1 milyona doğru koşuyor

1 milyona doğru koşuyor

access_time23 Temmuz 2015 11:21
Hafif ticaride beklenen satış adetlerine ulaşılmasa da, bu yıl otomobil satışlarında rekor kırılacağı öngörülüyor
Fi­at’­ın ilk ola­rak 2007 yı­lın­da bir lans­man ile ta­nıt­tı­ğı ye­ni ne­sil 500 mo­de­li, ara­dan ge­çen 8 yıl son­ra­sın­da ye­ni­le­ne­rek yol­la­ra çık­ma­ya ha­zır­la­nı­yor. Sa­tı­şa su­nul­du­ğu za­man­dan bu ya­na, 100’den faz­la ül­ke­de 1.6 mil­yon ki­şi­nin ter­ci­hi olan ef­sa­ne­vi 500’ün ye­ni­le­nen ver­si­yo­nu, Av­ru­pa ge­ne­lin­de­ki paZAR  li­der­li­ği­ni ko­ru­ya­cak, da­ha da tek­no­lo­jik özel­lik­ler ve ki­şi­sel­leş­tir­me un­sur­la­rı­na sa­hip ol­ma­sıy­la da bir adım öne çı­kı­yor. Ye­ni­le­nen 500 için bir ara­ya gel­di­ği­miz ve ge­çen haftalarda gö­re­vi­ne ye­ni baş­la­yan Fi­at İş Bi­ri­mi Di­rek­tö­rü Al­tan Ay­taç ile pa­za­rı de­ğer­len­dir­dik.

OTO­MO­BİL 750 Bİ­Nİ BU­LUR

Bu yı­lın ilk al­tı ay­lık yan­sı­ma­sı­nın re­ko­ru gös­ter­di­ği­ni be­lir­ten Ay­taç, “O­to­mo­bil pa­za­rı 700-750 bin­le­ri ra­hat gö­rü­yor. Özel­lik­le oto­mo­bil­de ilk 6 ay­lık yüz­de 50 bü­yü­me­ye bak­tı­ğı­mız­da, se­çim son­ra­sı­nı da bek­le­ye­lim gö­re­lim de­dik. İkin­ci al­tı ay­da ha­zi­ra­na ba­ka­rak, ile­ri­ye dö­nük tem­muz tah­min­le­riy­le bu ra­kam­la­ra ula­şa­ca­ğı bek­le­ni­yor. BuAR ­tı­şı üre­tim prog­ram­la­rı­mı­za da yan­sıt­tık. Ha­fif ti­ca­ri­de de 200-250 bin ara­lı­ğı­nı gö­rün­ce, top­lam­da 950 bi­nin üze­rin­de ger­çek­le­şe­cek, ya­ni 1 mil­yon­luk bir paZAR  ola­bi­lir. Son tah­min­le­ri­miz bu yön­de. Tür­ki­ye­’nin bu­nun üze­rin­de po­tan­si­ye­li ol­du­ğu za­ten bi­li­ni­yor. Oto­mo­bil için de ke­sin­lik­le ta­ri­hi re­kor ola­cak. İlk al­tı aya ba­kıp söy­le­mek zor­du amaAR ­tık ra­hat­lık­la al­tı­nı çi­ze­bi­li­ri­z” de­di.

UZUN VA­DE­Lİ DÜ­ŞÜN­DÜK

Ay­taç, “Ya­tı­rım­la­rı­mız­la bir­lik­te hep uzun va­de­li dü­şün­dük. Bir yıl son­ra ne olur, şu se­çim­de ne olur di­ye dü­şün­me­dik. Biz na­sıl uzun va­de­li dü­şü­nü­yor­sak di­ğer mar­ka­lar ­da ay­nı şe­kil­de dü­şü­nü­yor. İş­te bu paZAR  onun bir yan­sı­ma­sı. 2016 için he­nüz bir tah­min yap­ma­ma­mı­za rağ­men Ae­ge­a (Ege) Pro­je­si ile ge­le­cek ye­ni Se­dan, Hack­back ve Sta­ti­on wa­gon mo­del­le­ri­miz­le önü­müz­de­ki yıl re­kor ge­lir. An­cak yi­ne de ha­fif ti­ca­ri ara­cın du­ru­mu çok önem­li. Bu yıl bi­raz da­ha can­lan­ma ya­şan­ma­sı­na rağ­men ris­ke gir­me­mek la­zı­m” di­ye ko­nuş­tu.

RE­KOR DE­NE­YE­CE­ĞİZ

Bu pa­za­rın için­de biz de oto­mo­bil ar­tı ha­fif ti­ca­ri ile ge­çen yı­lın üze­rin­de bir sa­tış ra­ka­mı ya­ka­la­ya­cak­la­rı­nı söy­le­yen Fi­at Pa­zar­la­ma Mü­dü­rü Öz­gür Süs­lü ise, “A­det ola­rak 100-110 bin ara­lı­ğın­da bir sa­tış ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz ki bun­da oto­mo­bi­lin pa­yı 50 bi­nin üze­rin­de olur. 113 bin­lik bir re­ko­ru­muz var bu­nu geç­me­yi de­ne­ye­ce­ğiz. Bu pa­za­rın içe­ri­sin­de biz de re­kor kı­ra­bi­li­riz.

’500’cü­lük kon­sep­ti oluş­tu­ru­yo­ru­z’

Yak­la­şık 60 yıl­lık ge­le­ne­ği olan ve oto­mo­bil ta­ri­hi­nin ta­sa­rım iko­nu mo­-de­lin ye­ni­le­nen ver­si­yo­nu ey­lül ayın­dan iti­ba­ren Tür­ki­ye­’de ola­cak. 500L ve 500X’­le be­ra­berİL ­gi gö­ren 500 ai­le­si­nin en önem­li üye­si 500 mo­de­li, 2007’den bu ya­na bin 500 adet sa­tıl­dı. Ai­le­nin di­ğer fert­le­riy­le be­ra­ber 5 bin adet­lik bir sa­tış ra­ka­mı­na ulaş­ma­sı bek­le­nen mo­del­den, 300 adet ye­ni­le­nen ver­si­yon­la, bu yıl so­nu­na ka­dar 500 adet­lik bir sa­tış bek­le­ni­yor. Ge­nel­de ai­le­nin ikin­ci oto­mo­bi­li olan Fi­at 500’ü fark­lı­laş­mak ve tarz ya­ka­la­mak is­te­yen, müş­te­ri pro­fi­li­nin ya­rı­sı ka­dın ve er­kek­ler­den olu­şan şe­hir­li pro­fes­yo­nel­ler ter­cih edi­yor. Fi­at İş Bi­ri­mi Di­rek­tö­rü Al­tan Ay­taç, “Tür­ki­ye pa­za­rı Fi­at için önem­li ama A seg­men­ti­nin kü­çük ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. 500’cü­lük kon­sep­ti oluş­tu­yo­ruz. Ara­cı eko­no­mi sı­nı­fı bir araç gi­bi po­zis­yon­la­mak is­te­mi­yo­ruz. Ki­şi­sel­leş­ti­ril­miş araç­la­rı bir ay için­de tes­lim ede­bi­li­yo­ruz. Bu­ra­da­ki he­def ön­ce­lik­le­ri için­de fi­yat yok. Av­ru­pa­’da­ki baş­lan­gıç fi­ya­tı 12 bin 500 Eu­ro ki bu  fi­yat­tan baş­la­yan B seg­men­ti araç­lar var. Biz­de en çok sa­tı­lan ver­si­yo­nu 52 bin li­ra ci­va­rın­da. Bu se­bep­le ma­hal­le bas­kı­sı olu­yor kul­la­nı­cı­la­rın üze­rin­de. “O pa­ra­ya şu­nu da alır­dı­n” tep­ki­si al­mak is­te­mi­yor tü­ke­ti­ci. Ye­ni 500’le da­ha faz­la ’500’cü­ye­” na­sıl ula­şı­rız ça­lış­ma­la­rı ya­pı­yo­ruz. Bu ara­da AB­D’­de 33 bin adet 500, 10 bin­ 500L ile top­lam 43 bin 500 mo­del ai­le­si sa­tıl­dı­” de­di.

Oto­mo­bil ’İ­kon­ca­n’­ı

Ye­nile­nen Fi­at 500 ül­ke­miz­de ilk etap­ta 1.2 lit­re 69 bey­gir­lik ben­zin­li mo­tor ve Du­alo­gic oto­ma­tik şan­zı­man­la sa­tı­şa su­nu­la­cak. Ödül­lü 0.9 lit­re­lik 105 bey­gir­lik Twi­nA­ir mo­tor se­çe­ne­ği ise 2016’da ge­le­cek. Ön ve ar­ka ay­dın­lat­ma gru­bu­nun ya­nı­sıra LED tek­no­lo­ji­li ye­ni gün­düz far­la­rıy­la do­na­tı­lan dış ta­sa­rı­mı, 1957 yı­lın­da­ki kla­sik mo­de­lin ge­le­nek­sel özel­lik­le­ri­ni ta­şı­ma­ya de­vam edi­yor. Ar­ka sis lam­ba­la­rı ve ge­ri vi­tes lam­ba­sı, si­yah ya da krom kap­la­ma­lı, in­ce, di­na­mik gö­rü­nüm­lü bir ız­ga­ra­nın al­tın­da yer alı­yor. Ay­rı­ca el­mas ke­sim sti­li­ne sa­hip ye­ni ta­sa­rım­lı 15 ve 16 inç­lik ala­şım­lı jant­lar da bu­lu­nu­yor. 13 göv­de ren­gi­nin ya­nın­da  Se­cond Skin (İkin­ci Ten) adı ve­ri­len bu uy­gu­la­ma ile, ki­şi ken­di ka­rak­te­ri­ni oto­mo­bi­li­ne yan­sı­tı­yor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla'dan 500 milyon dolarlık 'şarj' yatırımı

Tesla'dan 500 milyon dolarlık 'şarj' yatırımı

access_time10 Mayıs 2024 17:13

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, şarj istasyon sayısını artırmak için harekete geçti. Şirketin CEO'su Elon Musk, Tesla'nın Supercharger isimli şarj istasyon ağını 500...

Almanya'daki Tesla fabrikasında sular durulmuyor

Almanya'daki Tesla fabrikasında sular durulmuyor

access_time10 Mayıs 2024 16:30

Almanya'da Tesla'nın giga fabrikasını genişletme planına tepki gösteren grup fabrika sahasına girdi

Elektrikli araç satışları yüzde 273 arttı

Elektrikli araç satışları yüzde 273 arttı

access_time10 Mayıs 2024 11:21

ODMD verilerine göre, Türkiye'de "tam elektrikli" otomobil satış sayısı, yılın ilk 4 ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 273 artışla 20 bin 255 oldu.

 Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

access_time09 Mayıs 2024 14:37

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, zorunlu trafik sigortasında haziran ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,25 olarak belirledi. ...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)