Araç lastiği mikroplastikler  tehlike saçıyor

Araç lastiği mikroplastikler tehlike saçıyor

access_time24 Haziran 2022 11:15
Araç lastikleri mikroplastik tehlikeler şaçıyor. Son araştırmalar, akciğerlerde mikroplastik kalıntılara rastlandığını ortaya koydu

Uzmanlar araç lastiklerinin asfalta sürtünmesiyle kopan mikroplastiklerin, yol kenarlarında solunan havadan akciğerlere ulaştığını ortaya çıkardı. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güleda Engin, "Akciğerlerde tespit edildiğini görmek, mikroplastiği soluyoruz demek" diye konuştu.

Dünyada trafik ve plastik tüketimine engel olunamadığını belirten Prof. Dr. Güleda Engin,"Plastik kullanımı 1950'den itibaren çok ciddi bir rakama ulaştı. O tarihte 2 milyon ton iken, şimdi 400 milyon tona yaklaştı.

Aynı şekilde araç lastiklerinin kullanımı da artıyor. Mesela 2019 yılında 19 milyon ton araç lastiği üretilmiş. Bu veriler de bize bunların yaygın olarak kullanıldığını, hayatımızın içinde olduğunu gösteriyor.

5 milimetrenin altındaki plastik parçacıklarını mikroplastik olarak adlandırıyoruz. Yol ile lastik arasında oluşan temastan dolayı, sürtünmeye bağlı olarak bazı lastik parçaları doğal ortama yayılıyor.

Bunlar çeşitli faktörlere bağlı olarak, özellikle yağmur ve kar suyu, rüzgar gibi taşınım faktörleriyle de alıcı ortamlara taşınıyor. Bunlardan bir tanesi de su tabii ki. Nihai alıcı ortam olan su. Ama bir kısmının havaya karıştığı da modelleme sonuçlarıyla belirlenmiş durumda" diye konuştu.


"RADİKAL ÇÖZÜMLER YOK''
Mikroplastiğe, deniz canlılarının tüketmesiyle de maruz kalındığını belirten Engin "Mikroplastiğin anne karnındaki plasenta ve akciğerlerde tespit edildiğine ilişkin basına yansıyan haberler var.

Akciğerlerde tespit edildiğini görmek, mikroplastiği soluyoruz demek. Avrupa'da yapılan bir çalışmada, karasal kaynaklı mikroplastik kirliliğinin büyük oranda kara taşımacılığından kaynaklandığı söyleniyor.

Dolayısıyla özellikle yollara yakın kesimlerde soluduğumuz havalarda mikro plastik kirliliğine maruz kalıyoruz. Sürücülerin sürüş özelliğini değiştirmesi lazım. Hızlı ve sert kullanmayı kesinlikle bırakmamız gerekiyor.
Uzun süreli frene basmamalıyız. Büyük tonajlı araçların ağırlıklarını azaltması gerekiyor. Hatta büyük tonajlı araçlar için daha düşük hız limitleri kullanırsa, kısmen önüne geçebiliriz. Bunlar dışında çok radikal çözümler yok maalesef" dedi.

 

Malezya menşeli bazı araç dış lastiklerine soruşturma

 

Küresel ısınma lastik tercihini değiştirdi

 

Yazın kışlık lastik kullanmayın uyarısı

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Benzine zam yolda!

Benzine zam yolda!

access_time20 Eylül 2024 10:35

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalarla birlikte Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında artış bekleniyor.

 Hibrit ve plug-in araçlar  için 7 bölgede 20 servis kararı

Hibrit ve plug-in araçlar için 7 bölgede 20 servis kararı

access_time20 Eylül 2024 02:39

Elektrikli araçların ithalatı için zorunlu hale getirilen 7 bölgede 20 servis şartı kapsamına hibrit ve plug-in araçlar da dahil edilerek kapsamı genişletildi.

AB'de otomobil satışlarında keskin düşüş

AB'de otomobil satışlarında keskin düşüş

access_time19 Eylül 2024 08:32

AB pazarında yeni otomobil satışı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,3 azalarak 643 bin 637'ye indi.

Audi'nin Belçika'daki fabrikasına Çinli talip

Audi'nin Belçika'daki fabrikasına Çinli talip

access_time19 Eylül 2024 08:27

Çinli Nio, Audi'nin Belçika'daki fabrikasını satın almak için görüşmeler gerçekleştiriyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)