Avrupa'da zarar büyük

Avrupa'da zarar büyük

access_time24 Haziran 2013 09:56
Otomotiv sektörü Avrupa'da en çok etkilenen sektör olmaya devam ediyor
Yaklaşık beş senedir binek araç satışları yıldan yıla düşüş yaşarken bölgedeki istihdama büyük katkısı olan otomotiv fabrikaları işçi sendikalarının yasal girişimleri ve devlet destekleri sayesinde verimsiz de olsa üretime devam ediyor. Avrupa’daki kârlılığı düşük fabrikalar üreticilerin yaşadığı en büyük sıkıntılar arasında yer alsa da bölgede az verimle üretim yapan fabrikaların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de ise otomotiv fabrikaları verimli ve kârlı    çalışmasıyla dikkat çekiyor.
YÜZDE 58’İ VERİMSİZ
Yapılan araştırmalar Avrupa’da yer alan en büyük 100 fabrikadan 58’inin yüzde 75’in altında verimlilikle operasyonlarını sürdürdüğünü söylüyor. Bu oran fabrikaların zarar etmeye başladığı kırmızı çizginin altında yer alırken bir fabrikanın kârlılığını sürdürebilmesi için verimliliğini yüzde 90’ın üzerinde tutması gerekiyor. Otomotiv endüstrisini en çok endişelendiren sorunlardan biri satışlardaki düşüşler. Uzmanlar 2016’ya kadar otosatışlarında bir yükselme öngöremezken satışların normal seviyelere gelmesinin bile verimsiz fabrikaların yarattığı zararın önüne geçmeye yetmeyeceği belirtiliyor. General Motors ve Chrysler olmak üzere Detroit’in devleri işten çıkarmalar ve verimsiz fabrikaların kapatılmasını içeren kesinti programları ile kârlılıklarını korumayı başarmışlardı. Ancak Avrupa’daki güçlü sendikal yapı ve işçi haklarını koruyan yasalar üreticilerin bu tarz önlemler almalarını engelliyor.
Fransa’da yüzde 35 verim var
Yüzde 15 hissesi Fransız devletinin elinde bulunan Renault’un Fransa Douai ve Sandouville’de bulunan fabrikaları yüzde 35  civarında verimle, ülkedeki diğer üç fabrikası da yine yüzde 75’in altında verimlilikle üretim yapıyor. Sendikal haklar Fransa yasaları dahilinde  Renault kesinti planları dahilinde bu fabrikalara müdahale edemiyor. GM’e bağlı Opel’in Almanya’da zarar eden 6 adet fabrikası bulunurken sendikalar ve Alman hükumeti ile yapılan anlaşmalar sonucunda bunlardan sadece Bochum’da bulunan tesisin üretimini 2016’ya kadar kademeli olarak durduracak.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

access_time13 Mayıs 2024 17:19

Çin'de nisan ayında elektrikli araç üretiminin ve satışlarının geçen yılın aynı döneminde göre arttığı bildirildi.

Otoya 0 faiz dopingi! İşte faizsiz kampanyalar

Otoya 0 faiz dopingi! İşte faizsiz kampanyalar

access_time13 Mayıs 2024 11:18

Araba markaları 12 ay vadeli faizsiz kredi imkanıyla araç satın alma imkanı sunuyor. İşte kampanyaların detayları...

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

access_time12 Mayıs 2024 10:21

İstanbul Üsküdar’da düzenlenecek İstanbul'u Koşuyorum Asya Etabı Koşusu ve Şişli'deki Bizim Sokak etkinliği nedeniyle bugün bazı yollar trafiğe kapalı olacak.

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

access_time11 Mayıs 2024 15:34

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 4 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)