarını hızlandırdı. KKTC'li Yakındoğu Üniversitesi'nin şirketi Günsel Otomotiv, elektrikli otomobil üretimi için Lefkoşa'da ilk etapta 100 ve gelen talebe göre 500 milyon dolara uzanacak bir yatırıma hazırlanırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın İnovasyon Haftası'nda standını ziyaret ettiği Onuk Otomotiv de, benzinli modelleri ilk etapta ABD'de satışa sunmaya hazırlanıyor. Aynı zamanda elektrikli otomobil üretimi için DMA ile birlikte çalışan Onuk, Tuzla'da bir üretim birimi de kurdu. Bugüne kadar Ar-Ge'si için 10 milyon euronun üzerinde harcama yapan şirket, elektrikli otomobilleri satışa sunmak için çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye ve dünya için hücumbot gemileri yapan Onuk Grubu'nun Başkanı Ekber Onuk'un üzerinde çalıştığı benzinli ve elektrikli otomobiller, 40 yıllık bir birikimin eseri. Türkiye'nin ilk yerli arabası olan Anadol aracının tasarım ekibinin şefi olarak görev yapan Ekber Onuk, şu anda benzinli bir araç ve DMA Oto ile de elektrikli otomobil üzerinde çalışıyor. Bunun için Tuzla'da bir üretim tesisi kuran Onuk Taşıt Tasarım şirketi, benzinli modeli ABD'de yapılacak olan otomobil fuarına yetiştirmeye çalışıyor.

OTOMOBİL FUARINA KATILACAK

Onuk Taşıt şirketinin şef tasarımcısı Gökhan Akış, "ABD'de satışa çıkaracağımız model, kevlar malzemeden yapılıyor. 870 kilogram ağırlığında 1.6 ekobüs turbo Ford motor var. ABD'deki otomobil fuarına yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu Cobra Daytona modelinin yeni ve modern versiyonu olacak. Burada üretim yapılıp, orada montesi yapılabilecek. Bizim ayrıca eski Sazan modelini de ABD'de piyasaya sunacağız" dedi. Akış, ayrıca yüzde 100 yerli model olan elektrikli otomobil için de çalıştıklarını söyleyerek, bu modelin taksiler için olan versiyonunu yapmak istediklerini vurguladı. Akış, elektrikli otomobilin tam pille 500 km gidebildiğini söyledi. Piyasaya çıkmak için hazırlanan bir diğer elektrikli otomobil markası Günsel ise fabrika yatırımı için gün sayıyor.

Suat Günsel (soldan 1.) ve oğlu İrfan Günsel (soldan 3.) , elektrikli otomobil Günsel'i MÜSİAD'ın Fuarı'nda sergilemişti.

GÜNSEL 2018'DE PİYASADA

Yakındoğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, "Modeli 2018'de piyasaya çıkaracağız. Şimdilik bin adet üretilecek" dedi. Günsel, aracın motorunun da yerli olacağını söyleyerek, "Üniversite kampüsünde 35 bin metrekarelik alana 100 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Yılda 100 bin otomobil satışına ulaşıldığında yatırım tutarı da 500 milyon dolara çıkacak" diye konuştu.

Kaynak: İbrahim Acar/Sabah

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)