Babayiğit arayışı sürüyor

Babayiğit arayışı sürüyor

access_time01 Temmuz 2013 15:57
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Her ne kadar babayiğitler kendilerini gizlemeye çalışsa da babayiğitlik konusunda farklı görüşler olsa da Türkiye bu noktada gelmiş olduğu ekonomik başarısıyla bunu çoktan hak etmiştir” dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Toyota Türkiye'nin Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki  fabrikasında, Yeni Toyota Corolla'nın hattan çıkışı nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin otomotiv sektöründe son derece iddialı hale geldiğini belirterek,  dünyanın birçok uluslararası firmasının çok kısa sürede dünyadaki birçok üretim fabrikasını ve üssünü Türkiye'ye taşıyacağını söyledi.
"Uluslararası sermaye gözümüze, kaşımıza, boyumuza posumuza gelmiyor" diyen Çağlayan, şöyle konuştu:
"Bunlar, Türkiye'nin siyasi ekonomik istikrarına, genç nüfusuna, lojistiğine bilhassa ulaşım ve iletişimdeki gelişmiş altyapısınıa ve her yıl nüfusu 1 milyon artan en az 1 milyon insanın iş gücü piyasasına arz edildiği iş gücünün arzına ve kalitesine geliyor. Babayiğit arayışımız devam ediyor, her ne kadar babayiğitler kendilerini gizlemeye çalışsa da Babayiğitlik konusunda farklı görüşler olsa da Türkiye bu noktada gelmiş olduğu ekonomik başarısıyla teknolojik başarısı ve bilhassa bu sektöre vermiş olduğu desteklerle bunu çoktan hak etmiştir. Bunu yapacak zekaya, altyapıya, bilgi birikimine, insan kalitesine, teknolojiye sahibiz. Kuşkusuz burada asıl amacımız bunun adının Ali, Veli, Ahmet, Mehmet olması değil. Önemli olan bu sektörün otomobil üretiminin ülkemizde yapılması. Bu otomotivin adı akla geldiği zaman Türkiye'nin adının akla gelmesi, Türkiye denildiği zaman da bu otomobilin akla gelmiş olduğu bir yapıya geçmek  istiyoruz."
Bu noktadaki talebinin illa "otomobil" olarak düşünülmemesi gerektiğine dikkati çeken Çağlayan, "Hafif ticari araç olarak düşünebilirsiniz. Hibrit elektrikli otoda bunları gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye'de bugün gelmiş olduğumuz seviyede Türkiye'ye yakışır Türk istihdamının yan-ana sanayisinin çok rahat yapabileceği bir otomobil üretiminin artık Türkiye için zamanının geldiğini bir kez daha ifade etmek isterim. Aslında yan sanayinin buna en iyi şekilde hazır olduğunu biliyorum" diye konuştu.
"Daha fazla nazlanmanın zamanı geçti"
Yan sanayinin kabiliyetini, bazı firmaların artık uluslararası  firmaları satın aldığı ve ortaklık yoluyla birleştiği yapılarda gördüğünü belirten Çağlayan, "Böylesine bir ortamda diyorum ki artık 'bunu yapmanın zamanı  geldi. Daha fazla nazlanmanın, daha fazla ayak diretmenin, ayak sürümenin zamanı
geçti' Türkiye bu konudaki bilhassa gelecekle ilgili vereceği mesajları ki bundan  sonra uzay havacılık sektöründe, sonrasında uçak-havacılık sektöründe başta olmak üzere tüm bunları yapabilecek yapıya dönüştü" ifadesini kullandı.   
Çağlayan, yan sanayide dış ticaret açığının bulunduğunu dile getirerek, geçen yıl 8,3 milyar dolarlık ihracat yapılırken bunun karşılığında 11,5 milyar dolar ithalat yaptıklarını belirtti.   
Konuşmaların ardından Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hattan indirilen yeni Corolla'ya binerek bir süre inceledi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

access_time13 Mayıs 2024 17:19

Çin'de nisan ayında elektrikli araç üretiminin ve satışlarının geçen yılın aynı döneminde göre arttığı bildirildi.

Otoya 0 faiz dopingi! İşte faizsiz kampanyalar

Otoya 0 faiz dopingi! İşte faizsiz kampanyalar

access_time13 Mayıs 2024 11:18

Araba markaları 12 ay vadeli faizsiz kredi imkanıyla araç satın alma imkanı sunuyor. İşte kampanyaların detayları...

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

access_time12 Mayıs 2024 10:21

İstanbul Üsküdar’da düzenlenecek İstanbul'u Koşuyorum Asya Etabı Koşusu ve Şişli'deki Bizim Sokak etkinliği nedeniyle bugün bazı yollar trafiğe kapalı olacak.

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

access_time11 Mayıs 2024 15:34

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 4 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)