80 milyar dolarlık otomotiv köprüsü

80 milyar dolarlık otomotiv köprüsü

access_time23 Mayıs 2014 12:55
TUSKON, “Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü”nü Konya’da otomotiv sektörü için kurdu
TUSKON’un koordinasyonunda, Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSİFED) ve Aktif İşadamları ve Sanayicileri Derneği (AKTİSAD)’nin  organize ettiği “Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü-Otomotiv” Konya’da düzenlendi. Latin Amerika, Balkanlar, Afrika ve Avrasya kıtalarından 27 ülkeden 170, Türkiye’den ise 250 temsilci ikili iş görüşmeleri yaptı. Konya’da buluşan 27 ülkenin otomotiv ve otomotiv yan sanayi yedek parça sektöründe toplam ithalat rakamı 80 milyar dolar civarında olduğu belirtildi.
Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkmenistan, Cibuti, Çad, Fildişi, Mısır, Ruanda, Sudan, Tanzanya, Tunus, Uganda, Zimbabve, Senegal, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Makedonya, Moldova, Brezilya ve Kolombiya’dan gelen işadamlarının da katıldığı Konya’daki ticaret köprüsünde dünya çapında 50 şirket stand açarak ürün sergiledi. Ticaret köprüsünde sadece Konya’dan değil Bursa, Ankara, Adapazarı, Mersin ve İstanbul gibi otomotiv yedek parça üretim ve uluslararası ticaretini yapan 150 şirket katıldı. Otomobil, kamyon, otobüs, traktör, yedek parça, araç-üstü ekipmanları, servis ekipmanları gibi sektörleri otomotiv ticaret köprüsünde bir araya geldi.
TUSKON Başkan Vekili Ahmet Coşkun gelen 27 ülkenin otomotiv ve otomotiv yan sanayi yedek parça sektöründe toplam ithalat rakamı 80 milyar dolar civarında olduğu ifade ederek “Sanayicimiz için değerli bir fırsat ve girişim için buradayız. Türkiye’de otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörünün hızla sanayileşme ve gelişme süreci içerisinde montaj ağırlıklı ortaklıklardan tasarım yeteneği ve geniş üretim kapasitesine sahip dünya çapında bir endüstriye dönüştü” dedi.
Ahmet Coşkun, otomotiv sektörünün Türkiye’nin ihracat şampiyonu olduğunu hatırlatarak “2013 yılında 12 milyar dolar otomotiv, 9 milyar dolarda otomotiv yan sanayi ve yedek parça toplam 21 milyar dolarla Türkiye ihracaatnın %16 sını  oluşturdu. En fazla ihracat yapan beş firmadan üçü otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteriyor. Türkiye bu performansla dünyadaki 16. en büyük motorlu araç üreticisi haline geldi” diye konuştu.
AKTİSAD (Aktif İşadamları ve Sanayicileri Derneği) Başkanı Soner Cesur, sevgi ve hoşgörü merkezi Konya’da 27 ülkeden gelen işadamlarını ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek “Konya 9 organize sanayi bölgesi ve 21 küçük sanayi bölgesi bulunuyor. 35 bin orta ölçekli işletme var. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin başkenti Konya’dır. 1400’ün üzerinde şirketi ile ihracatımız 1.3 milyar dolara ulaştı. Otomotiv yan sanayi ve yedek parça üretiminin yüzde 35’i Konya’da gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin coğrafi olarak merkezinde olan Konya gelişmiş bir nakliye ve lojistik ağına da sahip. Bu açıdan önemli bir merkez konumunda” dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Avrasya Tüneli'ne dev zam

Avrasya Tüneli'ne dev zam

access_time16 Mayıs 2024 11:40

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine 16 Mayıs 2024 tarihi itibariyle zam geldi. Tünelin tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 80 TL'den 112 TL'ye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

access_time15 Mayıs 2024 17:41

Togg'un yeni modeline incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik etti.

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)