Bu araç, özelliğiyle dünyada ilk

Bu araç, özelliğiyle dünyada ilk

access_time20 Haziran 2013 18:00
Yerin özelliklerini ortaya çıkaran araç üretildi...
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü ile Hisarlar Grup iş birliğiyle geliştirilen sismik araştırma aracı, tamamen otomatik olarak zemine 500 kilogram ağırlık düşürerek yaydığı sismik dalgalarla yerin yapısını ortaya çıkartmasıyla dünyada ilk olma özelliği taşıyor. AÜ Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Doğal Afetler ve Yer Bilimleri Araştırma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, şehir içi tahribatsız bir sismik enerji kaynağına ihtiyaçlarının bulunduğunu, bunun üzerine bir römorkun arkasına mekanik el kurmalı sistem yaptıklarını söyledi. Yaptıkları aracın çok az sismik enerji yaydığını ve yerin fazla derinine inemediklerini ifade eden Prof. Dr. Ecevitoğlu: "TURKAR cihazının üzerine daha kapsamlı ve 500 kilogramlık bir kütleyi yüzeye düşüren sistem uygulayıp uygulayamayacağımızı belirledik. Ağırlığı, 1,5 metre yukarıdan otomatik olarak zemine düşüren bir cihaz geliştirdik. Yere çarpan ağırlık, sismik dalgalar yaratıyor. Yerin altında ilerleyen sismik dalga, tabaka ara yüzleri ve faylardan yansıyor'' dedi.
'ULUSLARARASI BİR PATENTİMİZ OLACAK'
Gelen yansımalar sayesinde yerin altının özelliklerinin belirlendiğine değinen Ecevitoğlu, tıptaki ultrasonografide olduğu gibi yeraltının resminin çıkartıldığını belirtti.
Prof. Dr. Ecevitoğlu, bu tür cihazları Türkiye olarak yeni geliştirmeye başladıklarını kaydederek, "Daha önce bu teknolojileri hep yurtdışından aldık. İlk kez ihraç edebileceğimiz kalitede bir teknik cihaz geliştirdik. Yerli sismik araştırma aracımız tamamen otomatik ve 500 kilogramlık ağırlıkla çalışma özelliğiyle, dünyada ilk olma özelliği taşıyor. Bu araçla, dünyaya teknoloji üretebildiğimizi gösterdik. Aracın patentini AÜ ve Hisarlar Grup birlikte alacak. Uluslararası bir patentimiz olacak" dedi.
TÜRKİYE VE DÜNYA'DA İLK
Hisarlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker ise TURKAR markasının uzun bir Ar-Ge çalışması sonrasında 4-5 yıldır pazara açıldığını bildirdi. Üniversite-sanayi işbirliğiyle TURKAR'ı meydana getirdiklerini aktaran Türker, "TURKAR gelişerek pazarda kabul gördü. 65 ayrı çeşidi var. Sanayi-üniversite iş birliği çalışmamızın en verimli ürünü sismik araştırma aracıdır. Bu ürün, ülkemizde ve dünyada ilk olma özelliği taşıyor. AÜ'deki öğretim görevlileri ve firmadaki arkadaşlarımız üstün gayretleriyle ülkemize kazandırıldı" dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Çin'den Tesla'ya fabrika izni

Çin'den Tesla'ya fabrika izni

access_time14 Mayıs 2024 11:41

Tesla'nın Çin'de kuracağı enerji depolama ünitesi fabrikasına inşaat izni verildi

Togg Avrupa'da satışa çıkıyor

Togg Avrupa'da satışa çıkıyor

access_time14 Mayıs 2024 08:05

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı bir canlı yayında Togg'un Avrupa pazarına çıkışıyla ilgili açıklama yaptı. Kacır, "Togg, 2025 yılının başında Almanya’ya...

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

access_time13 Mayıs 2024 17:19

Çin'de nisan ayında elektrikli araç üretiminin ve satışlarının geçen yılın aynı döneminde göre arttığı bildirildi.

Otoya 0 faiz dopingi! İşte faizsiz kampanyalar

Otoya 0 faiz dopingi! İşte faizsiz kampanyalar

access_time13 Mayıs 2024 11:18

Araba markaları 12 ay vadeli faizsiz kredi imkanıyla araç satın alma imkanı sunuyor. İşte kampanyaların detayları...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)