Bir gözlükle testi ayaklarına götürdü

Bir gözlükle testi ayaklarına götürdü

access_time13 Mayıs 2019 11:04
OTAM ile anlaşmalı otomotiv şirketleri, “artırılmış gerçeklik” teknolojisiyle test merkezine gitmeksizin oturdukları yerden canlı bağlanıp, testlere birebir katılım sağlayabiliyor... Levent Köprülü Milliyet'te yazdı...

ABD’de ortaya çıkan dizel skandalı sonrasında yeniden belirlenen test kurallarına uygun olarak 2.5 milyon dolara modernize edilen emisyon test laboratuvarını devreye alan Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM), bir “ilk”i daha hayata geçirerek, çalıştığı şirketlere yönelik “Artırılmış Gerçeklik Platformu”nu hizmete sundu. Söz konusu merkez ile çalışan şirketler ve yetkilileri, böylelikle oturdukları yerden OTAM’ın test yetkilisine bağlanıp süreçleri birebir izleyebilecek, müdahalede bulunabilecek.

İstanbul’daki İTÜ ARI Teknokent yerleşkesinde hizmet veren “WLTP Emisyon Test Laboratuvarı”nı devreye alan OTAM, artırılmış gerçeklik teknolojisiyle test devrini başlattı. OTAM’la çalışan şirketlerin temsilcileri, “laboratuvara gelmeye gerek kalmadan” aynı anda OTAM bünyesindeki yetkiliye doğrudan bağlanarak ekran paylaşımından çizime, yazışmadan bilgilendirmeye kadar tüm operasyona katılım sağlayabiliyor. Kullanıcılar internet aracılığıyla, testi gerçekleştiren teknisyenin akıllı gözlüğüne veya akıllı telefonuna bağlanarak parçaların test, kontrol ve denetim gibi tüm aşamalarını uzaktan etkileşimle takip edebiliyor.

Alanında bir ‘ilk’

OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan, “Otomotiv firmaları testlerini bizlere yaptırırken süreci yerinde izlemek ve süreçlere müdahale etmek isteyebiliyor. Bu da Türkiye’nin farklı lokasyonlarında yer alan müşterilerimizin yanı sıra Romanya, Fransa, İtalya ve İngiltere gibi ülkelerdeki müşterilerimizin tesisimize gelerek zaman-maliyet kaybı yaşamaları anlamına geliyor. Bu kayıpların önüne geçmek adına İTÜ Arı Teknokent girişimlerinden Hangaarlab ile işbirliğine giderek Artırılmış Gerçeklik Platformu’nu hayata geçirdik” dedi.

Artırılmış gerçeklik teknolojisinin değişik sektörlerde kullanımının artmaya artmaya başladığını kaydeden Özcan, “Test sektöründe bu uygulamayı müşterilerinin kullanımına açan ilk biz olduk. Artık ister Fransa ister Bursa’dan olsun, müşterilerimiz, tesisimize gelmeden istedikleri an bağlantı kurarak test ortamına adapte olabiliyorlar” değerlendirmesini yaptı.

Artırılmış Gerçeklik Platformu ile merkeze bağlanan firma yetkilisi, teknisyenin akıllı gözlük veya akıllı telefonunda ne görüyorsa birebir izleyebiliyor. Örneğin OTAM uzmanı bir motor üzerinde çalışıyorsa, kullanıcı da. dünyanın neresinde olursa olsun motoru birebir görerek süreci izliyor ve gerekli yönlendirmeleri yapıyor, test odasındaymış gibi hareket edebiliyor.

WLTP testi nedir?

Otomobil ve hafif ticari araçları kapsayan “Hafif Taşıtlar için Dünya Genelinde Uyumlu Test Prosedürü” (WLTP), araçların Avrupa Birliği sınırları dahilinde satışının onaylanmasında kullanılacak yeni yöntemin adı. Hafif taşıtların yakıt tüketimi, karbondioksit ve kirletici madde emisyonlarını standartlaştırılmış (laboratuvar) koşullarda ölçmek için yeni test ve prosedürleri içeriyor. Bu test serisine, gerçek zamanlı yol testleri de dahil.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla'dan 500 milyon dolarlık 'şarj' yatırımı

Tesla'dan 500 milyon dolarlık 'şarj' yatırımı

access_time10 Mayıs 2024 17:13

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, şarj istasyon sayısını artırmak için harekete geçti. Şirketin CEO'su Elon Musk, Tesla'nın Supercharger isimli şarj istasyon ağını 500...

Almanya'daki Tesla fabrikasında sular durulmuyor

Almanya'daki Tesla fabrikasında sular durulmuyor

access_time10 Mayıs 2024 16:30

Almanya'da Tesla'nın giga fabrikasını genişletme planına tepki gösteren grup fabrika sahasına girdi

Elektrikli araç satışları yüzde 273 arttı

Elektrikli araç satışları yüzde 273 arttı

access_time10 Mayıs 2024 11:21

ODMD verilerine göre, Türkiye'de "tam elektrikli" otomobil satış sayısı, yılın ilk 4 ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 273 artışla 20 bin 255 oldu.

 Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

access_time09 Mayıs 2024 14:37

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, zorunlu trafik sigortasında haziran ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,25 olarak belirledi. ...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)