25 metrekarelik otoparka çılgın fiyat

25 metrekarelik otoparka çılgın fiyat

access_time20 Haziran 2017 09:54
Hong Kong’da yeni bir rekor kırıldı. Bir genel müdür arabasını park etmek için 25 metrekarelik beton kaplı boş arsayı 664 bin dolara satın aldı. Akşam yazarı Deniz Gökçe ‘çılgın’ yatırımı köşesine taşıdı…

Bir düşünelim. Mesela İstanbul’un en pahalı olan, en popüler ve en lüks semtinde, salt bir tek araba parketmek için, size çok küçük 25 metrekarelik arsayı, zemini beton kaplayıp, araba parkı olarak kullanmak üzere kaç paraya satarlar? Arsanın büyüklüğü de kabaca 25 metrekare kadar olsa ama beton kaplı boş arsa olsa, mülkiyeti size kaç paraya satılır? Mesela bu arsa İstanbul’da Nişantaşı’nda olsa mülkiyeti kaç para ederdi?

Veya tersten soralım: 664 bin dolara size kentin en lüks ve pahalı yerinde kaç metrekare arsa satılır?

Hong Kong’a gitmiş olanlar bilirler ki, çok sınırlı alanı olan, fabrikaların bile 30 katlı apartman olarak yapıldığı Hong Kong adasında, 664 bin dolara komple bir daire satın alınabilir. Peki 25 metrekare üstü boş ama beton kaplı arsa kaç paradır?

18 Haziran tarihli New York Times gazetesindeki bir habere göre 25 metrekarelik beton kaplı boş arsa 664 bin dolara satılmış. Hong Kong Üniversitesi'nde görevli gayrimenkul ticareti ve de inşaat uzmanı Profesörü Lennon Choy durumu kısaca özetlemiş: Bu tamamen çılgınca bir şey!

Araba park etmek için arsaya 664 bin dolar ödeyen kişi ise Huarong adlı hisse senedi yatırımı şirketi Genel Müdürü Kwan Waiming!

664.000 dolar daha önceki küçük araç parkı arsası fiyatı rekoru olan ve geçen yıl gerçekleşen 615.000 doları geçti!

Tabii böyle bir düzeydeki fiyat sistemi bulunan ülkede, gençlerin evlenemeye kalktıkları zaman ev alamayacak durumda oldukları, hatta ev kiralayacak durumda olmanın bile zor olduğu bir ülke. Ülke insanları üç yıl evvel konut ve gayrimenkul fiyatlarını protesto eden bir grev bile yapmışlardı. Ama ortaya bir çözüm çıkmadı.

Azgın gayrımenkul fiyatının aslında mantıklı denilebilecek bir nedeni de var. Neden, finansal aslında. Hong Kong Çin’den dışarıya kaçan birçok kişinin paralarını Çin’e göre çok daha güvenli gördükleri Hong Kong’da yatırdıkları biliniyor. Hong Kong çok kayalık adalar ve de sadece Çin ile kara hududundan oluşan, çok küçük bir alanı olan bir ülke.

Bay Kwan aslında rahatlık peşinde. Satın alınan araç park alanının olduğu binada Bay Kwan’ın evi de var ama evin fiyatı belli değil. Kwan aynı binada iki apartmana kabaca 9.7 milyon dolar vermiştir diye düşünülüyor. Ayrıca aynı binada iki araç park yeri için de toplam 995.000 dolar vermiş olduğu düşünülüyor. Arabanız örneğin çok pahalı bir Lamborghini ise özel parkta olmasına rağmen korunması da gerekirmiş.

Ancak bir de New Yok haberi gündeme gelmiş. Hong Kong tek örnek değilmiş çünkü New York’ta benzer bir araç parkı için tam 1 milyon dolar ödenmiş!

DENİZ GÖKÇE - AKŞAM

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

access_time15 Mayıs 2024 17:41

Togg'un yeni modeline incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik etti.

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

ABD, Çinli elektrikli araçlardan alınan vergiyi 4 kat artırıyor

ABD, Çinli elektrikli araçlardan alınan vergiyi 4 kat artırıyor

access_time15 Mayıs 2024 08:47

ABD'nin, Çinli elektrikli araçlara uyguladığı tarife oranını bu yıl yüzde 25'ten yüzde 100'e çıkaracağı bildirildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)